«ما نمیتوانیم» شعار اصلی بسیاری از مدیران قبل از انقلاب بود - تسنیم
رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه «ما نمی توانیم» از شعارهای اصلی بسیاری از مدیران کشور در دوران قبل از انقلاب بود، گفت: آنها باور داشتند باید از نوک انگشت تا فرق سر غربی شویم تا از نظر علمی در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم.
![علمي،انقلاب،كشور،علم،كشورمان،اسلامي،جهاددانشگاهي،فناوري،حوزه ...](https://newsmedia.tasnimnews.com/Tasnim/Uploaded/Image/1402/05/07/1402050716372325528070733.jpg)
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، بر اساس پایگاههای معتبر علمی دنیا، روند تولید علم کشورمان پس از انقلاب با رشد چشمگیری مواجه شد و در برخی دورهها افزایش چند برابری را تجربه کرد.
بر اساس اطلاعات پایگاه وب آو ساینس که یک نمایه استنادی علمی است، رشد تولید علم در ایران در 20 سال اول انقلاب از چهار صدم درصد به یک دهم درصد و در 20 سال دوم 2003 تا 2022 با حفظ رشد خود از 27 صدم درصد به 1/93 رسیده است که رشدی 16 برابری را نشان میدهد.
پس از انقلاب در کنار رشد علمی کشور، راهاندازی نهادهای مختلف علم پایه که رفع نیازها و مسایل کشور را بر اساس پیوند دانشگاه و صنعت دنبال میکرد نیز رخ داد.
جهاددانشگاهی که در سال 59 به دستور امام راحل برای تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب فرهنگی، ایجاد شد در سال 69 با تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی به عنوان پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی، خدماتی کشور معرفی و دو وظیفه انجام تحقیقات علمی و فعالیتهای فرهنگی را بر عهده گرفت.
این نهاد در حال حاضر 31 واحد، 3 پژوهشگاه، 30 پژوهشکده، 7 سازمان و مرکز فرهنگی، 2 دانشگاه، یک دانشکده و 6 موسسه آموزشعالی دارد.
در این خصوص، حسن مسلمی نائینی رئیس جهاددانشگاهی در گفت وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم با تبریک دهه فجر انقلاب اسلامی، با اشاره به تفاوت جایگاه علمی جمهوری اسلامی ایران قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی حضور حداکثری جوانان در عرصههای علمی را از جمله نقاط قوت دوران انقلاب در عرصههای مختلف به خصوص عرصههای علمی دانست و یادآور شد: نقشآفرینی و حضور جوانان در فضای علمی کشور و سایر حوزهها پس از انقلاب نسبت به دوران قبل انقلاب غیر قابل انکار است.
*افزایش جمعیت علمی به رونق علم در کشور پس از انقلاب منجر شد
وی گفت: حضور جوانان در دانشگاهها و افزایش جمعیت دانشجویی پس از انقلاب به رونق علم در کشور منجر شد.
راهاندازی مقاطع تحصیلات تکمیلی که مبدا و منشا تولید علم، پژوهش و تربیت محقق به شمار میروند در کشور رخ داد.
قبل از انقلاب تعداد محققان کشور بسیار محدود بود اما با افزایش نیروهای علمی ضمن افزایش تولید علم کشورمان، ارتباط بیشتری بین مراکز صنعتی و خدماتی و دانشگاهها ایجاد شد.
مسلمی نائینی افزایش تعداد محققان و گفتمان علمی در کشور را باعث ایجاد مراکز تحقیقاتی و پژوهشگاههای مختلف عنوان کرد و افزود: پس از انقلاب، پژوهشگاههای تخصصی در کشورمان راهاندازی شد که در اکثر مواقع این مراکز با پژوهشگاههای خارج از کشور برابری میکنند.
به عنوان نمونه پژوهشگاه رویان وابسته به جهاددانشگاهی با مراکز پژوهشی و پژوهشگاههای خارج از کشور در این حوزه رقابت، در بسیاری از حوزههای علوم نوظهور پزشکی حرکت و در مرز علم فعالیتهای گستردهای دارد.
