کارشناس تاجیکی: نوروز؛ از سنت دیرینه تا دیپلماسی فرهنگی
یک کارشناس تاجیکی تاکید کرد که نوروز، به عنوان میراث مشترک کشورهای فارسیزبان، میتواند نقش مهمی در تقویت روابط فرهنگی و دیپلماتیک میان این کشورها ایفا کند.

به گزارش مشرق، محمد شمسالدین کارشناس روابط بینالملل در گفتوگوی با رسانهها، اظهار داشت که نوروز میتواند ایران و تاجیکستان را به یکدیگر نزدیکتر کند و زمینهساز توسعه روابط دیپلماتیک و فرهنگی میان آنها باشد.
وی افزود: نوروز یکی از مهمترین عناصر فرهنگی در میان فارسیزبانان به شمار میرود و جایگاهی ویژه در زندگی اجتماعی مردم ایران و دیگر کشورهای منطقه دارد.
شمسالدین با بیان اینکه نوروز به عنوان یک میراث مشترک، میتواند موجب اتحاد و همبستگی بیشتر شود، تاکید داشت که این نقطه عطف میتواند برای تقویت روابط فرهنگی و رشد مناسبات فرهنگی استفاده کرد تا عاملی برای توسعه همکاری در سایر حوزهها باشد.
بنابراین نوروز می تواند نقش مهمی در تعمیق تعاملات دو کشور داشته باشد.
این کارشناس تاجیکی در ادامه اظهاراتش یاددآور شد که برگزاری مشترک آیینهای نوروز توسط دو کشور، نه تنها موجب حفظ و تقویت این میراث در عرصه جهانی خواهد شد، بلکه میتواند نفوذ و اعتبار نوروز را بیش از پیش در سطح جهانی مستحکمتر سازد.
همچنین نوروز نهتنها یک سنت فرهنگی است، بلکه میتواند به یک ابتکار دیپلماتیک تبدیل شود و به تحکیم روابط میان ایران و تاجیکستان کمک کند.
ایران و تاجیکستان میراث فرهنگی غنی و تاریخ مشترکی دارند و سنتها نهتنها بازتابدهنده هویت این دو ملت هستند، بلکه بهعنوان پل ارتباطی میان گذشته و حال، ریشههای عمیق تمدنی و همبستگی فرهنگی دو کشور را نمایان میسازد.
تاجیکستان در دوران امپراتوریهای هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و سامانیان بخشی از قلمروهای ایران بوده است و این تاریخ مشترک به اشتراکات فرهنگی زیادی منجر شده است و سامانیان به عنوان یک حکومت ایرانی- تاجیکی در ترویج فرهنگ و زبان فارسی نقش اساسی داشتند.
درهمین راستا، آیینها و جشنهای مشترک ایران و تاجیکستان، ریشه در تاریخ و فرهنگ کهن ایرانی - آریایی دارند و نشاندهنده ارتباط عمیق فرهنگی و اجتماعی این دو سرزمین هستند.
این آیینها که اغلب با طبیعت، تغییر فصول و باورهای باستانی پیوند دارند، همچنان در هر دو کشور زنده هستند و با شکوه برگزار میشوند.
البته، اکثریت مردم تاجیکستان مسلمان هستند و اسلام از دیرباز در فرهنگ این کشور تاثیر داشته است.
این اشتراک دینی باعث همگرایی فرهنگی میان ایران و تاجیکستان شده است.
همچنین جشنها و آیینهای مشترک مانند نوروز نیز در هر دو کشور با شکوه برگزار میشوند.
پس از استقلال تاجیکستان از شوروی سابق در سال ۱۹۹۱، روابط فرهنگی و زبانی میان تهران و دوشنبه تقویت شد.
ایران در این دوران به بازسازی و ترویج زبان فارسی در تاجیکستان کمک زیادی کرده است.
این اشتراکات نشاندهنده پیوندهای ناگسستنی فرهنگی میان ایران و تاجیکستان هستند که نهتنها از گذشتهای دور سرچشمه میگیرند، بلکه امروزه نیز در تقویت روابط دو کشور نقش مهمی دارند و با وجود تغییرات سیاسی و جغرافیایی، همچنان بهعنوان میراثی ارزشمند حفظ شدهاند.