جزئیات ظرفیتهای اقتصاد ایران برای تأمین مالی بخش خصوصی - تسنیم
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران در تشریح ظرفیت های اقتصاد ایران برای تأمین مالی بخش خصوصی راهکارهای تحقق این مهم را تشریح کرد.

سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم, با اشاره به ظرفیتهای اقتصاد ایران برای تأمین مالی بخش خصوصی گفت: برخی از ظرفیتهای مهم در اقتصاد ایران برای تأمین مالی بخش خصوصی شامل, بازار سرمایه، استفاده از روشهایی مانند عرضه سهام، انتشار اوراق بدهی (اوراق مشارکت و صکوک) و تأمین مالی جمعی (Crowdfunding) میتواند سرمایههای خرد را به سمت تولید هدایت کند.
اصلاح نظام بانکی، کاهش نرخ بهره، و تسهیل فرآیند اعطای تسهیلات به تولیدکنندگان میتواند به بهبود تأمین مالی کمک کند.
توسعه سرمایهگذاریهای خطرپذیر برای حمایت از استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان از جمله ظرفیتهای موجود است.
وی افزود: دولت میتواند با واگذاری املاک، زمینها، و بنگاههای راکد، منابع مالی جدیدی برای بخش خصوصی ایجاد کند.
مدلهایی که در آن دولت و بخش خصوصی بهطور مشترک در پروژههای زیرساختی و تولیدی سرمایهگذاری میکنند، میتوانند تأمین مالی را تسهیل کنند.
وی گفت: ابزارهای در اختیار دولت برای تأمین مالی تولید شامل مولد سازی دارایی های دولت, هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید, صندوق توسعه ملی, سیاست های حمایتی و مالیاتی و انتشار اوراق مالی اسلامی است.
گلپور در توضیح این موارد گفت: درباره مولدسازی داراییهای دولت؛ فروش، اجاره یا مشارکت در داراییهای دولتی میتواند منابع مالی جدیدی را برای تولید ایجاد کند.درباره هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید باید گفت، دولت میتواند بانکها را ملزم کند که تسهیلات را بهجای فعالیتهای غیرمولد، به بخش تولید اختصاص دهند.
صندوق توسعه ملی نیز تخصیص منابع این صندوق به پروژههای تولیدی نقش مهمی در تأمین مالی دارد.
از سوی دیگر در سیاستهای حمایتی و مالیاتی،کاهش مالیات بر تولید، ارائه یارانههای هدفمند، و تسهیل قوانین تجاری میتواند منابع مالی بیشتری را به تولید اختصاص دهد.
همچنین انتشار اوراق مالی اسلامی، انتشار اوراق مشارکت و صکوک برای تأمین مالی پروژههای تولیدی، یکی از روشهای موفق در کشورهای اسلامی بوده است.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به راهکارهای دولت برای مشارکت مردم با سرمایههای خرد در تولید تشریح کرد: توسعه ابزارهای مالی مناسب شامل صندوقهای سرمایهگذاری مشترک که سرمایههای خرد را تجمیع کرده و در صنایع تولیدی سرمایهگذاری میکنند می باشد.
همچنین تأمین مالی جمعی (Crowdfunding) برای مشارکت مردم در پروژههای تولیدی و اوراق مشارکت خرد که امکان ورود سرمایههای خرد به پروژههای تولیدی را فراهم میکند.
وی با اشاره به ایجاد تعاونیهای تولیدی گفت: توسعه تعاونیهای تولیدی که سرمایههای خرد را بهصورت جمعی به کار میگیرند، یکی از راههای مؤثر برای مشارکت مردم در تولید است.همچنین مشوقهای مالیاتی و حمایتی شامل اعطای معافیتهای مالیاتی یا تسهیلات ویژه به سرمایهگذاران خرد در بخش تولید است.
گلپور با اشاره به آموزش و فرهنگسازی بیان کرد: آگاهیبخشی از طریق رسانهها و دورههای آموزشی برای تشویق مردم به سرمایهگذاری در تولید شکل می گیرد.
