خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 16 فروردین 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شعار سال ۱۴۰۴؛ بایدها و نبایدهای سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی

مهر | استان‌ها | جمعه، 15 فروردین 1404 - 09:59
رشت - تأمین سرمایه لازم پروژه‌های کشاورزی از راه دولتی امکان‌ پذیر نیست و برای توسعه زیرساخت‌ها، حضور سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و استفاده از تسهیلات بانک‌ها و مؤسسات خصوصی ضرورت و اهمیت دارد.
كشاورزي،سرمايه،توسعه،توليد،خصوصي،اقتصادي،گيلان،حوزه،مالي،كشو ...

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - بهرام قربانپور: گیلان به جهت موقعیت جغرافیایی، اقلیمی و حاصل‌خیزی خاک، زیست‌بوم کشاورزی دارد و از دیر باز به استان کشاورزی معروف است.
گیلان کشاورزی را دریابید
آنطور که متولیان حوزه کشاورزی گیلان روایت می‌کنند؛ این استان تأمین کننده ۲۰ درصد برنج کشور است و در تولید پنج محصول استراتژیک بعنوان برترین‌های کشور به شمار می‌رود.
این آمارهای درخشان حوزه تولید برخی محصولات کشاورزی گیلان در حالی تحقق یافته که هنوز بخش قابل توجهی از ظرفیت نامتناهی بخش کشاورزی گیلان کارسازی نشده است و نیازمند توسعه سرمایه‌گذاری در حوزه تولید و توسعه صنعت کشاورزی در این استان هستیم.
ضرورت مردمی‌سازی اقتصاد
«محمود هوشیار فرد» عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نامگذاری سال سرمایه‌گذاری برای تولید از سوی رهبر انقلاب اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در شعار سال «سرمایه گذاری برای تولید» یک بار دیگر بر ضرورت رشد (جهش) تولید در کشور از طریق سرمایه مردم و مردمی‌سازی اقتصاد تاکید داشتند.
به اعتقاد وی، این شعار، شاخصی برای برنامه عملیاتی و راهبردی کلان کشور است که باید به آن توجه ویژه شود.
نفت را کنار بگذارید
این استاد دانشگاه با بیان اینکه باید بدون توجه به نفت میزان تولید کشور را افزایش داد، اضافه کرد: در حوزه تولید در بخش‌های مختلف علاوه بر تأمین نیاز خود، باید صادرات نیز داشته باشیم که البته در این مورد لازم است بخش‌های مختلف تولید محصولی را تولید کنند که با تولیدات مشابه خارجی برابری داشته باشد.
هوشیار فرد با بیان اینکه باید ظرافت‌ها و ظرفیت‌های تحقق شعار سال را شناسایی کرد، گفت: اگر به درستی آسیب‌شناسی کنیم، موانع جدی در حوزه تولید (رونق تولید) و جهش تولید در کشور وجود دارند و لذا، باید الزامات تحقق عملیاتی شعار سال تبیین شود.
وی با اشاره به اهمیت و الزامات سرمایه گذاری در بخش کشاورزی افزود: بخش کشاورزی سهم بالایی از اشتغال و ارزش افزوده دارد و افزایش روز افزون تقاضای غذا بر اهمیت این بخش می‌افزاید به طوری که، شاید بتوان توسعه بخش کشاورزی را پیش شرط توسعه اقتصادی دانست.
گام‌های کُند توسعه
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با اشاره به وضعیت حوزه کشاورزی و عملکرد متولیان امر در این بخش بیان کرد: در دهه‌های اخیر، دولت‌ها با وجود ظرفیت‌های قابل‌توجه در زمینه جذب سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی بخش کشاورزی عملکرد متفاوتی داشتند و به نظر می‌رسد چنانچه این وضعیت ادامه یابد در آینده شاهد فاصله اقتصادی هرچه بیشتر با سایر کشورهای در حال توسعه با توسعه‌یافته، خواهیم بود.
هوشیار فرد با بیان اینکه تاکنون هدف دولت‌ها در اجرای تعدیل اقتصادی قطع پرداخت یارانه و واگذاری فعالیت‌های دولتی به بخش خصوصی بوده است، گفت: آنطور که کارنامه عملکردی دولت‌ها نشان می‌دهد در بخش کشاورزی تنها به حذف یارانه اکتفا شده است.
