صادرات فلهای معضل تولید ناخالص ملی است - تسنیم
مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سال گذشته بیش از 45 هزار تن سفارش برای واردات محصولات چاپی ثبت شد. به همین دلیل سخت گیری های زیادی صورت دادیم تا از تولید داخل استفاده شود. صادرات فله ای محصولات مهم ترین ضعفی است که وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، در گفتوگو با عباس زارع، مدیرکل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موضوعات مختلف مربوط به صنعت چاپ و نشر کشور مورد بررسی قرار گرفت.
در این دیدار وی ضمن تاکید بر لزوم خودکفایی در حوزه صنعت چاپ و نشر بر لزوم جلوگیری از واردات محصولات حوزه نشر و چاپ و صادرات فلهای محصولات تاکید کرد.
در زیر گفتوگوی تسنیم مازندران با عباس زارع را میخوانید.
تسنیم: در حوزه صنعت چاپ و نشر چه تعداد فعال در کشور وجود دارد و چه اقداماتی در حال حاضر در این حوزه که با تنوع بالایی نیز روبروست در حال انجام است؟
صنعت چاپ و بسته بندی در تمامی عرصههای زندگی همچون چاپ کتاب، روزنامه و موضوع مهمی چون بستهبندیهای مختلف، تاثیر بهسزایی دارد.
این صنعت بیش از 1200 میلیارد دلار گردش مالی در طول سال دارد.
با توجه به اینکه این صنعت، صنعت پنجم جهان است در این کشور در بخشهای مختلفی چون ناشران و رسانهها، ظرفیتهای بینظیری داریم.
بر این اساس ادارهکل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تصمیم دارد تا در گام نخست نیازهای داخل کشور را برطرف کند، چرا که بر اساس ارزیابی صورت گرفته، کشور هنوز به خودکفایی در این زمینه به نرسیده است.
تسنیم: در واقع تعداد فعالان در این عرصه به چه تعدادی میرسد؟
بیش از 12 هزار واحد فعال در حوزه چاپ و بسته بندی در کشور داریم، اما بسیاری از آنها کوچک و تک بعدی هستند، بنابراین به دنبال آن هستیم که زیرساختهای مورد نیاز را آماده کنیم و دولت در این زمینه نگاه خوبی دارد.
یکی از اصلیترین برنامههای این ادارهکل خودکفایی در حوزه نیازمندیهای داخلی است، چرا که در سال گذشته بیش از 45 هزار تن سفارش برای واردات محصولات چاپی ثبت شد.
به همین دلیل سخت گیریهای زیادی صورت دادیم تا از تولید داخل استفاده شود.
تسنیم: بیشترین محصولاتی که در حوزه صنعت چاپ و نشر وارد میشود چیست و از کدام کشورها است؟
بخش عمده واردات کشور در این حوزه، تولید تتراپک و چاپ روی قوطی است و در این میان شرکتهای وارد کننده نیز به بهانههای مختلف خواهان ادامه این واردات هستند، به طور میانگین چندصد تن سفارش در این زمینه از کشورهای ترکیه و چین ثبت شده است.
از سوی دیگر در بحث سلفون در حوزه بسته بندی، به افغانستان و عراق صادرات صورت میگیرد.
نگاه ما این است که در گام نخست به خودکفایی در این زمینه برسیم و در آینده بتوانیم در منطقه تاثیرگذار باشیم.
تسنیم: در حوزه واردات صنعت چاپ و نشر، معمولا قاچاق نیز صورت میگیرد، در این زمینه چه اطلاعاتی وجود دارد؟
ما به حوزه فرهنگی توجه ویژهای داریم، در حوزه چاپخانهها، نظارتهای مستمر و کاملی وجود دارد اما قاچاق زیادی در تولید و توزیع جعبههای مختلفی همچون جعبههای دارویی، آرایشی و بهداشتی، قطعات خودرو، دارویی و غیره بدون اخذ مجوز صورت میگیرد که یکی از مهمترین تاکیدات ما تلاش برای جلوگیری از این موضوع است.
تسنیم: آیا در این حوزه با چالش تأمین نیروی انسانی روبرو هستیم؟
در حوزه آموزش نیز با فقر نیروی انسانی متخصص در حوزه اپراتوری و نرم افزاری در صنعت چاپ و نشر رو به رو هستیم.
با این وجود توجه به این نکته ضروری است که از واردات بی رویهای که شرایط تولید در داخل دارد جلوگیری خواهیم کرد.
تسنیم: آیا تلاشی برای جذب سرمایهگذاری در حوزه صنعت چاپ و نشر میشود؟
با توجه به شعار سال در این خصوص با توجه به حجم بالای واردات برای سرمایه گذاری چه خواهید کرد؟
از سرمایهگذاران داخلی و خارجی در زمینههایی که خلا وجود دارد و ظرفیت بسیار بالایی برای درآمدزایی خواهد داشت نیز حمایت میکنیم و بنا داریم در زمینه جذب سرمایهگذاری اقداماتی انجام دهیم.
تسنیم: عمده مشکلات حوزه صنعت چاپ و نشر چیست؟
بخش عمده ای از صادرات در کشور به صورت فلهای است، به عنوان مثال، در زمینه های مختلف زعفران و مرکبات به دلیل نداشتن بستهبندی مناسب کشورهای همسایه به صورت فلهای محصول را خریداری کرده، در کشور خود بستهبندی میکنند و به نام خود به کشورهای دیگر و همچنین ایران صادرات انجام میدهند.