وی با اشاره به راهکارها برای جلوگیری از سفتهبازی در فعالیتهای غیرمولد اقتصادی اظهار داشت: افزایش جذابیت سرمایهگذاری در تولید شامل افزایش بازدهی سرمایهگذاری در تولید از طریق اصلاح نظام مالیاتی و کاهش موانع کسبوکار، وضع مالیات بر فعالیتهای غیرمولد، اعمال مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) در بازارهای غیرمولد مانند املاک، ارز، و طلا، کنترل نقدینگی و هدایت آن به تولید، جلوگیری از خلق پول بیضابطه و هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید، شفافسازی بازارهای مالی و سرمایه: افزایش شفافیت اطلاعات برای کاهش سوءاستفادههای کلان و سفتهبازی، اصلاح نظام بانکی،الزام بانکها به تأمین مالی تولید و جلوگیری از ورود آنها به فعالیتهای غیرمولد برای رونق تولید نیاز است.
گلپور در بیان راهکارهای عملی برای جذب سرمایههای خرد و جلب مشارکت مردمی در پروژههای سرمایهگذاری سودآور مانند فولاد، نفت، گاز و پتروشیمی گفت: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر ضرورت مشارکت عمومی در تولید و امکان جذب سرمایههای خرد، میتوان این سیاست را به سمت پروژههای کلان و سودآور کشور از جمله صنایع فولاد، نفت، گاز و پتروشیمی هدایت کرد.
این بخشها به دلیل بازدهی بالا، ظرفیت اشتغالزایی، و تأثیر راهبردی بر توسعه اقتصادی کشور، گزینههای مناسبی برای جذب سرمایههای خرد محسوب میشوند.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران در بیان راهکارهای عملی برای جذب سرمایههای خرد و جلب مشارکت مردمی در پروژههای سرمایهگذاری سودآور افزود: توسعه ابزارهای مالی برای تجمیع سرمایههای خرد در پروژههای کلان،ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری ویژه صنایع استراتژیک،انتشار اوراق مشارکت و صکوک برای پروژههای بزرگ حائز اهمیت است.
وی در توضیح توسعه ابزارهای مالی برای تجمیع سرمایههای خرد در پروژههای کلان افزود: دولت و بخش خصوصی میتوانند صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در صنایع فولاد، نفت، گاز و پتروشیمی راهاندازی کنند.
این صندوقها میتوانند منابع مالی خرد را تجمیع کرده و در پروژههای بزرگ صنعتی سرمایهگذاری کنند.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به انتشار اوراق مشارکت و صکوک برای پروژههای بزرگ افزود: دولت میتواند اوراق بهادار اسلامی مانند اوراق مشارکت و صکوک را با هدف تأمین مالی پالایشگاهها، خطوط لوله انتقال گاز، واحدهای تولید فولاد و پتروشیمی منتشر کند و امکان خرید آنها را برای عموم مردم فراهم سازد.
این روش، هم نقدینگی سرگردان را به سمت تولید هدایت میکند و هم بازدهی مطمئنی برای سرمایهگذاران خرد ایجاد مینماید.
وی با اشاره به راهاندازی تأمین مالی جمعی (Crowdfunding) برای پروژههای انرژی و صنایع سنگین گفت: با استفاده از فناوریهای نوین مالی (فینتک)، امکان راهاندازی پلتفرمهای تأمین مالی جمعی برای مشارکت مردم در پروژههای پالایشگاهی، پتروشیمی و فولاد فراهم میشود.
افراد میتوانند با مبالغ اندک در پروژههای سودآور مشارکت کرده و متناسب با سهم خود، از سود پروژهها بهرهمند شوند.
گلپور با اشاره به اصلاح سیاستهای بانکی برای حمایت از سرمایهگذاران خرد در صنایع کلان ادامه داد: ایجاد حسابهای سرمایهگذاری صنعتی در بانکها،راهاندازی بانکهای تخصصی برای سرمایهگذاری در صنایع انرژی و فولاد،پرداخت تسهیلات خرد به سهامداران کوچک شرکتهای صنعتی می تواند کمک کننده باشد.
وی دراین باره بیان کرد: بانکها میتوانند حسابهای سرمایهگذاری ویژهای ایجاد کنند که منابع آنها صرف تأمین مالی پروژههای فولاد، نفت، گاز و پتروشیمی شود.
این حسابها میتوانند نرخ سود جذابتری داشته و مشوقی برای جذب سرمایههای خرد باشند.همچنین با راهاندازی بانکهای تخصصی برای سرمایهگذاری در صنایع انرژی و فولاد, ایجاد بانکهای تخصصی که صرفاً در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و فولاد سرمایهگذاری کنند، میتواند سرمایههای خرد را به سمت این بخشها هدایت کند.
