آیا مردم ایران مصرف گاز زیادی دارند؟
اصفهان -عضو هیأت علمی رشته مکانیک تبدیل انرژی دانشگاه اصفهان گفت:سرانه مصرف گاز طبیعی ایران با مناطق مختلف جهان نشان میدهد سرانه مصرف گاز ایران ۵.۵ برابر میانگین جهانی و ۲.۲ برابر اروپااست.
![گاز،مصرف،انرژي،ايران،سرانه،درصد،خانگي،مقايسه،كشور،گازي،دليل، ...](https://media.mehrnews.com/d/2024/12/11/4/5285147.jpg)
به گزارش خبرنگار مهر، زمستان سخت برای ما ایرانیها زود شروع شد و دیر نیز تمام خواهد شد، در آبان مازوت سوزی نیروگاهها شروع شد و احتمالاً به دلیل کمبود گاز تا اواخر اسفند نیز ادامه خواهد یافت.
بر این اساس ستادهای مدیریت بحران بسیاری از استانها، تمام ادارات و مراکز آموزشی را به دلیل برودت هوا تعطیل کردهاند، شرکت ملی گاز و مسئولان نیز شرایط کنونی را بحرانی ارزیابی کرده و روی صرفه جویی مصرف گاز شهروندان و کاهش دو درجهای دما پافشاری میکنند و مردم را متهم میکنند که چندین برابر اروپاییها گاز مصرف میکنند و دلیل آن را هم ارزان بودن گاز عنوان میکنند، اما آیا واقعاً ما ایرانیها مصرف گاز زیادی داریم؟
حسین احمدی کیا عضو هیأت علمی رشته مکانیک تبدیل انرژی دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه در شکل زیر سرانه مصرف گاز طبیعی ایران با مناطق مختلف جهان در سال ۲۰۲۳ مقایسه شده است که نشان میدهد سرانه مصرف گاز ایران ۵.۵ برابر میانگین جهانی و ۲.۲ برابر اروپا است، میگوید: باید توجه داشت که این نمودار و یا دادههایی که برخی مسئولان از آن استفاده میکنند، سرانه مصرف گاز کل کشور است که شامل خانگی، نیروگاهی، صنعتی و غیره است و نباید آن را با سرانه مصرف گاز خانگی که مرتبط با شهروندان است، مقایسه کرد.
وی اظهار میکند: دادههای پایگاه آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد که ایران پس از روسیه، فنلاند، کانادا و آمریکا، در رتبه پنجم پرمصرفترین کشورها در سرانه مصرف انرژی بخش خانگی است.
عضو هیأت علمی رشته مکانیک تبدیل انرژی دانشگاه اصفهان میافزاید: هرچند سرانه مصرف گاز ایرانیان نسبتاً بالاست، اما این مقایسه ایرادات زیادی دارد، اول آن که، مقایسه دو کشور از نظر مصرف انرژی خانگی مناسب نیست، زیرا این که یک کشور در چه منطقه جغرافیایی از کره زمین و با چه شرایط آب و هوایی واقع شده است.
دوم آن که، ممکن است استانداردهای ساختمانسازی و مقررات مصرف انرژی دو کشور متفاوت باشند.
وی تصریح میکند: صنعتیسازی ساختمانها، استفاده از دیوارها و سقفهای عایق، پنجرههای بدون درز چند جداره، پوشش سقف، رنگ و نمای ساختمان در اروپا و بسیاری از مناطق جهان تأثیر به سزایی در کاهش اتلاف گرمایی و در نتیجه کاهش مصرف انرژی داشته است.
احمدی کیا ادامه میدهد: متأسفانه در ایران این استانداردها ضعیف بوده و از مصالح سنگین استفاده شده و عایق کاری ساختمانها اجباری نیست، به عنوان مثال آجرهای ایرانی ۸۰ درصد وزن بیشتری نسبت به آجرهای اروپایی دارند و ضخامت دیوارها بیشتر است، سوم آن که، راندمان سیستمهای گرمایشی در ایران پایین است.
وی با بیان اینکه بیش از ۷۵ درصد ساختمانهای ایران از بخاری گازی استفاده میکنند که ۷۱ درصد آنها قدیمی بوده و برچسب انرژی ندارند و بیشتر گرمای آنها از طریق دودکش خارج میشود، میگوید: در حالی که راندمان بخاریهای هرمتیک جدید بیش از ۹۰ درصد است و متأسفانه سالهاست که واردات لوازم خانگی از جمله بخاریهای گازی ممنوع شده است.
عضو هیأت علمی رشته مکانیک تبدیل انرژی دانشگاه اصفهان اضافه میکند: بنابراین بخش عمدهای از مصرف گاز کشور از طریق بخاریهای گازی هدر میروند و مردم نیز توان نوسازی آنها را ندارند، اما مهمترین عامل در تفاوت بین مصرف گاز ایران و دیگر کشورها، تنوع سبد انرژی گرمایشی است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۸ درصد خانوار شهری و ۸۶ درصد خانوار روستایی در ایران از نعمت گاز طبیعی بهرهمند هستند، میافزاید: در حالی که بسیاری از مردم کشورهای دیگر، علاوه بر گاز، از برق، گازوئیل و حتی زغال سنگ و چوب برای گرمایش ساختمانهای خود استفاده میکنند، و حتی بخشی از انرژی گرمایشی خود را از خورشید یا عمق زمین دریافت میکنند، بنابراین بدیهی است که سرانه مصرف گاز ایرانیها بیشتر از کشورهای دیگر باشد.
احمدی کیا خاطرنشان کرد: عوامل فوق الذکر تنها دلیل کمبود گاز طبیعی در ایران نیست، بدیهی است مقایسه ایران که دومین منابع گازی جهان را در اختیار دارد با اروپا که واردات کننده گاز است، چندان صحیح نیست.