اسناد ملی، آیینهی هویت و گواه جاودانِ تمدن کهن ایران
همدان ـ مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان گفت: اسناد ملی، آیینهی هویت و گواه جاودانِ تمدن کهن ایران هستند.
![اسناد،همدان،ملي،فرهنگي،ميراث،نسخ،استان،خطي،گردشگري،كتابخانه، ...](https://media.mehrnews.com/d/2025/02/06/4/5365517.jpg)
به گزارش خبرگزاری مهر، محسن معصومعلیزاده با اشاره به اینکه اسناد ملی، سند متقن ریشههای عمیق فرهنگی ملت بزرگ ایران است، اظهار کرد: میراث مکتوب و آثار به جا مانده از گذشتگان در قالب نسخخطی، اسناد، اوراق و حتی عکسها و خاطرات بیانگر وقایع و حوادث تلخ و شیرین گذشته و سندی استوار بر سابقه طولانی و عمیق فرهنگی و اجتماعی ملت بزرگ ایران به خصوص مردم فهیم و فرهنگدوست و فرهنگساز استان همدان است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در بازدید از مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور به مرکزیت همدان و دیدار با دکتر عاطفه زارعی مدیر این مجموعه ضمن اشاره به جایگاه و اهمیت اسناد تاریخی در مراودات ملی و بینالمللی افزود: در بسیاری از منازعات بینالمللی، همین اسناد به جا مانده از گذشتگان است که به عنوان سند ارائه شده و حقوق ملت ایران را حفظ کرده است.
وی افزود: اطلاعاتی که در این اسناد وجود دارد پشتیبان علمی کارشناسان برای برنامهریزیهای اجرایی اثر بخش است و در بسیاری از موارد پاسخ سوالهای ما در امروز در نتیجه اقدامات گذشتگان وجود دارد.
معصومعلیزاده اضافه کرد: اسناد تاریخی دارای وجوه مختلف فرهنگی، هنری، حقوقی و حتی اقتصادی است و ما باید این هنر را داشته باشیم که با کمک محققان و پژوهشگران لایههای مختلف این اسناد را بررسی و اطلاعات ذیقیمت آن را در اختیار جامعه هدف به خصوص دانشجویان و اساتید قرار دهیم.
وی به زمینههای همکاری بین اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان و مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور به مرکزیت همدان اشاره کرد و افزود: برگزاری نمایشگاههای مشترک از آثار مکتوب و نسخ تاریخی و حضور مشترک در نمایشگاهها و گردهماییهای ملی و بینالمللی از جمله برنامههایی است که دو مجموعه میراث فرهنگی و اسناد ملی میتوانند در کیفیت بخشی آن همکاری و تعامل داشته باشند.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور نیز با اشاره به وجود اسناد، نسخ خطی و چاپ سنگی و منابع متنوع دیداری و شنیداری در این مدیریت افزود: اسناد گردآوری شده، منبع بسیار مهمی برای محققان و پژوهشگران به خصوص همدان پژوهان است که در حوزههای مختلف برنامهر یزی اجرایی نیز قابل بهره برداری است.
عاطفه زارعی اضافه کرد: منابع اسناد و نسخ خطی قابل توجهی نیز در استان همدان وجود دارد که میبایست تعیین تکلیف شده و در مخازن امن و استاندارد نگهداری اسناد که در اختیار مرکز اسناد همدان است نگهداری شوند.
وی تصریح کرد: صرفاً گردآوری و نگهداری از اسناد هدف نهایی مرکز اسناد نیست و تمام تلاش ما بر این است که محققان و پژوهشگران به این منابع مهم به صورت حضوری و غیرحضوری دسترسی داشته باشند که این مهم هماکنون از طریق پایگاه جامع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران فراهم است.
زارعی اضافه کرد: متأسفانه با وجود اسناد و نسخ خطی بسیار با ارزش، همدان از نعمت موزه میراث مکتوب بیبهره است در صورتی که این موزه میتواند به عنوان یک فرصت گردشگری، بخشی از هویت و فرهنگ مردم استان همدان و منطقه غرب کشور را معرفی و نمایش دهد.
وی خواستار همکاری بیشتر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با این مرکز در انتقال اسناد، نسخ خطی و منابع دیداری شنیداری به مرکز اسناد همدان برای شناسایی، فهرست نویسی و اطلاع رسانی به مخاطبین شد.