تحولات اوکراین| ادعای جدید زلنسکی درباره «آتشبس انرژی» - تسنیم
مخالفت دوباره زلنسکی با اکتساب کمک نظامی آمریکا به عنوان بدهی، توافق اوکراین با اروپایی ها درباره دسترسی به داده های اطلاعاتی و مخالفت گوترش با پیشنهاد پوتین درباره اداره اوکراین توسط سازمان ملل، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز جمعه در یک نشست خبری اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد با عربستان سعودی، ترکیه و کشورهای اروپایی درباره آمادگی آنها برای انجام نظارت بر «آتشبس انرژی» میان مسکو و کییف مشورت کند.
زلنسکی در یک برنامه زنده تلویزیونی گفت: «ما مطلع شدیم که ایالات متحده قصد دارد با ترکیه و عربستان سعودی درباره آمادگی این کشورها برای نظارت بر آتشبس انرژی گفتوگو کند.
من هنوز از نتایج این مذاکرات اطلاعی ندارم.
شرکای آمریکایی ما هنوز چیزی در این باره به ما نگفتهاند، اما آنها این موضوع را مطرح کرده و ما نیز به آنها گفتهایم که بدون نظارت، این طرح عملی نخواهد بود.»
وی افزود که طرف آمریکایی اطلاعاتی درباره تأسیسات انرژی که از زمان انتشار سند پس از دومین نشست در عربستان سعودی نباید هدف حمله قرار گیرند، به اوکراین منتقل کرده است.
زلنسکی مدعی شد که موافقت اوکراین با توقف موقت حملات به زیرساختهای انرژی یک گام تاکتیکی بود تا به جهان نشان دهد که روسیه گویا تمایلی به پایان دادن به درگیری ندارد.
این در حالی است که وزارت دفاع روسیه مرتباً گزارشهایی از نقض آتشبس از سوی طرف اوکراینی منتشر میکند.
بهعنوان نمونه، روز جمعه اعلام شد که نیروهای مسلح اوکراین به تاسیسات سنجش گاز شهر «سودژا» حمله کرده و این تأسیسات عملاً نابود شد، همچنین تلاش برای حمله به زیرساختهای پالایشگاه نفت در منطقه ساراتوف دفع شد.
یک روز قبل نیز این وزارتخانه از تداوم حملات ارتش اوکراین به تأسیسات ذخیره گاز در منطقه کریمه و به زیرساختهای انرژی در مناطق بریانسک و کورسک خبر داده بود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و سیامین (1130) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
خودداری زلنسکی از بهرسمیت شناختن کمک نظامی آمریکا بهعنوان بدهی
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین بار دیگر اعلام کرد که این کشور کمک نظامی ارائهشده از سوی ایالات متحده را بهعنوان بدهی به رسمیت نخواهد شناخت؛ موضوعی که در پیشنویس جدید توافقنامه میان واشنگتن و کییف درباره منابع معدنی اوکراین بصورت مشخص مطرح شده است.
زلنسکی در نشست خبری روز جمعه خود گفت: «اوکراین از ایالات متحده پیشنویس توافقنامهای درباره منابع معدنی دریافت کرده که سندی کاملاً متفاوت از توافقنامه مورد توافق قبلی است.
اوکراین کمک نظامی آمریکا را بدهی محسوب نخواهد کرد.»
وی افزود: «ما قدردان حمایت آنها هستیم، اما کمکهای ایالات متحده یک وام نیست و ما اجازه چنین چیزی را نخواهیم داد.»
زلنسکی پیش از این نیز تاکید کرده بود که اوکراین بدهی خود به آمریکا، چه 500 میلیارد و چه 100 میلیارد دلار، را به رسمیت نخواهد شناخت و قصد باز پس دادن آن را ندارد.
وی مدعی شد که کمکهای آمریکا توسط دولت جو بایدن بهصورت بلاعوض در اختیار طرف اوکراینی قرار گرفته است.
