نوروز و رمضان؛ فرصتی برای تغذیه سالم
باتوجه به تقارن ایام عید نوروز و ماه مبارک رمضان، توجه به تغذیه و پیشگیری از بیماریهای ناشی از غذا، اهمیت ویژهای دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان - ایمنی غذا، تغذیه و امنیت غذایی به طور جدایی ناپذیری با همدیگر مرتبط هستند.
مواد غذایی ناایمن حاوی باکتری ها، ویروس ها، انگلها یا مواد شیمایی مضر باعث ایجاد بیش از ۲۰۰ بیماری از اسهال گرفته تا سرطان میشود.
همچنین یک چرخه معیوب از بیماری و سوء تعذیه ایجاد میکند و به ویژه بر نوزادان، کودکان، سالمندان و بیماران تاثیر میگذارد.
کنترل عوامل محیطی مانند آب، غذا، هوا، فاضلاب، پسماند و ناقلین بیماریها در پیشگیری از بسیاری از بیماریهای واگیر و غیرواگیر نقش حیاتی دارد.
دسترسی جهانی به غذای ایمن و مغذی، کلید حفظ زندگی و ارتقای سلامت و یک نیاز کلیدی است که در دستور کار ۲۰۳۰ اهداف توسعه پایدار قرار دارد.
بر اساس بررسی و برآورد سازمان جهانی بهداشت، ۶۰۰ میلیون نفر (تقریبا ۱ نفر از هر ۱۰ نفر در جهان) پس از خوردن غذای آلوده بیمار میشوند و ۴۲۰.۰۰۰ نفر هر ساله جان خود را از دست میدهند که منجر به از دست رفتن ۲۳ میلیون سال زندگی سالم میشود.
کودکان کمتر از ۵ سال، ۴۰ درصد از بار بیماریهای ناشی از غذا را به دوش میکشند و سالانه ۱۲۵.۰۰۰ مرگ و میر را به همراه دارند.
همچنین تخمین زده شده است که سالانه ۱۱۰ میلیارد دلار در هزینههای بهره وری و پزشکی ناشی از غذای ناایمن در کشورهای با درآمد کم و متوسط از دست میرود.
بیماریهای منتقله از غذا با فشار بر سیستمهای مراقبتهای بهداشتی و آسیب رساندن به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت مانع توسعه اجتماعی-اقتصادی میشود.
برگزاری جشن و سرور در فرهنگ سرزمین ایران جایگاه والایی دارد؛ یکی از مهمترین آنها، جشن نوروز است که پیشینه و تاریخچهای سه هزار ساله دارد و یکی از کهنترین عیدهای ملی در جهان به حساب میآید.
در ایام نوروز مردم ایران به دید و بازدید از همدیگر میروند و با تهیه غذاهای متنوع و محلی از یکدیگر پذیرایی میکنند.
بسیاری از مردم کشورمان نیز از تعطیلات نوروز استفاده کرده و به مسافرت و گردش میروند.
در ایام نوروز برخی از استانها و شهرهای کشور، پذیرای انبوهی از مسافران و گردشگران هستند؛ به نحوی که مراکز اقامتی و پذیرایی با ظرفیت کامل و بعضا بیش از ظرفیت طراحی شده، خدمات ارائه میکنند.
در سال جاری و باتوجه به تقارن ایام عید نوروز و ماه مبارک رمضان، توجه به تغذیه و پیشگیری از بیماریهای ناشی از غذا، اهمیت ویژهای دارد و برنامه ریزی برای تامین، حفظ و ارتقای سلامت آحاد افراد جامعه از اولویتهای دولت و وزارت بهداشت است.
به همین منظور برنامه سلامت نوروزی وزارت بهداشت با همکاریهای بین بخشی در بخش بهداشت محیط از ۱۱ اسفندماه امسال آغاز شده و تا ۱۵ فروردین ماه ۱۴۰۴ ادامه دارد.
منبع: مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت