زیستبوم گیلان قربانی بیمسئولیتی گردشگران در روز طبیعت+فیلم - تسنیم
رفتارهای نادرست گردشگران، از شکستن شاخه های درختان تا رها کردن زباله، چالش بزرگی برای محیط زیست گیلان ایجاد کرده است. این تخریب ها اثرات جبران ناپذیری بر اکوسیستم منطقه بر جای می گذارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، گیلان استانی گردشگری است که در طول ایام سال میزبان مسافران زیادی است که فقط در تعطیلات نوروز امسال بیش از یک میلیون خودرو وارد گیلان شده و بیش از 9 میلیون نفر شب هم در این استان اقامت داشتهاند تا علاوه بر بازدید از دوستان و خانواده خود، گشت وگذاری نیز به دامان زنده گیلان بزنند ولی در برخی موارد شاهدیم که عدهای اقدام به تخریب زیست بوم گیلان میکنند.
هرساله در روز طبیعت، هزاران نفر از مردم به دامن طبیعت و مناطق سرسبز گیلان پناه میبرند تا ساعاتی خوش را در کنار خانواده و دوستان سپری کنند.
اما این روز که باید نمادی از ارتباط انسان با طبیعت باشد، به چالشی جدی برای محیط زیست این استان تبدیل شده است.
یکی از مشکلات اساسی که هرساله پس از روز طبیعت در روستاها و مناطق جنگلی گیلان مشاهده میشود، انبوه زبالههای رها شده توسط گردشگران است.
بطریهای پلاستیکی، ظروف یکبار مصرف، بستههای مواد غذایی و سایر زبالهها در جایجای طبیعت دیده میشوند.
این زبالهها نه تنها زیبایی طبیعت را از بین میبرند، بلکه آسیبهای جدی به اکوسیستم منطقه وارد میکنند.
علاوه بر زبالهها، رفتارهای ناآگاهانه برخی گردشگران نیز موجب تخریب مراتع و جنگلها میشود.
روشن کردن آتش در مناطق جنگلی بدون توجه به اصول ایمنی، شکستن شاخههای درختان برای تهیه سوخت، لگدمال کردن گلها و گیاهان و حتی آسیب به حیوانات وحشی، تنها بخشی از این تخریبهاست که اثرات جبرانناپذیری بر طبیعت منطقه دارد.
طی چند روز گذشته تصاویر قطع درختان توسط مردم و گردشگران و رهاسازی انواع زباله در محیط شهری و روستایی و غیره، مردم گیلان را آزرده کرده است و بخشی از این تصاویر زشت نیز در فضای مجازی منتشر شده است.
البته تصاویر زیبای جمع آوری زباله نیز در فضای مجازی منتشر شده که بسیار مسرت بخش است ولی خوب است که این کار خوب و نیک توسط همه اقشار و خانوادهها صورت گیرد و نسبت به محیط زیست خود، مسئولیت داشته باشیم.
علی رغم همه توصیههایی که در زمینه پسماند و زبالهها در طول ایام سال و از روشهای مختلف صورت میگیرد ولی برخی باز هم بیتوجه هستند، زبالههای پلاستیکی و سایر مواد غیرقابل تجزیه که در طبیعت رها میشوند، دههها طول میکشد تا تجزیه شوند و در این مدت میتوانند به خاک، آب و حیوانات آسیب برسانند.
علاوه بر آن، آتشسوزیهای احتمالی ناشی از روشن کردن آتش در مناطق جنگلی، میتواند به نابودی بخشهای وسیعی از جنگلهای گیلان منجر شود و اینها مواردی است که باید توسط خود مردم توجه شده و رعایت گردد.
کارشناسان محیط زیست بر این باورند که یکی از راهکارهای اصلی برای کاهش تخریب طبیعت در روزهای گردشگری، فرهنگسازی و آموزش مردم است.
مسئولین باید از طریق رسانهها، مدارس و حتی کمپینهای عمومی، به مردم یادآوری کنند که حفاظت از طبیعت وظیفهای همگانی است و هر فرد باید در این مسیر نقش خود را ایفا کند، البته این اقدامها در طول سال و از طرق مختلف انجام میشود ولی برخی آن را نادیده میگیرند و محیط زیبای خدادادی را زشت و نابود میکنند.
نصب سطلهای زباله در مناطق گردشگری و افزایش نظارت بر رفتار گردشگران، تشویق مردم به مشارکت در پاکسازی طبیعت پس از روزهای گردشگری، اعمال جرایم برای تخریب محیط زیست و رها کردن زباله در طبیعت و ارائه بروشورها و اطلاعرسانی درباره اهمیت حفاظت از محیط زیست در ورودی مناطق گردشگری از جمله مواردی است که به عنوان راهکار، پیشنهاد میشود ولی این پیشنهادها زمانی موثر است که انسان نیز بخواهد در نقش مسئول اطراف خود ظاهر شود و اگر نسبت به اطراف خود احساس مسئولیت نکند هیچ پیشنهادی را نیز تن نمیگیرد.
روز طبیعت باید فرصتی برای تجدید ارتباط انسان با طبیعت باشد، نه عاملی برای تخریب آن.
رفتارهای ناآگاهانه و بیمسئولیتی برخی گردشگران میتواند اثرات مخربی بر محیط زیست و اکوسیستم گیلان داشته باشد.
مسئولان و مردم باید با همکاری یکدیگر، گامی موثر در جهت حفظ زیباییها و منابع طبیعی این استان بردارند تا روز طبیعت به جای یادگاری زباله، نمادی از احترام و عشق به طبیعت شود.
.
انتهای پیام/