خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 11 فروردین 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ارمنستان منتظر امضای پیمان صلح؛ اصرار باکو بر پیش‌شرط‌ها - تسنیم

تسنیم | بین‌الملل | شنبه، 09 فروردین 1404 - 12:13
با وجود توافق بر سر متن پیمان صلح، امضای آن به دلیل پافشاری آذربایجان بر پیش شرط هایی چون تغییر قانون اساسی، در هاله ای از ابهام قرار دارد. اپوزیسیون ارمنستان معتقد است باکو به دنبال امتیازات بیشتر است و تعلل در امضا را تهدیدی برای صلح می داند.
آذربايجان،ارمنستان،جمهوري،اساسي،قانون،باكو،امضاي،اظهارات،نما ...

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «آرمان یغویان» نماینده حزب حاکم «پیمان مدنی» ارمنستان، توافق بر سر متن قرارداد صلح با جمهوری آذربایجان را پیشاپیش یک دستاورد دیپلماتیک برای ارمنستان می‌داند.
دو هفته پس از توافق بر سر متن، طرف ارمنی همچنان منتظر تعیین مکان و زمان امضا از سوی باکو است، در حالی که طرف آذربایجانی پیش‌شرط‌های خود را تکرار می‌کند: تغییر فوری قانون اساسی ارمنستان، دست کشیدن از ادعاهای ارضی علیه جمهوری آذربایجان و عدم طفره رفتن از انحلال گروه مینسک.
این نماینده حزب حاکم ارمنستان، رویکرد جمهوری آذربایجان را در این مرحله سازنده نمی‌داند.
اگر باکو پیشنهاد ارمنستان را نپذیرد و در آینده نزدیک قرارداد را امضا نکند، آیا ارمنستان آماده است بر سر این پیش‌شرط‌ها مذاکره کند؟
به گفته آرمان یغویان، در مورد مسئله گروه مینسک تابویی وجود ندارد، اما مسئله تغییر قانون اساسی، به گفته او، نباید در چارچوب خواسته‌های جمهوری آذربایجان بررسی شود.
آرمان یغویان گفت: «فرض کنید فردا بگوید من می‌خواهم ارمنستان سطح آب دریاچه سوان را بالا ببرد تا آب رود ارس زیاد شود.
ما چه باید بکنیم؟
آیا باید برویم بگوییم نه، ما سطح آب دریاچه سوان را به لج شما پایین می‌آوریم؟
البته چنین چیزی نخواهیم گفت، درست است؟
یعنی ما باید مسئله را فی‌نفسه بررسی کنیم، ببینیم چه چیزی برای ما لازم است.
نخست‌وزیر پاشینیان به طور کلی در مورد قانون اساسی و اصلاحات قانون اساسی در ژوئن 2020، قطعاً قبل از جنگ، صحبت کرده است.»
نخست‌وزیر ارمنستان واقعاً ضرورت تغییرات قانون اساسی را دیده بود، اما تا قبل از طرح این خواسته از سوی جمهوری آذربایجان، به طور مشخص به موضوع تغییر اعلامیه استقلال نپرداخته بود.
جمهوری آذربایجان دقیقاً حذف اعلامیه استقلال از قانون اساسی ارمنستان را مطالبه می‌کند.
«تیگران آبراهامیان» از فراکسیون اپوزیسیون «پاتیو اونم» (من شرافت دارم) معتقد است که ارمنستان به خواست جمهوری آذربایجان به سمت تغییر قانون اساسی می‌رود.
وی خاطرنشان کرد: «در این مرحله نیز جمهوری آذربایجان روند امضای سند را به تعویق خواهد انداخت و تلاش خواهد کرد تا امتیازات جدیدی از ارمنستان بگیرد.»
به گفته «آرتور خاچاطوریان»، نماینده فراکسیون «هایاستان»، تنها فشار بین‌المللی می‌تواند باکو را مجبور به امضای سند با ایروان کند.
او پرسید: «اگر بدون تکه کاغذی، بدون آن سند توافقنامه صلح، مقامات فعلی ارمنستان به تمام امتیازات قابل تصور و غیرقابل تصور تن می‌دهند، چرا باید سندی را امضا کنند؟»
واکنش جامعه جهانی به تعلل باکو در امضای توافقنامه
آیا دولت ارمنستان واکنش جامعه جهانی را کافی می‌داند یا معتقد است که این واکنش‌ها باید هدفمند باشند و مستقیماً از جمهوری آذربایجان بخواهند که سند مذاکره شده به مدت 3 سال را امضا کند؟
«آرمان یغویان» نماینده حزب حاکم ارمنستان پاسخ داد: «اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اینکه مسئله اسیران جنگی نیز باید رسیدگی شود.
مشخص است که این اظهارات متوجه جمهوری آذربایجان بود.
تعدادی از کشورهای اتحادیه اروپا نیز با بیانیه‌های بسیار هدفمند – یکی با متن بسیار مستقیم، دیگری با بیانیه‌ای تا حدی غیرمستقیم – فهماندند یا گفتند که توپ در زمین جمهوری آذربایجان است، اما من همچنین پیشنهاد می‌کنم که اظهارات صرفاً استقبال‌کننده را دست‌کم نگیریم.
بیانیه‌ها، بله، به طور کلی در حجم خود برای ما رضایت‌بخش هستند، اما اگر این رویکردهای جمهوری آذربایجان ادامه یابد، ما همچنین انتظار دیدگاه‌های بیشتری در مورد همین رویکردها را خواهیم داشت.»
«تیگران آبراهامیان» نماینده اپوزیسیون، فشار بین‌المللی زیادی نمی‌بیند و اظهارات جمهوری آذربایجان مبنی بر اینکه فرصت امضای توافقنامه صلح همیشگی نخواهد بود را خطرناک می‌داند.
او در این اظهارات، تهدیدی مشخص می‌بیند و تیراندازی‌های مرزی آذربایجان را آزمایشی برای سنجش وضعیت بین‌المللی می‌داند که آیا باکو می‌تواند به سمت تحریکات بزرگ‌تر برود.
وی خاطرنشان کرد: «اکنون جمهوری آذربایجان تهدید می‌کند، این‌ها در واقع عناصر تهدید هستند مبنی بر اینکه در صورت عدم اجرای خواسته‌ها از سوی ارمنستان در چارچوب زمانی مورد نظر آن‌ها، جمهوری آذربایجان می‌تواند بسته مذاکراتی را که تا کنون مذاکره شده، باطل تلقی کند.»
ضمناً، روز گذشته رئیس‌جمهور آذربایجان در آغدام، بار دیگر مردم ارمنستان را دشمن خواند و در سخنرانی 15 دقیقه‌ای خود، حتی یک بار هم از چشم‌انداز امضای توافقنامه صلح ارمنستان و آذربایجان صحبت نکرد.
انتهای پیام/