پیشتر برخی رسانهها با استناد به نسخهای از سند موجود گزارش داده بودند که پیشنویس جدید توافقنامه میان اوکراین و آمریکا درباره منابع معدنی، کییف را موظف میسازد که کل کمکهای ارائه شده به این کشور که ممکن است از 120 میلیارد دلار فراتر رود، را جبران کند.
توافق اوکراین و اروپا در خصوص تولید سامانههای پدافند هوایی
رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که درباره دریافت مجوز تولید برخی سامانههای پدافند هوایی در داخل اوکراین به توافق دست یافته است، هرچند او نام این سامانهها و کشورهای سازنده آن را ذکر نکرد.
ولودیمیر زلنسکی این اظهارات را روز جمعه در جریان یک نشست خبری که به نتایج دیدار اعضای «ائتلاف داوطلبان» در روز پنجشنبه اختصاص داشت، بیان کرده و گفت: «ما با مقامات اروپایی درباره دریافت مجوز تولید سامانههای پدافند هوایی به توافق رسیدیم و همچنین روی دریافت مجوز برای برخی انواع توپخانه نیز کار خواهیم کرد.»
با این وجود زلنسکی نه نام کشورهای تولید کننده این سامانهها راذکر کرد و نه جزئیاتی درباره نام یا نوع سامانهها و اجزای آنها ارائه داد که قرار است در اوکراین تولید شوند.
اوکراین دسترسی بیشتری به دادههای اطلاعاتی اتحادیه اروپا خواهد داشت
ولودیمیر زلنسکی در ادامه این نشست خبری اعلام کرد که با شرکای اروپایی درباره گسترش دسترسی اوکراین به دادههای اطلاعاتی، از جمله فناوریها و ماهوارههای متعلق به کشورهای اتحادیه اروپا، به توافق رسیده است.
وی گفت: «ما همچنین با شرکای خود از برخی کشورهای اروپایی – که اکنون نامی از آنها نمیبرم – به توافق رسیدیم تا دسترسی اوکراین به دادههای اطلاعاتی، فناوریهای مرتبط و ماهوارههایی که در اختیار همتایان اروپایی ما هستند، گسترش یابد.
این ابتکار عمل مشخصاً از سوی اروپا و برای دفاع از ما مطرح شده است.»
پاسخ گوترش به پیشنهاد پوتین: سازمان ملل دولت اوکراین را مشروع میداند
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد شب گذشته، جمعه، اعلام کرد که این سازمان، مقامات کییف را دولت مشروع اوکراین میداند.
وی این سخنان را در پاسخ به اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه بیان کرد که پیشتر امکان استقرار اداره خارجی در اوکراین تحت نظارت سازمان ملل را مطرح کرده بود.
گوترش در پاسخ به سؤال خبرنگاران گفت: «کشور اوکراین دارای یک دولت مشروع است و طبیعتاً باید به آن احترام گذاشته شود.»
ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه در جریان سفر به منطقه مورمانسک اعلام کرده بود که تجربه بینالمللی نشان میدهد امکان استقرار اداره خارجی وجود دارد که میتواند مسیر را برای مذاکرات مشروع در خصوص حلوفصل بحران اوکراین هموار سازد .
وی در این زمینه به نمونههای تاریخی مانند تیمور شرقی، پاپوآ گینه نو و بخشهایی از یوگسلاوی سابق اشاره کرد.
پوتین یادآور شد که امکان استقرار یک اداره موقت در اوکراین میتواند با مشارکت آمریکا، کشورهای اروپایی، شرکا و دوستان روسیه، تحت نظارت سازمان ملل مورد بحث قرار گیرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه درباره پیشنهاد ولادیمیر پوتین، برای اداره اوکراین توسط سازمان ملل یادآور شد که این پیشنهاد موضع رسمی روسیه است و بر اساس واقعیتهای موجود در اوکراین ارائه شده است.
