خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 11 فروردین 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آمادگی نانوایی‌ها دریافت زکات فطره+ فیلم

اعتماد | همه | شنبه، 09 فروردین 1404 - 10:51
مدیر کل امور اجرایی زکات کمیته امداد امام خمینی (ره) از امکان پرداخت زکات فطره به وسیله کارتخوان در ۸۲ هزار نانوایی‌ در سراسر کشور خبر داد.
زكات،فطره،پرداخت،بپردازند،كفاره،عيد،واجب،فطريه،فطر،سادات،نان ...

کد خبر: 705605 | ۱۴۰۴/۰۱/۰۹ ۰۹:۳۰:۰۰
حجت‌الاسلام حسن هرمز گفت: کمیته امداد امام خمینی(ره) به عنوان دبیرخانه شورای زکات در راستای تسهیل و فراهم کردن پرداخت فطریه مردم از شیوه‌های مختلفی استفاده می‌کند تا مردم بتوانند در روز عید فطر دیون مالی شرعی خود را به راحتی پرداخت کنند و یکی از روش‌هایی که امسال به صورت گسترده انجام می شود، پرداخت فطریه از طریق دستگاه‌های کارتخوان پرداخت نان در ۸۲ هزار نانوایی است.
به گزارش ایرنا؛ وی افزود: این روش پرداخت فطریه در قالب طرح نانینو است و گزینه پرداخت فطریات مثل فطریه عام، فطریه سادات و کفاره های عمد و غیرعمد و حتی رد مظالم از طریق این دستگاه های هوشمند درنظر گرفته شده است که مبالغ پرداخت شده وارد حساب کمیته امداد می‌شود و طی فرایندی با شناسایی محرومان همان منطقه به حساب آنان واریز می‌شود.
هرمز ادامه داد: این نانوایی ها امسال با شعار هر نانوایی یک پایگاه نیکوکاری، فطریه‌های مردم را جمع‌آوری می‌کنند و با این روش ۸۲ هزار نانوایی در شهرهای مختلف و روستاها که دستگاه‌های آنان فعال شده اند، در خدمت مردم هستند تا به راحتی بتوانند فطریات و کفارات خود را پرداخت کرده و به نیازمندان برسانند.
وی افزود: روش‌های دیگری هم برای پرداخت زکات فطره درنظر گرفته شده که یکی از این روش‌ها پرداخت از طریق کد دستوری #۵*۸۸۷۷* یا #۱۲* است.
همچنین علاوه بر پرداخت از طریق سکوهای بانک‌های ایرانی و رمزینه پاسخ سریع(کیوآرکد)، امکان پرداخت از طریق شماره کارت ها و شماره حساب های اعلام شده از سوی کمیته امداد وجود دارد.
احکام زکات فطره
حجت‌الاسلام‌ محمدحسین فلاح‌زاده کارشناس مسائل فقهی نکاتی را درباره مهم‌ترین مسائل مربوط به زکات فطره بیان کرده که به این شرح است:
زکات فطره بر چه کسانی واجب است؟
یکی از اعمال واجب در روز عید فطر پرداختن زکات فطره است.
زکات فطره بر کسانی واجب است که در شب عید فطر اولاً مکلف باشند و ثانیاً فقیر نباشند و ثالثاً نان‌خور دیگران هم محسوب نشوند.
کسانی که دارای این شرایط هستند، زکات فطره را باید بپردازند.
زکات فطره را چه زمانی باید پرداخت؟
وقت پرداخت زکات فطره از شب عید است تا ظهر روز عید و به نظر رهبر معظم انقلاب و برخی فقهای دیگر بنا بر احتیاط باید قبل از نماز عید زکات فطره را بپردازند.
اگر کسی برایش این امکان وجود نداشت، یعنی دسترسی نداشت یا امکان پرداختن نبود لااقل جدا کند و کنار بگذارد تا بعداً ادا کند.
ما به ازای ریالی زکات فطره چگونه تعیین می شود؟
زکات فطره برای هر نفر معادل سه کیلوگرم گندم، برنج، خرما و امثال این‌ها است که اگر معادل پولی آن هم پرداخت شود اشکالی ندارد.
مثلا بر سرپرست یک خانواده‌ پنج نفره واجب است که ۱۵ کیلو از اقلامی که در بالا ذکر شد، به عنوان زکات فطره بپردازد.
