خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 17 بهمن 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ایجاد کرسی‌های یونسکو به تهران منحصر نشود

باشگاه خبرنگاران | سلامت و پزشکی | چهارشنبه، 17 بهمن 1403 - 14:00
وزیر علوم گفت: کرسی‌های جدید یونسکو نباید منحصر به دانشگاه‌های تهران باشد و ایجاد یک شبکه گسترده از کرسی‌ها می‌تواند به تبادل دانش منجر شود.
علمي،يونسكو،علوم،ايران،وزير،توسعه،جهاني،سيمايي،تبادل،تقويت،ع ...

حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز چهارشنبه در نشست هم‌اندیشی کرسی‌های یونسکو در ایران، سخن خود را با طرح این سوال آغاز کرد که چه چیز باعث می‌شود یک جامعه به سمت پیشرفت و توسعه پایدار حرکت کند و آیا این پیشرفت صرفاً وابسته به منابع مالی و اقتصادی است یا اینکه آنچه ما نیاز داریم یک بنیان علمی و فرهنگی قوی‌تر است؟
وی گفت: یونسکو به عنوان مهم‌ترین نهاد علمی فرهنگی بین‌المللی همواره تلاش کرده تا با معرفی و تاسیس کرسی‌های مختلف زمینه را برای تبادل دانش و تجربه علمی فراهم آورد.
وزیر علوم افزود: این کرسی‌ها نه تنها به ارتقای آموزش و پژوهش کمک می‌کنند بلکه به ایجاد تفکر و نقاد و روحیه پژوهشگری در آینده نیز می‌انجامد.
سیمایی به نقش مهم کرسی‌ها در تبادل فرهنگی و علمی اشاره و کرسی‌های یونسکو را فضایی برای ایجاد همکاری‌های بین‌المللی عنوان کرد که در آن پژوهشگران و دانشمندان از کشور‌های مختلف می‌توانند تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و از یکدیگر بیاموزند.
وی معتقد است: این تبادل اطلاعات به ما امکان می‌دهد که درک بهتری از چالش‌های جهانی داشته باشیم و راه‌حل‌های موثرتری را برای آن ارائه دهیم.
وزیر علوم دومین نکته را تاکید بر اهمیت پژوهش‌های علمی و نوآورانه عنوان کرد و گفت: کرسی‌های یونسکو روحیه نوآوری و خلاقیت را در بین محققان و دانشجویان ترویج می‌دهند و با حمایت از پروژه‌های تحقیقاتی و نوآورانه می‌توانیم به پیشرفت‌های عظیم علمی و فناوری دست یابیم که تاثیرات مثبت آنها بر جامعه ما بی‌نظیر خواهد بود.
سیمایی سومین نکته را توجه به نیاز‌های محلی و برنامه‌ریزی برای توسعه پایدار بیان کرد و گفت: کرسی‌های یونسکو با تاکید بر پژوهش‌های مبتنی بر نیاز‌های محلی می‌تواند به ما کمک کند تا برنامه‌های علمی و آموزشی را طراحی کنیم که در راستای توسعه پایدار جامعه ما باشد این می‌تواند موجب کاهش فقر و نابرابری اجتماعی و در نهایت به بهبود کیفیت زندگی شهروندان منجر شود.
نقش کرسی‌ها در تقویت روابط تجاری
وی این را هم اضافه کرد که نقش نهاد‌های میزبان کرسی‌ها را نباید نادیده گرفت و همگان اعم از روسای کرسی‌ها، روسای دانشگاه‌های میزبان کرسی‌ها و به تبع آن وزارت علوم، متوجه مسئولیت‌های خود در حمایت و تامین منابع مالی برای تقویت عملکرد و توسعه کرسی‌هایی باشیم، هرچند می‌دانیم که در این زمینه مشکلات فراوان وجود دارد.
وزیر علوم گفت: مساله مهم دیگری که باید به آن توجه کرد نقش کرسی‌های یونسکو در دیپلماسی علمی است، در دنیای امروز دیپلماسی به معنای تبادل افکار و فرهنگ‌ها ضروری است و کرسی‌ها می‌توانند فضای همکاری بین‌المللی کشور‌ها با یکدیگر را هماهنگ کنند و روابط تجاری قوی‌تری برقرار سازند.
وی ادامه داد: این روابط فقط محدود به همکاری‌های دانشگاهی نمی‌شود بلکه می‌تواند به کاهش تنش‌ها و افزایش صلح میان کشور‌ها منجر شود.
سیمایی گفت: دانش، اساسی‌ترین نیاز بشر برای پیشرفت و توسعه پایدار جامعه‌هاست که متاسفانه در دنیای امروز ما با موانع متعددی در حوزه ارتباطات علمی بین‌المللی روبه‌رو هستیم از جمله تحریم‌های علمی که همچنان بر روابط علمی ما تاثیر می‌گذارد.
پیشنهاد وزارت علوم برای تقویت همکاری‌های بین‌المللی با یونسکو
وی به پیشنهادات مشخص برای تقویت همکاری‌های بین‌المللی به خصوص با یونسکو اشاره کرد و افزود: لازم است کشور‌ها و سازمان‌های بین‌المللی به همکاری‌های علمی تشویق شوند و با ایجاد زمینه‌های مناسب می‌توانیم پل‌های ارتباطی میان کشور‌ها را مستحکم کنیم و از تجربیات یکدیگر بهره‌مند شویم.
وزیر علوم گفت: از دیگر پیشنهاداتی که می‌توانیم مطرح کنیم افزایش و گسترش کرسی‌های یونسکو در ایران است، با توسعه موضوعات جدید و خاص در این کرسی‌ها خصوصاً در حوزه فرهنگ که متاسفانه در اکنون کرسی در این زمینه نداریم، می‌توانیم فرصت‌های بیشتری برای همکاری فراهم کنیم.
ایران در تولید علم در منطقه خاورمیانه، پیشرو است
وزیر علوم در بخش دیگری از سخنانش گفت: جمهوری اسلامی ایران در دهه‌های اخیر با به کارگیری منابع علمی و انسانی خود در عرصه تولید علم و فناوری پیشرفت‌های چشمگیری داشته است و بر اساس گزارش‌های بین‌المللی، ایران اکنون یکی از کشور‌های پیشرو در تولید علم در منطقه خاورمیانه است.
سیمای صراف ادامه داد: ایران در برخی از حوزه‌های نوآورانه مانند فناوری نانو، بیوتکنولوژی، هوافضا و هوش مصنوعی گام‌های بزرگی برداشته و دستاورد‌های علمی کشور در مجامع بین‌المللی شناخته شده است.
وی گفت: با توجه با وجود دستاورد‌های چشمگیر، چالش‌هایی، چون تحریم‌ها، محدودیت‌های مالی و مشکلات ارتباطات علمی هنوز وجود دارد که مانع از گسترش کامل همکاری‌ها می‌شود به همین دلیل ایران بر این باور است که همکاری‌های پژوهشی می‌تواند و باید از مرز‌های سیاسی عبور کرده و با تبادل آزادانه اطلاعات علمی تسهیل شود.
وزیر علوم افزود: باید برای محققان و پشتیبانی از طرح‌های مشترک روند جهانی شدن علم، سرعت گیرد و در این راستا ایران آمادگی کامل خود را برای گسترش همکاری‌ها در طرح‌های تحقیقاتی با کشور‌های دیگر و مشارکت در ابتکارات جهانی یونسکو اعلام می‌کند.
وی خطاب به مسئولان یونسکو پیشنهاد کرد آن دسته از طرح‌های تحقیقاتی چند جانبه را توسعه دهند که می‌تواند به حل چالش‌های جهانی و مفهوم‌سازی جهانی مانند مفهوم‌سازی در حوزه اخلاق زیستی، تغییرات اقلیمی، آموزش سبز، هوش مصنوعی و تنوع فرهنگی کمک کند.
سیمایی صراف گفت: بر این باوریم که علم و دانش، بهترین وسیله برای حل مشکلات جهانی و تقویت صلح است ایران به عنوان کشوری با ظرفیت‌های عظیم علمی آماده است تا در این مسیر مشارکت فعال داشته باشد.
منبع: ایرنا