سازمان ملل در مذاکرات مربوط به ابتکار دریای سیاه مشارکت ندارد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین اعلام کرد که این سازمان «در حال حاضر» در مذاکرات مربوط به آزادی کشتیرانی در آبهای دریای سیاه در چارچوب حلوفصل بحران اوکراین مشارکتی ندارد.
گوترش در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا ایالات متحده در ارتباط با تلاش برای ایفای نقش میانجی در زمینه آتشبس در دریای سیاه با سازمان ملل تماس گرفته است، گفت: «مقامات سازمان تماسهایی در این رابطه با ایالات متحده داشتند، اما بطور کلی سازمان ملل در حال حاضر در مذاکرات مربوط به این ابتکارعمل مشارکتی ندارد.»
دبیرکل سازمان ملل در عین حال از دستیابی به چنین توافقی بین روسیه، آمریکا و اوکراین استقبال کرد.
ونس: توافق آتشبس در دریای سیاه تقریباً نهایی شده است
جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که توافق مربوط به برقراری آتشبس در منطقه دریای سیاه، بهویژه در مورد کشتیهای تجاری، تقریباً آماده شده است.
ونس شب گذشته در کنفرانس مطبوعاتی پس از سفرش به گرینلند گفت: «مسلماً ما توافق آتشبس مربوط به زیرساختهای انرژی را داریم.
همچنین آتشبسی در دریای سیاه در خصوص کشتیهای تجاری وجود دارد که تقریباً آماده اجرا شده است.
وقتی به آن نقطه برسیم، روی مرحله بعدی، یعنی آتشبس کلی در اوکراین کار خواهیم کرد.»
وی همچنین تأکید کرد که واشنگتن نسبت به روند مذاکرات برای حلوفصل درگیری در اوکراین بهطور کلی با خوشبینی نگاه میکند.
او افزود: «در این رابطه رئیسجمهور دونالد ترامپ پیشتر گفته و او درست میگوید که ما احساس خوبی نسبت به وضعیت کنونی داریم.» ونس تأکید کرد: «ما اعتماد داریم، اما بررسی هم میکنیم.»
زمانی که از معاون رئیسجمهور آمریکا درباره موافقت واشنگتن با لغو تحریمها علیه بانکهای روسیه – شرط مورد نظر مسکو برای اجرای آتشبس در دریای سیاه – سؤال شد، وی پاسخ مستقیمی نداده و با اشاره به موضوع گفتوگوهای اخیر میان مسکو و واشنگتن در شهر ریاض، افزود: «ظاهراً چند اظهارنظر مختلف درباره محتوای این مذاکرات وجود دارد.
برخی از آنها، به نظر من، ترجمه نادرستی دارند و در برخی دیگر حتی مشخص نیست که دقیقاً چه چیزی درخواست شده است.»
روبیو: ترامپ درباره شرط روسیه برای لغو تحریمها تصمیم خواهد گرفت
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا پس از مشورت با تیم خود درباره شرط مطرحشده از سوی روسیه در ارتباط با لغو تحریمهای اروپایی علیه برخی بانکهای روسی برای گسترش رژیم آتشبس در اوکراین تصمیمگیری خواهد کرد.
روبیو در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره مخالفت اتحادیه اروپا با این شرط گفت: «این تحریمها متعدد هستند، از جمله برخی از آنها که اصلاً تحریمهای آمریکا نیستند.
طرف روسی در جریان مذاکرات با هیئت آمریکایی در عربستان سعودی از چند مورد صحبت کرده که طبق اطلاعات من، این تحریمها از طرف آمریکا نیستند؛ بنابراین اگر هم بخواهیم، نمیتوانیم آنها را لغو کنیم.
ما بررسی خواهیم کرد که تیم ما با چه نتایجی از ریاض بازگشته و سپس گزینههایی را به رئیسجمهور ترامپ ارائه خواهیم کرد تا او تصمیم بگیرد.
اما هنوز به آن مرحله نرسیدهایم.»