همچنین پیگیر خط اعتباری بیشتر برای این حوزه هستیم چرا که بودجه ای که در نظر گرفته شده پاسخگو نیست.
عمده مشکل این اداره کل بهروز نبودن ناوگان صنعت چاپ و بسته بندی است، بسیاری از این ماشین آلات چاپخانهها دست دوم هستند و در گردونه رقابت قرار نمیگیرند، به طور کل، یکی از ارکان اصلی تحقق شعار سال، که می تواند به تولید داخل، صادرات و رفع مشکلات و ایجاد ارزش افزوده محصولات در کشور کمک کند حمایت از صنعت چاپ و بستهبندی است، تقویت این حوزه موجب می شود در صادرات و بهروزرسانی محصولات گام مهمی برداریم.
تسنیم: با توجه به اینکه حجم وسیعی از کاغذهای مورد نیاز چاپخانهها وارداتی است و از طرفی مازندران ظرفیت فراوانی برای تولید کاغذ دارد، برای رفع این موضوع و چالش کشوری چه کردید؟
یکی از بزرگترین مشکلات صنعت چاپ و نشر، تأمین کاغذ چاپخانههای کشور است که از بازار آزاد کاغذ را تامین میکنند، از سوی دیگر نرخ محصولات چاپی به روز تغییر میکند و چالش جدی ایجاد کرده است، از آنجایی که مهمترین نیازهای کاغذ در حوزه تحریر و گلاسه کاملاً وارداتی است، میتوان از ظرفیت استانهایی همچون مازندران برای تولید کاغذ باکیفیت استفاده کرد.
تسنیم: برای استفاده از هوش مصنوعی در این حوزه،چه برنامهای دارید و دربرگیری آن به چه صورتی است؟
توجه به هوش مصنوعی نه تنها در حوزه چاپ و نشر بلکه در تمامی مشاغل، تأثیرگذار است، به همین دلیل نباید با آن به مقابله پرداخت، در حوزه چاپ و نشر نیز در زمینه مدیریت، برنامه ریزی، گرافیک و قبل از چاپ نیز در حال حاضر تأثیرگذار است در آینده نیز در حوزه ماشینآلات، کیفیت بستهبندی و آسیبشناسی این بخش میتوان از آن بهره برد.
تسنیم: در سالهای گذشته شاهد برپایی نمایشگاههایی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودیم که آخرین یافتههای حوزه چاپ و نشر در این نمایشگاهها را به اقشار مردم معرفی می کرد، چرا در حال حاضر نمایشگاههای استانی برگزار نمیشود؟
فعالان چاپ و نشر فرصت ارائه آخرین فعالیتهای خود را داشتند و مخاطبین از اقشار مختلف نیز با آخرین انتشارات آشنا میشدند.
بزرگترین رخداد فرهنگی هر استان، نمایشگاه کتاب آن استان است، چند سالی است به صورت استانی این نمایشگاه متوقف شد و در حال حاضر نیز دغدغه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برپایی نمایشگاه در تمامی استانها با حضور ناشران کشوری و بینالمللی است.
در مازندران نیز نمایشگاه ملی و بین المللی برگزار و بنهای مناسبی نیز به دانشآموزان، دانشجویان و طلاب اعطا میشد، به نظر می رسد در آینده این احتمال وجود دارد که به روال گذشته برگزاری نمایشگاه کتاب در مرکز استانها برگردیم و شاهد پویایی بیشتر در زمینه چاپ و نشر باشیم.
تسنیم: در زمینه حمایت از تعاونی و صنوف مربوط به ناشران چه فعایتهایی صورت گرفته است؟
در صنعت چاپ و نشر با دو گروه در ارتباط هستیم، اتحادیه های صنفی که از وزارت صمت مجوز دارند و امورات صنفی را پیگیری میکنند، نوع دیگر اتحادیههای تعاونی است که در تلاش هستیم تا نیازمندیهای آنها را با اعطای ارز تخصیصی، واردات زینک، کاغذ و غیره حمایت کنیم.
نکته مهم و ضروری اینجاست که وزارت فرهنگ بدون همراهی همه اتحادیهها، انجمنها و تعاونیها نمی تواند اتفاقهای بزرگی را رقم بزند.
در ابتدای این دیدار، سمیه فقیه مدیر خبرگزاری تسنیم در مازندران، به تشریح اهداف خبرگزاری پرداخت و گفت: هدف خبرگزاری تسنیم پوشش رسانهای جبهه مقاومت بوده و با اولویت موضوعات مختلف در کشور فضا برای توسعه تمامی فعالیتهای فرهنگی و رسانهای و پرداختن به اساسیترین مشکلات اقتصادی، اجتماعی و تولیدی در تمامی زمینهها ایجاد شده است.
وی با تاکید بر اینکه همه رسانهها به عنوان کنشگران نقش اساسی در تبیین موضوعات پیرامون خدمات نظام و انقلاب اسلامی دارند، افزود: امروزه لازم است بر روی مدلهای مختلف حکمرانی اسلامی فعالیت کنیم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این زمینه و در فرهنگ سازی نقش ارزنده و مهمی دارد.
انتهای پیام/