خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 09 اسفند 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حامیان اصلی اوکراین در اروپا کدام کشورها بوده‌اند؟

مشرق | بین‌الملل | چهارشنبه، 08 اسفند 1403 - 21:18
اوكراين،حمايت،كشورها،نظامي،توليد،تسليحات،ناخالص،داخلي،ايالات ...

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده تهران نوشت:
از آغاز جنگ اوکراین، ۲۷ کشور اروپایی مجموعاً حدود ۱۴۵ میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده‌اند.
البته باید توجه داشت حدود ۶۵ درصد از این کمک‌ها به صورت مالی و بشردوستانه بوده است.
اخیراً دولت آلمان نیز اعلام کرد که بسته جدیدی از تسلیحات نظامی برای ارسال به اوکراین آماده نموده است.
با این حال، این کمک‌ها تنها بخشی از نیازهای اوکراین را تأمین کرده و اکثر تسلیحات به روز و منابع مالی توسط ایالات متحده آمریکا فراهم شده است.
این موضوع ضرورت بررسی دقیق‌تری از این کمک‌ها را نمایان می‌سازد، چرا که با در نظر گرفتن این موضوع می‌توان پیش‌بینی نمود در صورت توقف حمایت‌های واشنگتن، اروپا تا چه اندازه می‌تواند به تنهایی از اوکراین حمایت کند.
بزرگ‌ترین حامیان
علاوه بر ایالات متحده که بزرگ‌ترین تأمین‌کننده حمایت‌های مالی و نظامی برای اوکراین است، کشورهای آلمان، بریتانیا، دانمارک، هلند و سوئد جزو اصلی‌ترین حامیان اوکراین در اروپا به شمار می‌روند.
این کشورها از زمان آغاز جنگ تا دسامبر ۲۰۲۴ مجموعاً ۵۳ میلیارد دلار کمک کرده‌اند که بیشتر آن به تأمین تجهیزات نظامی اختصاص یافته است.
با نگاهی دقیق‌تر به تسلیحات ارسالی این کشورها به اوکراین مشخص می‌شود که اکثر این تسلیحات قدیمی یا نزدیک به انقضاء هستند و در نتیجه کارایی لازم را ندارند.
از سوی دیگر گرچه مجموع حمایت‌های مالی و نظامی کشورهایی مانند فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و هلند به حدود ۱۳.۵ میلیارد دلار می‌رسد اما باید در نظر داشت که حمایت این کشورها نسبت به تولید ناخالص داخلی خود اندک محسوب می‌شود.
برآوردها نسبت کمک این کشورها به جی‌دی‌پی آن‌ها را بین ۰.۱ تا ۰.۷ درصد تخمین می‌زنند.
نکته قابل توجه این است که آلمان، فرانسه و ایتالیا در حال حاضر با مشکلات اقتصادی فراوانی مواجه هستند و همین امر تداوم حمایت‌های نسبتا اندک آن‌ها را نیز با دشواری مواجه کرده است.
همچنین، این میزان حمایت حتی به نصف حمایت ۱۱۴ میلیارد دلاری ایالات متحده نمی‌رسد و بعید به نظر می‌رسد که این کشورها بتوانند با افزایش تولیدات نظامی خود میزان حمایت خود از اوکراین را افزایش دهند.
لازم به ذکر است که دانمارک هم‌اکنون با ایالات متحده بر سر موضوع گرینلند در تقابل است و جریان‌های راست افراطی در آلمان و فرانسه نیز قوی‌تر از هر زمان دیگری در سپهر سیاسی اروپا ظهور کرده‌اند که همه این موارد بر دیگر چالش‌های حمایت از اوکراین افزوده است.
بیشترین میزان کمک براساس تولید ناخالص داخلی
اگر بخواهیم به میزان پشتیبانی از اوکراین بر اساس تولید ناخالص داخلی هر کشور نگاه کنیم، با کشورهایی مواجه می‌شویم که قدرت اقتصادی و نظامی بالایی ندارند.
استونی، دانمارک، لیتوانی، لاتویا و فنلاند از جمله کشورهایی هستند که بیش از یک درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای کمک به اوکراین اختصاص داده‌اند.
هرچند مجموع حمایت این کشورها تنها ۱۳ میلیارد دلار است که تقریبا به اندازه میزان حمایت‌های بریتانیا می‌باشد، اما این کشورها با این اقدام آمادگی خود را برای نبردی طولانی‌مدت و اختصاص کمک‌های بیشتر نشان داده‌اند.
البته تخصیص این حجم از حمایت و ستیزه‌جویی برای این کشورها نیز چالش‌هایی نظیر تأمین انرژی و افزایش تهدیدات امنیتی را به همراه داشته است.
سایر کشورهای اروپا اما کمتر از یک درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به اوکراین اختصاص داده‌اند که نشان‌دهنده ناتوانی و یا عدم اراده آن‌ها برای حمایت از اوکراین است.
جمع‌بندی
با وجود اینکه کشورهای اروپایی در سه سال گذشته حمایت نسبی قابل توجهی از اوکراین داشته‌اند، اما این حمایت‌ها نسبت به حجم تولید ناخالص داخلی و در مقایسه با کمک‌های ایالات متحده کافی نبوده است.
همچنین چالش بزرگ دیگر اروپایی‌ها ناتوانی در تولید گسترده تسلیحات است که علاوه بر مسائل اقتصادی و مخالفت‌های راست‌گرایان افراطی رو به رشد، مانع از ارسال تسلیحات به روز و کافی به اوکراین شده است.
بدون شک اروپایی‌ها در سال جاری به ارسال کمک‌های نظامی و مالی ادامه خواهند داد تا اوکراین در مذاکرات صلح دست برتری داشته باشد، اما در صورت عدم تحقق صلح، بعید به نظر می‌رسد که توانایی تداوم این حمایت‌ها را داشته باشند.
*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.