به گفته رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا، نمایندگان ایالات متحده که در هفته جاری با مذاکرهکنندگان روس دیدار کردهاند، به واشنگتن بازگشتهاند و اکنون باید با سایر مقامات دولت درباره نتایج این گفتوگوها مشورت کنند.
ماکرون: کمک به اوکراین از طریق مالیات تأمین نخواهد شد
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه مدعی شد که کمک نظامی اضافی این کشور به اوکراین از طریق «مالیاتهای پنهان یا اضافه» تأمین نخواهد شد.
وی تأکید کرد: «خیر، این کمک از طریق مالیاتهای پنهان یا مالیاتهای اضافی تأمین نخواهد شد، این ادعا کاملاً نادرست است.»
ماکرون توضیح داد که تأمین مالی این کمکها از طریق قانون «برنامهریزی نظامی» مصوب فرانسه برای سالهای 2024 تا 2030 تضمین شده است؛ طبق این قانون، بودجه وزارت دفاع تا پایان دوره تعیینشده در مقایسه با 15 سال گذشته دو برابر خواهد شد.
همچنین، وی به تأمین مالی اروپایی و منابع مالی در چارچوب کشورهای "گروه هفت" نیز اشاره کرد.
پیش از این رئیسجمهور فرانسه اعلام کرد که این کشور کمک نظامی اضافی به ارزش دو میلیارد یورو در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.
بعد از آن، مارین لوپن، رئیس فراکسیون حزب راستگرای «اجتماع ملی» در پارلمان فرانسه، در واکنش به این اظهارات در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «امشب بدهی فرانسه به بیش از 3300 میلیارد یورو رسید.»
فلوریان فیلیپو، رهبر حزب فرانسوی «میهنپرستان» نیز در واکنش به اعلام این کمک جدید از برگزاری تظاهراتی در روز شنبه در پاریس در حمایت از صلح در اوکراین خبر داد.
موافقت صندوق بینالمللی پول با اعطای قسط 400 میلیون دلاری به اوکراین
هیئت اجرایی صندوق بینالمللی پول (IMF) با اختصاص قسط جدیدی به مبلغ 400 میلیون دلار به اوکراین در چارچوب سازوکار توسعهیافته تأمین مالی (EFF) که در 31 مارس 2023 تصویب شده بود، موافقت کرد.
در بیانیه رسمی که در وبسایت این صندوق منتشر شده، آمده است: «هیئت مدیره صندوق بینالمللی پول امروز هفتمین بازبینی برنامه EFF برای اوکراین را به پایان رساند که این امکان را برای مقامات فراهم کرد تا مبلغ 0.4 میلیارد دلار را جذب کنند؛ مبلغی که قرار است برای حمایت از بودجه دولتی استفاده شود.»
پیشتر، در تاریخ 20 دسامبر 2024، هیئت مدیره صندوق اعطای قسطی به مبلغ 1.1 میلیارد دلار به کییف را پس از ششمین بازبینی این برنامه تصویب کرده بود.
در آن زمان اعلام شد که وجوه دریافتشده برای حمایت بودجهای بهکار گرفته شدهاند.
احتمال دخالت فرانسه و انگلیس در حمله اوکراین به تاسیسات گازی در روسیه
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که حمله نیروهای مسلح اوکراین به ایستگاه ذخیره گاز «سودژا» در منطقه کورسک ممکن است با مشارکت فرانسه و بریتانیا انجام شده باشد.
در بیانیهای که در وبسایت رسمی وزارت خارجه روسیه منتشر شده، زاخارووا یادآور شد: «دلایلی وجود دارد که باور کنیم هدفگیری و تعیین مختصات این حمله از طریق سامانههای ماهوارهای فرانسه انجام شده و وارد کردن مختصات و شلیک توسط متخصصان بریتانیایی صورت گرفته است.
در واقع فرمان این حمله از پاریس و لندن صادر شده بود.»
وی افزود که این حادثه بار دیگر نشان میدهد مقامات کییف هیچ اراده سیاسی برای برقراری صلح با روسیه ندارند.
