کاهش ۵۵ هزار هکتاری سطح زیرکشت گندم در گلستان به دلیل خشکسالی
گرگان-معاون بهبودتولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان ازکاهش بارندگیهاوتأثیر آن برکشت گندم،جو ودانههای روغنی خبردادوگفت:تاکنون ۵۵هزارهکتاراز اراضی گندم استان به دلیل خشکسالی ازبین رفت.
![هكتار،كاهش،كشاورزان،كشت،محصولات،گذشته،زراعي،گندم،سطح،استان،ز ...](https://media.mehrnews.com/d/2024/09/09/4/5153671.jpg)
به گزارش خبرنگار مهر، علیاکبر مهقانی در گزارشی از وضعیت کشت محصولات زراعی استان گلستان گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تا ۲۱ بهمنماه، میزان بارندگی در استان ۱۴۵ میلیمتر بوده که در مقایسه با سال گذشته که ۲۸۶ میلیمتر ثبت شده بود، کاهش چشمگیری داشته است.
همچنین میانگین دمای بهمنماه امسال ۲.۴ درجه کمتر از سال گذشته بوده که این امر موجب عقبافتادگی رشد محصولات زراعی نسبت به تقویم فنولوژیکی شده است.
وی افزود: کاهش بارندگی و افت دما باعث شده است که محصولات زراعی رشد کمتری نسبت به سال گذشته داشته باشند.
در سال گذشته، بسیاری از مزارع گندم زودتر از موعد رشد کرده بودند، اما امسال بسیاری از آنها هنوز به مراحل رشد مطلوب نرسیدهاند.
در حال حاضر، سطح سبز گندم استان ۳۸۰ هزار هکتار است که ۵۵ هزار هکتار آن به دلیل تنش خشکی و دمایی از بین رفته است.
وضعیت کشت گندم، جو و دانههای روغنی
مهقانی درباره وضعیت کشت گندم اظهار کرد: بر اساس الگوی کشت ابلاغی، سطح زیرکشت گندم در گلستان ۳۶۷ هزار هکتار تعیین شده بود، اما با تغییرات انجامشده، این میزان به ۴۲۸ هزار هکتار افزایش یافت.
با این حال، خشکسالی موجب از بین رفتن بخش قابل توجهی از این مزارع شده است.
وی همچنین از کاهش سطح زیرکشت کلزا خبر داد و گفت: در ابتدای برنامه، ۹۰ هزار هکتار برای کشت کلزا در نظر گرفته شده بود، اما این رقم به ۶۲ هزار هکتار کاهش یافت.
در حال حاضر، ۴۰ هزار و ۹۴۹ هکتار از مزارع کلزا سبز شده، اما هزار و ۷۰۰ هکتار از آنها به دلیل خسارات ناشی از پرندگان و سایر عوامل از بین رفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان درباره وضعیت کشت چغندرقند نیز گفت: سال گذشته سطح زیرکشت چغندرقند در استان سه هزار و ۸۰۰ هکتار بود، اما امسال این میزان به هفت هزار و ۵۲۰ هکتار افزایش یافته است که نشاندهنده استقبال کشاورزان از این محصول است.
همچنین هزار و ۳۰۲ هکتار از این اراضی به مرحله سبز شدن رسیدهاند.
پیامدهای خشکسالی بر محصولات کشاورزی
مهقانی با اشاره به تأثیر خشکسالی بر تولید جو گفت: سطح زیرکشت جو در استان ۶۵ هزار هکتار بوده که تاکنون ۶۶ هزار و ۹۰۰ هکتار در سامانه ثبت شده است.
اما کاهش بارندگی و مشکلات نقدینگی کشاورزان موجب شده استقبال از این محصول کاهش یابد.
وی در ادامه به مشکلات تأمین بذر و کود اشاره کرد و افزود: سال گذشته ۴۲ هزار تن بذر خام تأمین شده بود که تاکنون پنج هزار تن از آن باقی مانده است.
همچنین در زمینه کود، با کاهش ذخایر مواجه هستیم که میتواند بر عملکرد محصولات تأثیر منفی بگذارد.
لزوم حمایت از کشاورزان گلستانی
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان در پایان خواستار حمایت بیشتر از کشاورزان شد و اظهار کرد: خشکسالی و کاهش بارندگی، کشاورزان را در تصمیمگیری برای ادامه فعالیتهای زراعی دچار تردید کرده است.
ضروری است که اقدامات حمایتی، از جمله تخصیص بهموقع نهادهها و تأمین منابع مالی، برای کاهش خسارات و افزایش بهرهوری انجام شود.
وی همچنین پیشنهاد کرد که در آستانه فصل برداشت، جلسات هماهنگی برای تخصیص منابع و تعیین قیمت خرید محصولات برگزار شود تا کشاورزان بتوانند با اطمینان بیشتری به تولید ادامه دهند.