به گفته وی، یکی از علل اصلی عقب ماندگی‌های بخش کشاورزی در کشورهای در حال توسعه نسبت به کشورهای توسعه یافته، این است که در کشورهای توسعه یافته بخش کشاورزی از سوی بخش صنعت کاملاً حمایت می‌شود، اما در کشورهای در حال توسعه نه تنها چنین چیزی مصداق ندارد، بلکه این بخش کشاورزی است که تا اندازه‌ای کاستی‌های بخش صنعت را جبران می‌کند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه سرمایه گذاری از طریق ایجاد فرصت‌های شغلی و منابع درآمدی جدید، از جایگاه خاصی در رشد و توسعه اقتصادی برخوردار است، گفت: استفاده از منابع سرمایه گذاری بخش خصوصی و سرمایه گذاران اعم از داخلی و خارجی، می‌تواند یکی از اصلی ترین راهکارهای توسعه و پیشرفت بخش کشاورزی است.
هوشیار فرد با بیان اینکه دسترسی آسان و سریع به منابع مالی، یکی از الزامات و پیش نیازهای سرمایه گذاری و توسعه بخش کشاورزی است، اضافه کرد: به سبب ویژگی‌های منحصر به فرد بخش کشاورزی، توسعه نیافتگی بازارهای مالی کشاورزی و وجود تنگناهایی در زمینه تأمین منابع مالی مورد نیاز، این بخش با محدودیت‌های شدید سرمایه گذاری مواجه است.
وی با اشاره به مطلب فوق تصریح کرد: وجود یک بازار مالی کارآمد که نیازهای مالی کشاورزان را با هزینه مبادله نسبتاً پایین تأمین کند از جمله پیش نیازهای اصلی توسعه بخش کشاورزی به شمار می‌رود.
تقویت اقتصاد کشاورزی با کدواژه «سرمایه‌گذاری»
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با بیان اینکه تقویت نهادهای تأمین مالی مانند بانک کشاورزی و صندوق حمایت از سرمایه گذاری بخش کشاورزی ضروری است، گفت: مولد سازی یکی از راه‌های تقویت این نهادها بشمار می‌رود که باید مورد توجه قرار گیرد.
هوشیارفرد به تشریح عوامل اقتصادی اثرگذار بر سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی پرداخت و بیان کرد: عمده ترین دلیل کاهش نرخ رشد اقتصادی کشور، کاهش نرخ سرمایه گذاری، به ویژه سرمایه گذاری بخش خصوصی است به گونه‌ای که این متغیر را می‌توان یکی از متغیرهای عمده تأثیرگذار بر تولید ناخالص داخلی مطرح کرد.
وی با تاکید بر ضرورت شناسایی نقاط قوت و ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی بر توسعه و پیشرفت بخش کشاورزی افزود: شناخت عوامل اقتصادی اثرگذار بر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بخش اقتصاد کشاورزی بسیار مهم است، تا بتوان توصیه‌های سیاستی مناسبی را به‌منظور هدایت متغیرهای اقتصادی به‌سمت افزایش سرمایه‌گذاری خصوصی ارائه داد.
به اعتقاد این کارشناس مسائل اقتصادی، نوسانات نرخ ارز، تورم، حجم نقدینگی، مخارج دولت، تولید ناخالص داخلی و تسهیلات بانکی بر انگیزه سرمایه گذاران و میزان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی موثرند.
هوشیار فرد بیا بیان اینکه تغییرات نرخ واقعی ارز تأثیر مثبت بر مخارج سرمایه گذاری بخش خصوصی دارد، گفت: سیاست‌های پولی (اعتبارات اعطایی بانک‌ها به بخش خصوصی) و مالی (سرمایه گذاری دولتی) نیز نقش مهم و اساسی در تعیین رفتار سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه تولیدات کشاورزی، ایفا می‌کند.
وی با بیان اینکه تأمین سرمایه لازم پروژه‌های کشاورزی و منابع طبیعی از راه دولتی امکان‌پذیر نیست، افزود: برای توسعه زیرساخت‌ها، حضور سرمایه گذاری بخش خصوصی و استفاده از تسهیلات بانک‌ها و مؤسسات خصوصی ضرورت و اهمیت دارد.