به گفته زاخارووا، «تروریسمی» که رژیم کییف علیه زیرساختهای انرژی روسیه به راه انداخته، یکی دیگر از شواهد غیرقابل اتکا بودن آنها در مسیر مذاکرات است.
زاخارووا تأکید کرد: «مقامات اوکراینی همچنان در چارچوب تفکر جنگی میاندیشند، به دنبال تشدید درگیری هستند و آمادهاند برای جلوگیری از هرگونه تلاش جهت حلوفصل نهایی بحران اوکراین، دست به هرگونه تحریکآمیزی بزنند.»
سفارت روسیه: «ائتلاف داوطلبان» تلاشی برای برهم زدن روند مذاکرات صلح است
سفارت روسیه در انگلیس اعلام کرد که برنامههای لندن و پاریس برای استقرار نیروی نظامی تحت عنوان «ائتلاف داوطلبان» در اوکراین، تلاشی آشکار برای برهم زدن روند حلوفصل مسالمتآمیز بحران اوکراین است.
در بیانیه این سفارتخانه آمده است: «ما ادامه تحرکات بیپایهای که از سوی لندن و پاریس برای تشکیل چیزی به نام "ائتلاف داوطلبان" آغاز شده، را تلاشی آشکار برای مختل کردن روند حلوفصل مناقشه میدانیم.»
در این بیانیه تأکید شده که تمامی طرحهایی که بریتانیا و فرانسه در حال آمادهسازی آنها هستند، در نهایت بینتیجه خواهد ماند.
نمایندگی دیپلماتیک روسیه یادآور شده که مسکو استقرار نظامیان غربی در اوکراین را غیرقابل قبول میداند، چرا که چنین اقدامی میتواند منجر به رویارویی مستقیم میان روسیه و ناتو شود.
سفارت روسیه همچنین به اظهارات نخستوزیر کییر استارمر، واکنش نشان داد و اعلام کرد که شروطی که وی برای حلوفصل صلحآمیز پیشنهاد داده، غیرواقعبینانه و در عین حال پوچ هستند، بهویژه در حالی که لندن آشکارا در پی ناکامگذاشتن روند مذاکرات است.
در این بیانیه آمده است: «بهجای مطرحکردن ادعاهای ساختگی علیه روسیه، لندن بهتر است حمایت خود از نیروهای نیابتی کییف را متوقف کرده و بالاخره توجهی به حملات نیروهای مسلح اوکراین به زیرساختهای انرژی روسیه، و حتی شکار خبرنگاران روس داشته باشد.»
گفتنی است، نشست «ائتلاف داوطلبان» روز 27 مارس در پاریس برگزار شد و حدود 30 رهبر اروپایی، از جمله نخست وزیر انگلیس و رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، در آن حضور داشتند.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز در کنفرانس خبری پس از این نشست اعلام کرد که پاریس و لندن قصد دارند نیروهای نظامی خود را در مناطق راهبردی اوکراین مستقر کنند.
وی همچنین از توافق با استارمر برای همکاری مشترک در راستای تأمین «ارتشی نیرومند» برای کییف خبر داد.
اسپانیا 415 میلیون یورو برای بازسازی اوکراین اختصاص میدهد
وزارت امور خارجه اسپانیا اعلام کرد که مادرید وعده داده است مبلغ 415 میلیون یورو برای بازسازی اوکراین در اختیار کییف قرار دهد.
این موضوع در بیانیهای پس از دیدار خوسه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا، با آلکسی چرنیشوف، وزیر وحدت ملی اوکراین، مطرح شده است.
در جریان این مذاکرات، وزیر خارجه اسپانیا ضمن ابراز همبستگی با اوکراین، حمایت کامل مادرید از کییف را اعلام کرد.
وی همچنین تأکید کرد که اسپانیا در سال 2025 قصد دارد مبلغ یک میلیارد یورو برای تقویت دفاعی به اوکراین اختصاص دهد.
