خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 27 اسفند 1403
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

«آش کارده» غذای سنتی بر سفره افطاری کهگیلویه و بویراحمدی ها

مهر | استان‌ها | دوشنبه، 27 اسفند 1403 - 12:53
یاسوج- آش کارده و نون تیری دو غذای محلی در کهگیلویه و بویراحمد است که به وقت افطار بر سر سفره‌های رمضانی جا خوش می‌کند.
رمضان،ماه،كهگيلويه،بويراحمد،افطار،مبارك،محلي،آش،ضيافت،پخت،رس ...

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - سید فرشاد رجایی: ماه رمضان علاوه بر جنبه‌های مذهبی، کارکردهای اجتماعی مهمی نیز دارد که به تقویت روابط انسانی و همبستگی اجتماعی کمک می‌کند.
این ماه ضیافت، فرصتی برای تقویت همبستگی اجتماعی، کمک به نیازمندان، تقویت روحیه همکاری و آموزش ارزش‌های اخلاقی است.
کهگیلویه و بویراحمد، استانی با بافت عشیره‌ای و طایفه‌ای، آداب و رسوم خاصی دارد که در مناسبت‌های مختلف از جمله شب چله (یلدا)، عید نوروز، ماه رمضان اجرا می‌شود.
آداب و رسوم ماه مبارک رمضان
مردم این استان در روزهای پایانی شعبان مایحتاج رمضان را تهیه و با همکاری همسایه‌ها در شب نشینی ها آنها بسته‌بندی می‌کنند تا در زمان افطار و سحری به راحتی بتوانند در سبد غذایی جای دهند.
اگرچه بسیاری از رسومات گذشته از جمله بیدارباش سحر، امروزه منسوخ شده است اما حس نوع دوستی، صله رحم بر جای خود باقی است و هنوز هم می‌توان صدای خدا را از بلندای ملکوت در این ماه زیبا شنید.
پخت غذاهای محلی و سنتی
«آش کارده» یکی از غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد در ماه رمضان است که بیشتر بر سفره افطار جا خوش می‌کند و خانواده‌ها در دورهمی رمضانی موقع افطار دور هم جمع می‌شوند و میزبان نیز با غذای معروف و محلی آش کارده از آنها پذیرایی می‌کنند.
به گفت علی اکبر پاک کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد سنت زیبای «کاسه بَهره» نشأت گرفته از زندگی عشایری است که ساکنان سیاه چادرها بوی غذایشان پخش می‌شد و آنان با این باور که در صورتی که بانوی باردار و انسان روزه داری بوی غذایشان را استشمام کند و از آن میل نکند گناه دارد رواج یافته اما این سنت نیکو هم اکنون در شهرهای استان هم مرسوم است.
پخت نان محلی نیز یکی دیگر از آداب و رسوم در ماه مبارک رمضان است.
زنان برای مصرف چند هفته نان محلی «تیری» پخت می‌کنند و در سبد نان‌دانی که در زبان محلی به آن «تویزه» گفته می‌شود نگهداری می‌کنند.
آش رشته از دیگر غذاهایی است که در سبد غذایی رمضان آن هم وعده افطار وجود دارد و این آش نیز بین همسایه‌ها و فامیل توزیع می‌شود.
همدلی برای یک ضیافت مبارک
نوای دلنشین ربنا از فرا رسیدن اذان خبر می‌دهد و میزبان با چندین نوع غذا و دسر از روزه‌داران پذیرایی می‌کند و بعد از صرف افطار دورهمی صمیمی آنها حس و حال این ضیافت را بیشتر می‌کند.
خرما پای ثابت سفره‌های افطاری است و روزه‌داران با خرما و آب جوش به جای شیرینی‌های مضر زولبیا و بامیه افطار می‌کنند.
نور قرآن در رمضان
محافل قرآنی در منازل، حسینیه‌ها، گلزار شهدا و مساجد برگزار و روزه‌داران در این جمع معنوی شرکت می‌کنند.
مردم کهگیلویه و بویراحمد در ماه رمضان به یاد درگذشتگان خیرات می‌دهند تا آنها را هم از فیوضات رمضان بی‌نصیب نگذارند.
در نیمه رمضان نیازمندان را مهمان سفره عظیم الهی می‌کنند و به برکت ولادت کریم اهل بیت امام حسن (ع) هزینه پخت نان یک روز نانوایی‌ها را تقبل می‌کنند تا نان آن روز به صورت رایگان در اختیار مردم قرار گیرد.
رسومات رمضان این ماه ضیافت الهی که سراسر خیر و برکت و رحمت است ذوق ایمان را نمایان می‌سازد و این رخت احساس و برکت است که بر طناب استجابت پهن می‌شود.
دیگر آئین‌های رمضان در کهگیلویه و بویراحمد
گردگیری از مساجد مهمترین آئین پیشواز از ماه مهمانی خدا در کهگیلویه و بویراحمد است، در این سنت دیرینه خانواده‌ها از یک هفته پیش از آغاز ماه مبارک رمضان شروع به پاکیزه کردن مساجد و حسینیه‌ها خود می‌کنند.
دادن هدایایی به کودکان و نوجوانان روزه اولی، تشویق کودکان و نوجوانان به روزهای کله گنجشکی (کله بنگشتی) از رسوم رایج مردم این خطه برای سهیم کردن نسل نوجوان در آئین‌های ماه مبارک رمضان است.
جمع آوری کمک‌های مردمی، برپایی محافل ادعیه، ختم قرآن، اطعام نیازمندان و توزیع غذاهای نذری از دیگر آئین‌های مرسوم مردم کهگیلویه و بویراحمد است.