خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 07 اسفند 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سالانه ۸۰۰ هزارتن حبوبات در کشور مصرف می‌شود

باشگاه خبرنگاران | اقتصادی | سه شنبه، 07 اسفند 1403 - 14:40
دبیرانجمن حبوبات کشور گفت: در شرایط کنونی به رغم عدم ثبت سفارش کمبودی در عرضه لوبیا چیتی در هیچ یک از فروشگاه‌ها نداریم.
حبوبات،بازار،قيمت،افزايش،واردات،انجمن،جهاد،درصد،كشور،عرضه،وز ...

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی- ارشاد طالبی بازرس انجمن حبوبات کشور گفت: بنابر آمار سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزارتن حبوبات در کشور مصرف می شود که ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزارتن در جهت تامین کسری و تنظیم بازار وارد می شود.
به گفته وی، اگر وزارت جهاد دغدغه کالای بازار دارد، قرار بود ۶ هزارتن لوبیا تخصیص داده شود و به یکباره بحث ۲ شرکت پیش آمد و از ۶ هزارتن به ۱۵ هزارتن افزایش یافت.
درحالیکه اگر کالاهای موجود در گمرکات ترخیص شود و سهمیه بهار اعلام شود، مشکل مرتفع می شود.
طالبی با بیان اینکه اوج مصرف حبوبات در نیمه دوم سال است، بیان کرد: طبق تجربه سنوات قبل، فصل مصرف حبوبات از مهرماه آغاز و حداکثر اوج مصرف تا پایان سال است، ضمن آنکه در ماه رمضان مصرف افزایش می یابد.
بازرس انجمن حبوبات کشور با بیان اینکه ۷۰ درصد حبوبات تولید داخل است، افزود: عمده واردات حبوبات عدس است که کمترین تورم نسبت به دیگر اقلام دارد و طی سنوات گذشته واردات حبوبات برای تامین کسری انجام می شد که امسال هم بدلیل سرمازدگی استان فارس ۵۰ درصد تولید از بین رفت.
طالبی ادامه داد: براساس اعلام مرکز آمار تورم حبوبات ۲۲ درصد بود، درحالیکه تورم کشور بالای ۴۲ درصد بود، در حال حاضر تجار امکان عرضه کالاهای عدس و نخود دارند، اما لوبیا ندارند که مقصر این کمبود وزارت جهاد است، حال اگر بازرگانی دولتی ذخایری دارد، برای تنظیم بازار باید اقدام عرضه کنند.
انتقاد بخش خصوصی نسبت به واردات حبوبات ۲۰ درصد زیر قیمت مصوب
در ادامه سبد عبدی افتخاری دبیرانجمن حبوبات کشور با اشاره به افزایش قیمت حبوبات و نامه وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر واردات این محصولات با ۲۰ درصد زیر قیمت بازار طی یک ماه توسط تجار، گفت: این تصمیم بدون مشورت با انجمن و فعالان بازار اتخاذ شده و فاقد مبنای کارشناسی است.
وی کمبود کالا، افزایش قیمت جهانی و افزایش قیمت داخل ناشی از تغییر ارز را از عوامل اصلی نوسان قیمت در بازار اعلام کرد و افزود: امسال افزایش قیمت علاوه بر تأثیر افزایش قیمت جهانی، به دلیل خروج حبوبات از تالار یک و خارج شدن از ارز نیمایی بوده است.
ابتدا این محصولات از تالار یک خارج شدند و سپس از تخصیص ارز نیمایی نیز حذف شدند، درحالقکه نگاه ما این است که اگر واردات به شکل صحیح انجام می‌شد، می‌توانست در تنظیم بازار تأثیر بگذارد.
افتخاری با اشاره به مشکلات پرداخت اعتبارات تجار در سال ۱۴۰۲ بیان کرد: تجار نتوانستند اعتبارات خود را دریافت کنند و خریدهایشان با تأخیرهای طولانی مواجه شده است.
بسیاری از بازرگانان سفارش‌های خود را انجام داده‌اند، اما هنوز اعتبارات سال گذشته را نگرفته‌اند.
گفتنی است به رغم آنکه برخی از کالاهایشان را وارد کرده و در بازار عرضه کرده‌اند، اما هنوز پرداختی انجام نشده است.
بسیاری از سفارش‌هایی که دو ماه پیش انجام شده، هنوز ارز تخصیص نیافته و برخی کالاها در گمرک مانده‌اند.
دبیرانجمن حبوبات کشور به بخشنامه اخیر وزارت جهاد کشاورزی انتقاد کرد و گفت: بر اساس این بخشنامه، کسانی که ۲۰ درصد زیر قیمت بازار می‌توانند کالا وارد کنند، ظرف سه روز باید اعلام آمادگی کنند.
اما این تصمیم فاقد پشتوانه کارشناسی است و با رویه‌های معمول وزارت جهاد که پیش از هر تصمیمی با صنف مربوطه مشورت می‌کند، مغایرت دارد.
به گفته وی، علی رغم آنکه پیش‌تر وعده داده شده بود که ۶۰۰۰ تن سهمیه برای واردات لوبیا در نظر گرفته شود، اما به‌جای اجرای این تصمیم، جهاد کشاورزی بخشنامه‌ای صادر کرده که بر اساس آن، هر شرکتی که بتواند ۲۰ درصد زیر قیمت بازار کالا عرضه کند، می‌تواند واردات انجام دهد.
دبیر انجمن حبوبات از ورود برخی شرکت‌های خاص به این فرآیند انتقاد کرد و گفت: پس از اینکه مشخص شد دو شرکت خاص پیشنهاد عرضه کالا ۲۰ درصد زیر قیمت بازار را داده‌اند، جهاد کشاورزی برای جلوگیری از واگذاری امتیاز به این دو شرکت، اعلام عمومی کرده که هر شرکتی می‌تواند در این فرآیند شرکت کند.
اما این تصمیم‌گیری عجولانه باعث شده که تعداد شرکت‌های متقاضی به ۳۸ شرکت برسد و بازار را با چالش جدیدی مواجه کند.
به گفته وی، سال گذشته قیمت هرکیلو نخود ۵۰ هزارتومان بود، اما اکنون با این افزایش تورم نمی توان انتظار داشت که قیمت همان ۵۰ هزارتومان باشد چراکه هزینه های تولید نظیر کود اوره، سموم، هزینه های کارگری و ماشین آلات افزایش داشته است‌.
اقتخاری ادامه داد: بازار حبوبات با سال قبل متفاوت است چراکه در گذشته گوشت قرمز در سبدخانوار بود که با افزایش قیمت نسبت به سال قبل مصرف حبوبات افزایش یافته است.
این مقام مسئول با بیان اینکه کمبودی در عرضه لوبیا چیتی در فروشگاه ها نداریم، تصریح کرد: با توجه به انکه ۴ تا ۵ روز به ماه رمضان زمان باقی است، ۷۰ تا ۸۰ درصد خریدها انجام شده و تنها جو روانی منجر به افزایش قیمت شده است چراکه در شرایط کنونی به رغم عدم ثبت سفارش کمبودی در عرضه لوبیا چیتی نداریم و همواره پیش بینی می شود تا از اواسط ماه رمضان بازار به آرامش برسد.
اتخاذ تصمیم گیری انجمن با وزارت جهاد راهکار تنظیم بازار حبوبات
ناصر مرادی عضو هیئت مدیره انجمن حبوبات کشور گفت: اگر قیمت بازار برای کشاورز صرفه اقتصادی نداشته باشد، دیگر تمایلی به تولید این محصولات نخواهد داشت، به طوریکه در سال آینده سطح زیرکشت کاهش می یابد.
از این رو برای حفظ و افزایش تولید داخلی، قیمت‌ها باید متناسب با نرخ تورم افزایش یابد تا کشاورزان انگیزه لازم برای کشت بیشتر داشته باشند.