در بیانیه وزارت خارجه اسپانیا آمده است: «اسپانیا همچنین 110 میلیون یورو برای کمکهای بشردوستانه اختصاص داده، ژنراتورهای برق برای کاهش بحران انرژی اهدا کرده است و وعده داده که 415 میلیون یورو برای بازسازی اوکراین اختصاص خواهد داد.»
پیشتر در ماه فوریه، دنیس شمیگال، نخستوزیر اوکراین اعلام کرده بود که برای بازسازی کشور در دهه آینده به 524 میلیارد دلار نیاز است.
وی تأکید کرده بود که بازسازی اوکراین باید به پروژهای در مقیاس جهانی تبدیل شود که باید از همین حالا آغاز شود.
مخالفت سوئد با اعزام نیروهای اروپایی به اوکراین به دلیل فقدان حمایت آمریکا
پول یونسون، وزیر دفاع سوئد در گفتوگو با روزنامه "لو فیگارو" اعلام کرد که در اتحادیه اروپا این باور وجود دارد که بدون حمایت ایالات متحده، اعزام نیروی نظامی اروپایی به اوکراین امکانپذیر نیست.
یونسون گفت: «این یکی از نتایجی است که ما بر اساس تحولات اخیر به آن رسیدهایم.»
به گفته وی، تمامی بحثها درباره احتمال استقرار نیروهای کشورهای اتحادیه اروپا در جبهه اوکراین، همچنان در مراحل ابتدایی قرار دارد، زیرا هنوز توافقنامهای برای صلح حاصل نشده است.
وزیر دفاع سوئد در ادامه افزود: «برای اجرای چنین طرحی، باید قالب مشارکت کشورهای اروپایی در این مأموریت مشخص شود، ارزیابی ناتو درباره تأثیر این مأموریت بر عملکرد ائتلاف به دست آید و همچنین باید مشارکت ایالات متحده، حتی اگر شکل آن هنوز دقیقاً تعیین نشده باشد، تأمین شود.»
توصیه به اوکراین: توافق با آمریکا باید از منظر همگرایی با اتحادیه اروپا ارزیابی شود
پائولا پینیو، نماینده کمیسیون اروپا معتقد است که اوکراین باید توافقنامه منابع طبیعی خود با ایالات متحده را از منظر تعهداتش در چارچوب روند همگرایی با اتحادیه اروپا مورد بررسی قرار دهد.
وی روز جمعه در یک نشست خبری در بروکسل گفت: «مواضع اتحادیه اروپا در این خصوص به اطلاع طرف اوکراینی رسانده شده است.
چنین توافقنامهای نیازمند ارزیابی در چارچوب روابط میان اتحادیه اروپا و اوکراین است، بهویژه در زمینه مذاکرات الحاق به اتحادیه.»
پینیو افزود که کمیسیون اروپا همواره آماده ارائه مشاوره به اوکراین درباره پیامدهای این توافق است، اما تاکنون هیچ درخواستی در این زمینه از سوی کییف دریافت نشده است.
فوندرلاین احتمال لغو تحریمهای ضدروسی را مشروط به پایان درگیری دانست
اورسولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا روز گذشته در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فرانسوی LCI اعلام کرد که تحریمهای اعمال شده علیه روسیه میتوانند در صورت پایان یافتن درگیری در اوکراین لغو شوند.
او گفت: «زمانی که درگیری پایان یابد، آن وقت امکان لغو تحریمهای [ضدروسی] وجود خواهد داشت، اما پیش از آن، خیر.»
این مقام اروپایی تأکید کرد که دستیابی به صلحی پایدار در اوکراین و تضمین امنیت، پیششرط اصلی برای لغو محدودیتهای اعمالشده علیه روسیه خواهد بود.
فوندرلاین پیشتر نیز اعلام کرده بود که اتحادیه اروپا تحریمها علیه روسیه را حفظ خواهد کرد و کشورهای عضو اتحادیه قصد دارند در آینده نزدیک حمایت مالی و نظامی خود از کییف را افزایش دهند.
انتهای پیام/