آمدند، خندیدند، عکس یادگاری گرفتنند و رفتند! / آیا پیام عدم مذاکره با آمریکا به همه رادیکالها رسید؟
بیانات رهبر انقلاب یادآور واقعهای بود که برخی سعی کردند آن را از یادها برده و دوباره فضای سیاسی کشور را شرطی کنند!
![مذاكره،ايران،آمريكا،رهبر،انقلاب،دولت،مسير،ايجاد،سياسي،شرافتم ...](https://cdn.mashreghnews.ir/d/2025/02/08/4/4348361.jpg)
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*********
سخنان رهبر معظم انقلاب درباره تجربه تلخ مذاکره با آمریکا یک یادآوری از وقایعی بود که ۸ سال کشور را معطل توافقی کرد که عاقبت از بین رفت.
بیانات آقا مورد توجه رسانههای اصلاحطلب قرار گرفته است، اما در آینده باید دید که آیا این پیام به همه اصلاحطلبان رادیکال رسیده است یا نه!
روزنامه ایران درباره شرافتمندانه نبودن مذاکره با ترامپ نوشته است:
تعبیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست، کاملاً درست است، زیرا نوع برخورد آمریکاییها به گونهای است که میخواهند امور مدنظر خود را به ایران تحمیل کنند.
به تعبیری رساتر، آمریکاییها میخواهند خواستهها و زیادهخواهیهای خودشان را از طریق مذاکره محقق کنند.
بنابراین زمانی که نمیخواهند یا قادر نیستند از طریق نظامی به نتیجه دلخواه برسند، تهدیدهایی را نسبت به دیگر کشورها از جمله ایران مطرح میکنند و در فضای تهدید، بحث مذاکره را پیش میکشند.
در بخش دیگری از این یادداشت آمده است:
بنابراین واضح است که آمریکاییها بهراستی دنبال مذاکره سازنده نیستند، بلکه صرفاً دنبال آن هستند تا اهداف خود را در فضای مذاکره مبتنی بر تهدید دنبال کنند.
به همین دلیل به باور من شرافتمندانه نیست که در فضای تهدید، مذاکره را آغاز کنیم، بویژه اینکه آنان بودند که ابتدا مذاکره را لغو کردند و زیر میز زدند.
روزنامه آرمان امروز با وجود صراحت بیانات رهبر انقلاب باز هم خط مذاکره با ترامپ را پیش برده و مینویسد:
شرایط سیاسی و امنیتی امروز ایران، بیش از هر زمان دیگری، نیازمند تصمیمگیریهای دقیق، مدبرانه و حسابشده است.
دولت دکتر پزشکیان که با حمایت مردمی که در انتخابات به آن رأی دادهاند، مسیر دیپلماسی فعال و تعامل با کشورهای مختلف جهان را در پیش گرفته است.
سیاست خارجی دولت بر چهار اصل عزت، مصلحت، حکمت و اقتدار استوار است که همان چارچوبهایی است که رهبری برای تعاملات بینالمللی ترسیم کردهاند.
در این میان، دولت توانسته با عقلانیت و تدبیر، نیروهای تأثیرگذار مختلف را حول مسائل کلان کشور جمع کند و در مسیر مدیریت بحرانهای سیاسی و اقتصادی گامهای ملموسی بردارد.
پروژه وفاق ملی، بهویژه در عرصه داخلی، بهعنوان یکی از راهبردهای دولت برای کاهش تنشها و مدیریت اختلافات مطرح شد و هر چند در مسیر خود با موانع بسیاری مواجه شده است اما نتایج مثبتی در پی داشته است.
این مسیر، البته هنوز در مراحل اولیه است و برای تکمیل آن، تلاشهای بیشتری نیاز است.
درباره سخنان رهبر انقلاب و مواضع جریان رادیکال و همسو با غرب بیان چند نکته ضروری است:
سخنان رهبر انقلاب یادآور واقعهای بود که برخی سعی کردند آن را از یادها ببرند و با ایجاد قاعده شرطیسازی همه چیز (آب خوردن و ازدواج و اشتغال جوانان) را مانند دولتهای یازدهم و دوازدهم منوط به توافق با آمریکا کنند، این در شرایطی است که فردی که حالا در کاخ سفید قرار گرفته است، عنوان کرده بود که برجام را پاره میکند و عاقبت بدون هیچ مجازاتی از برجام به طور یکجانبه خارج شد.
در همان دوران بود که دولت وقت در ایران در حالی که تا پیش از این آمریکا را «کدخدا» و اروپا را «آقا اجازه» میخواند به سمت قاره سبز چرخش کرد.
از همین زمان دور دیگری از معطلسازی ایران آغاز شد و اروپاییها با وجود قول ایجاد کانالهای مالی و زنده نگه داشتن برجام به تعهدات و قولهای خود عمل نکردند و فقط حرفهایی از ایجاد کانالهایی چون «اینستکس» زده شد.
عد از این دوره بازهم آمریکا رنگ دموکراتیک به خود گرفت و «جو بایدن» رییسجمهور آمریکا شد اما وی به جای اینکه به توافق برجام که در دوره هم حزبی خود یعنی «باراک اوباما» ایجاد شده بود، بازگردد سعی کرد از میراث تحریمی ترامپ و از نقطه بسیار عقبتری مذاکرات را شروع کند.
به نظر میرسد یک جناح سیاسی سعی دارد همه این تجربیات تلخ ایران در بیش از ۸ سال مذاکره با آمریکا بر سر برجام و توافق رفع تحریمها را از یاد ببرد.
ترامپ در یادداشتی که برای «فشار حداکثری علیه ایران» نوشته شده و امضاء کرده است، خواهان آن شده که ایران از امنیت خود خصوصا موشکهای بالستیک صرف نظر کند!