وی با اشاره به وضعیت قیمت عدس در مقایسه با سایر حبوبات گفت: عدس در سال‌های اخیر کمترین تورم را در بین حبوبات داشته که دلیل آن تأمین این محصول از طریق واردات و تثبیت قیمت آن بر اساس نرخ ارز بوده است.
مرادی ادامه داد: برخی سال‌ها، واردات لوبیا به میزان لازم انجام شده و قیمت این محصول متعادل بوده است.
اما امسال، به دلیل سرمازدگی و آفت‌زدگی گسترده در مزارع استان فارس که یکی از مراکز اصلی تولید لوبیای چیتی است بیش از ۵۰ درصد محصول از بین رفته و باعث کاهش عرضه شده است.
از این رو انجمن حبوبات دو تا سه ماه پیش هشدار داده بود که احتمال کمبود لوبیا وجود دارد و پیشنهاد داده بود که برای جلوگیری از افزایش قیمت، واردات در زمان مناسب انجام شود.
اما با تأخیر در ورود کالای خارجی، بازار دچار کمبود شد و قیمت‌ها افزایش یافت.
عضو هیئت مدیره انجمن حبوبات با تاکید بر برنامه‌ریزی دقیق در حوزه تولید و عرضه حبوبات گفت: با توجه به الگوی مصرف سالانه، باید برای تنظیم بازار در زمان‌های پیک مصرف، اقدامات لازم را از قبل انجام داد تا کمبود و نوسان قیمتی در بازار ایجاد نشود.
این مقام مسئول با اشاره به راهکار تنظیم بازار تصریح کرد: مدیریت بازار زمانی اتفاق می افتد که صنف و انجمن در تصمیم گیری ها به کارگرفته شود و در خصوص تنظیم بازار تمهیداتی اتخاذ شود، اما متاسفانه وزارت جهاد بدنبال آن است که تنها بحران ۲ شرکت را رفع کند.
براین اساس انجمن حبوبات کشور طی نامه ای به وزارت جهاد خواستار تسریع هرچه سریع تر سهمیه فصل بهار شدند.
جناب آقای دکتر نوری قزلجه وزیر محترم جهاد کشاورزی
پس از آگاهی از مفاد نامه شماره ۳۸۳۵۴۹ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷ علی رغم دریافت آن و پیرو جلیه حضوری با سرکار خانم مشیری، سرپرست معاونت توسعه بازرگانی و آقای نجاتی، مشاور وزیر و مدیرکل حوزه ستادی، با توجه به اینکه واردات کالا خارج از سهمیه مصوب با قیمت ۲۰ درصد پایین تر از قیمت تعیین شده، برمبنای مواد ۲۴ و ۳۰ قانون بهبود محیط کسب و کار اقدام غیرقانونی به شمار می آید و این امر موجب حمایت از سرکت های خاص و ایجاد رانت و شبکه های اقتصادی ناسالم می شود، انجمن حبوبات ایران ضمن غیرکارشناسی دانستن نامه مذکور، مخالفت جدی خود را با این تصمیم اعلام می دارد.
همچنین نظر به محدودیت های زمانی یک ماهه اعلام شده، تنها شرکت های خاصی که خارج از قاعده کالاهای خود را وارد کشور نموده اند، امکان ترخیص کالاهای خود را خواهند داشت که این خود نشانه ای از حمایت ویژه از آنهاست و برای اعضای انجمن، واردات کالاهای با کیفبت در این بازه زمانی امری غیرممکن است.
بدین وسیله از حضرتعالی درخواست می شود دستور فرمایید تاهر چه سریع تر فصل بهار برای واردات کالای حبوبات اعلام تا امکان واردات کالاهای با کیفیت در زمان مناسب فراهم گردد و انجمن حبوبات ایران بتواند در راستای تنظیم بازار و تامین مایحتاج جامعه اقدام نماید.
علاوه براین انجمن حبوبات ایران آمادگی خود را برای تامین ۱۵ هزارتن کالای حبوبات مورد نیاز وزارت جهاد کشاورزی برای تامین حبوبات ضروری کشور در سال نو و ماه مبارک رمضان اعلام می دارد.