معمولاً هر سال قیمتی اعلام می‌شود برای این‌که مؤمنین وظیفه‌ خود را بدانند و به راحتی به این وظیفه عمل کنند و زکات فطره را بپردازند.
احتیاط مستحب این است که افراد قوت غالب خودشان را در نظر بگیرند؛ یعنی آنچه که در زندگی، مصرف غالبشان است.
مثلاً اگر برنج بیشتر مصرف می‌کنند بهتر این است که ۳ کیلو برنج بپردازند.
البته اگر قیمت بالاتر را انتخاب کنند بهتر است که این موضوع به انتخاب خود افراد بر می‌گردد.
زکات فطره چه مصارفی دارد؟
مصرف زکات فطره هم هر چند مصارف همان زکات اموال است و همان مصارفی است که در قرآن هم وارد شده است «إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَ‌اءِ وَالْمَسَاکینِ وَالْعَامِلِینَ عَلَیهَا» (توبه، ۶۰) اما در مورد زکات فطره احتیاطی هست که می‌فرمایند که به فقرای مؤمن بپردازند و لذا افراد اگر کسانی را می‌شناسند که فقیرند، می‌توانند مستقیماً به فقیر بدهند.
در غیر این صورت می‌توانند به افراد دیگری بدهند که به عنوان وکالت از طرف آن‌ها پرداخت کنند و یا به مؤسساتی که مورد اطمینان هستند زکات فطره را بپردازند تا آن را به اهلش برسانند.
نکته‌ قابل توجه دیگر این‌که سادات نمی‌توانند از غیر سید زکات فطره قبول کنند و یا به تعبیر دیگر کسانی که خودشان سید نیستند، نمی‌توانند زکاتشان را به سید بپردازند.
بنابراین تنها سادات هستند که می‌توانند زکات فطره را به سادات فقیر بپردازند.
لذا افرادی که زکات فطره را به صورت وکالتی دریافت می‌کنند این نکته را مد نظر داشته باشند.
همچنین ساداتی که زکات فطره می‌پردازند بهتر است به افرادی که واسطه هستند این نکته را گوشزد کنند.
برخی افراد در روز عید فطر، کفاره‌ روزه‌ خود را نیز می‌پردازند.
این مورد از لحاظ فقهی به چه شکل است؟
البته کفاره مثل زکات فطره وقت معینی ندارد و بعداً هم می‌توان آن را پرداخت اما هرچه زودتر بهتر.
این عزیزان حتماً توجه داشته باشند که کفاره با زکات فطره تفاوت زیادی دارد.
از جمله این‌که قیمت کفاره را نمی‌توان به جای کفاره پرداخت کرد و لذا حتماً باید طعام باشد.
بنابراین اگر می‌خواهند به نهاد و مؤسساتی بپردازند حتماً باید در درجه‌ اول قید کنند که کفاره است و نوع آن را هم مشخص کنند که کفاره‌ عذری است یا کفاره‌ عمدی.
چون این دو کفاره هم در کیفیت مصرف با هم تفاوت دارند.
افرادی هستند که روزه بر آن‌ها واجب نبوده ولی پرداخت کفاره بر آن‌ها واجب است.
آیا این افراد زکات فطره هم باید بپردازند یا زکات فطره مخصوص روزه‌داران است؟
زکات فطره تنها مخصوص روزه‌داران نیست بلکه آن‌هایی هم که عذری داشته‌اند و یا عمداً روزه نگرفته‌اند باید زکات فطره را بپردازند.
زکات فطره یک واجب جداگانه‌ای است و باید ادا شود.
زکات فطره‌ سربازان در پادگان‌ها، پرستاران در بیمارستان‌ها، افرادی که در شیفت کاری هستند و امثال این‌ها برعهده‌ کیست؟
اگر مخارج خودشان را خود تأمین می‌کنند برعهده‌ خودشان است و اگر نان‌خور مثلاً پدر هستند، برعهده‌ کسی هست که خرجی آن‌ها را می‌پردازد.
اگر کسی در شب عید فطر مهمان شخص دیگری بود، آیا زکات فطره‌ او برعهده‌ی میزبان و صاحب‌خانه است؟
اغلب فقها و مراجع تقلید و از جمله رهبر معظم انقلاب نظرشان این است که اگر نان‌خور آن فرد محسوب نشود، زکات فطره برعهده‌ میزبان نیست؛ بلکه برعهده‌ خود فرد است.
البته معمولاً مهمانی که یک شب دعوت شده است، نان‌خور محسوب نمی‌شود.