*رقابت پژوهشگاههای علمی کشور با پژوهشگاههای مطرح جهان
رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه قبل از انقلاب اجازه تحقیق و توسعه در برخی از علوم برای محققان وجود نداشت، ادامه داد: مدیران کشور میگفتند ما نمیتوانیم کوچکترین کار علمی صورت دهیم.
«ما نمیتوانیم» از شعارهای اصلی بسیاری از مدیران در آن ایام بود و این عبارت به ما تلقین شده بود.
باور داشتند از نوک انگشت تا فرق سر باید غربی شویم تا بتوانیم پیشرفت کنیم و از نظر علمی در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم.
* ما نمیتوانیم به دانشجویان و اساتید قبل از انقلاب تلقین میشد
وی با یادآوری اینکه انقلاب نشان داد اینگونه نیست و کشور ما برای پیشرفت، ظرفیتهای زیادی دارد و میتوان کارهای بزرگی در بخشهای علمی صورت داد، تاکید کرد: برخی از کارهای علمی و پژوهشی که در کشور در حال انجام است در دنیا بینظیر است.
این پیشرفتها بعد از انقلاب و به برکت ظهورانقلاب اسلامی رخ داد.
* برخی پیشنهادات رهبرانقلاب در حوزه علم جهش ایجاد کرد
رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه دیدگاه امامین انقلاب نیز حمایت از پیشرفتهای علمی است، تصریح کرد: امامخمینی (ره) علم و عمل نافع را به عنوان زاد و توشه سفر دنیوی برای آخرت میدانستند و بر علم اندوزی و رشد علمی تاکید داشتند.
اینکه همه باید دنبال علم و عمل نافع باشند و اگر اینگونه نباشد خسارت بزرگ و حسرتهای بسیاری در پیش داریم.
رهبر معظم انقلاب نیز از اصلیترین حامیان علم و فناوری در کشور هستند.
ایشان در طی سالهای گذشته پیشنهادهایی دانند که منجر به جهش علمی در کشورمان شده است.
*حمایتها و تشویق امامین انقلاب به رشد علمی کشور کمک کرد
مسلمی نائینی به تشویقها و حمایتهای رهبرمعظم انقلاب از پژوهشگران و نخبگان اشاره کردند و گفت: ایشان برای علم و عالم احترام خاصی قائلاند.
به نهضت نرم افزاری تاکید دارند و یکی از مسایل مهم را نقد و بررسی علمی میدانند.
وی حمایت و تشکیل شرکتهای دانشبنیان برای رفع نیازهای کشور، احترام به نخبگان، دانشگاهیان، دانشمندان و افراد برجسته و محقق را از تاکیدات رهبرمعظم انقلاب بیان کرد و ادامه داد: ایشان در سال چندین نشست با جامعه علمی و دانشگاهی به صورت خصوصی و عمومی برگزار و از نظرات علمی آنها استفاده میکنند.
دیدار با نخبگان، دانشجویان، تولیدکنندگان و در همین اواخر برگزاری نمایشگاه ویژه و دستاوردهای علمی کشورمان از جمله برنامههایی است که سالانه به توصیه ایشان برگزار میشود لذا باید از توان بخش خصوصی در اجرائی کردن دستاوردهای علمی محققین استفاده کرد.
*انقلاب به جوانان دانشگاهی اعتماد کرد و هویت داد
رئیس جهاددانشگاهی افزود: انقلاب اسلامی به جوانها، محققان، اساتید دانشگاهی و به صاحبان ایده اعتماد و از آنها حمایت کرد، پیشرفتهای علمی امروز مرهون همین امر است و بایستی نمایندگان، دولتیان و قضات این را وظیفه خود دانسته و سرلوحه کار خود قرار دهند.
کشورمان در برخی حوزهها مانند سلولهای بنیادی، ناباروری، ژن درمانی، صنایع فضایی، نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع هستهای، صنایع دفاعی، فناوری نانو در رتبههای خوبی و بعضا تک رقمی قرار دارد که باید به حفظ و ادامه این مسیر علمی کمک کرد.
*قبل از انقلاب پزشک وارد میکردیم امروز از همان کشورها دانشجو جذب میکنیم
مسلمی نائینی با اشاره به پیشرفتهای علمی درحوزههای پزشکی افزود: خاطرمان هست در دوران قبل از انقلاب در کشور پزشک داخلی به اندازه کافی نداشتیم و بسیاری از پزشکان کشور اهل کشورهای هند، پاکستان و بنگلادش بودند اما الان متقاضیان تحصیل در حوزهای پزشکی و همچنین دیگر رشتهها از هند و پاکستان و بنگلادش و کشورهای دیگر برای ادامه تحصیل به کشورمان می آیند واقعا در حوزه پزشکی وضعیت علمی با دوران قبل از انقلاب قابل قیاس نیست.
*تحریم مانع پیشرفتهای علمی نشد
وی با بیان اینکه برخی از پیشرفتهای علمی کشور در حوزه های علوم پایه، مهندسی و فناوری بسیار حیرت انگیز بوده است، تاکید کرد: بسیاری از کشورها حتی کشورهای متخاصم تعجب میکنند این پیشرفتها در شرایط سخت تحریمی، چگونه در جمهوری اسلامی ایران ایجاد شده است.
در حوزههای دفاعی، پیشرفتها و دستاوردها خیره کننده است در حوزه هستهای و نانو، پیشرفتها قابل توجه است و همه این موارد برای کشورمان افتخارآمیز است.
رئیس جهاددانشگاهی گفت: قبل از انقلاب به دلیل وابستگی از نظر علمی، حرفی برای گفتن نداشتیم ولی الان در بسیاری از رخدادها و مناسبتهای علمی دنیا جایگاه و حضور فعالی داریم.
بسیاری از دانشجویان کشورهای خارجی برای ادامه تحصیل به جمهوری اسلامی ایران می آیند و این نیز نشانه پیشرفت علمی کشورمان است.
*حرف علمی در دنیا نداشتیم/ کارشناسان خارجی اجازه انتقال فناوری به ما نمیدادند
وی که خود در حوزه مهندسی مکانیک فارغ التحصیل شده است، گفت: قبل از انقلاب، در این بخش در کشور دستاورد خاصی نداشته و تمام تجهیزات و دستگاههای صنعتی ما از خارج وارد میشد.
به محققین ما اجازه نمیدانند حتی به دستگاهها حتی دست بزنند چه برسد که دنبال تحقیق روی آنها و انتقال فناوری و تولید آنها باشیم.
مسلمی نایینی افزود: با ورود هر دستگاه به کشورمان، کارشناسان آن دستگاه نیز در داخل کشور حضور مییافت تا انتقال فناوری صورت نگیرد.
بسیاری از کارخانجات کشور در بخش فنی و مهندسی از سوی کارشناسان خارجی اداره میشد.
اجازه ساخت و تعمیر دستگاهها را به ما نمیدادند.
اگر هم دستگاهی خراب میشد آن را برای تعمیر به خارج میفرستادند اما الان به ندرت کارشناس خارجی در صنایع داخلی میبینید.
همه صنایع مهم از جمله، پتروشیمی، ریلی، هوایی و ...
توسط کارشناسان و متخصصان ایرانی اداره میشود.
* تعداد مقالات اندک شمار بود
وی در پایان افزود: پیش از انقلاب در رشتههای فنی و مهندسی تحصیلات تکمیلی به ویژه مقطع دکتری نداشتیم اصلا تحقیقی انجام نمی رفت.
تعداد کل مقالات علمی تولید شده با تعداد مقالات یکی از محققان امروز برابری میکرد لذا باید قدردان این ظرفیت بود و برای پیشرفت کشور در سایه انقلاب اسلامی بیش از پیش تلاش کرد.
انتهای پیام/