این بانکها میتوانند از ابزارهای مالی متنوعی مانند انتشار اوراق قرضه صنعتی، تأمین مالی پروژهای (Project Financing) و تسهیلات ویژه برای سرمایهگذاران خرد استفاده کنند.از سوی دیگرپرداخت تسهیلات خرد به سهامداران کوچک شرکتهای صنعتی, بانکها میتوانند به افرادی که قصد خرید سهام پروژههای فولاد، نفت و پتروشیمی را دارند، تسهیلات کمبهره ارائه دهند تا امکان مشارکت گستردهتر مردم در این صنایع فراهم شود.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به ایجاد بسترهای قانونی و اجرایی برای مشارکت سرمایههای خرد در پروژههای انرژی و صنایع سنگین بیان کرد: اصلاح قوانین برای کاهش موانع ورود سرمایههای خرد به صنایع بزرگ شامل تسهیل فرآیند خرید سهام پروژههای نفت، گاز، فولاد و پتروشیمی برای سرمایهگذاران خرد و کاهش حداقل سرمایه موردنیاز برای ورود به این بخشها، میتواند انگیزه مردم برای سرمایهگذاری را افزایش دهد.
وی گفت: ایجاد امکان مشارکت عمومی در پروژههای دولتی و نیمهدولتی شامل دولت میتواند برخی از پروژههای پالایشگاهی، پتروشیمی و فولاد را بهگونهای طراحی کند که مردم بتوانند از طریق صندوقهای سرمایهگذاری یا اوراق بهادار، در آنها مشارکت کنند و در سود این پروژهها سهیم شوند.
گلپور با اشاره به راهاندازی بورس انرژی و بورس فلزات با تمرکز بر سرمایهگذاران خرد افزود: تقویت بورس انرژی و فلزات و ارائه بستههای سرمایهگذاری ویژه برای سرمایهگذاران خرد، میتواند نقش بسزایی در افزایش مشارکت مردمی در این صنایع داشته باشد.
وی در بیان توسعه تعاونیهای سرمایهگذاری صنعتی و شبکههای مردمی تأمین مالی افزود: ایجاد تعاونیهای سرمایهگذاری در صنایع فولاد و پتروشیمی شامل راهاندازی تعاونیهای سرمایهگذاری در حوزه فولاد، پالایشگاهها و پتروشیمی که سرمایههای خرد مردم را جذب کرده و در پروژههای صنعتی سرمایهگذاری کنند، میتواند باعث افزایش تولید ملی و مشارکت عمومی در صنایع سودآور شود.از سوی دیگر ایجاد شبکههای مردمی تأمین مالی برای پروژههای انرژی،دولت میتواند با راهاندازی پلتفرمهای دیجیتالی تأمین مالی جمعی، سرمایههای خرد مردم را بهصورت شفاف و ساختاریافته به سمت پروژههای نفت، گاز،پتروشیمی و فولاد هدایت کند.
گلپور با اشاره به عرضه سهام پروژههای صنعتی به مردم از طریق شرکتهای سهامی عام توضیح داد: توسعه شرکتهای سهامی عام ویژه در حوزههای نفت، فولاد و پتروشیمی که به مردم اجازه میدهند با سرمایههای اندک در پروژههای بزرگ مشارکت کنند، یکی از راهکارهای موفق جذب سرمایههای خرد است.
وی در بیان ترویج فرهنگ سرمایهگذاری در صنایع کلان از طریق آموزش و رسانه افزود: رنامههای رسانهای برای آگاهیبخشی درباره مزایای سرمایهگذاری در صنایع بزرگ، رسانههای ملی و شبکههای اجتماعی باید اطلاعات دقیق و شفاف درباره سودآوری و امنیت سرمایهگذاری در پروژههای نفت، فولاد و پتروشیمی ارائه دهند تا انگیزه مشارکت مردم افزایش یابد.
رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی درباره روشهای سرمایهگذاری در صنایع کلان افزود: برگزاری دورههای آموزشی و ارائه مشاورههای مالی به سرمایهگذاران خرد درباره نحوه ورود به صنایع فولاد، نفت و پتروشیمی میتواند اعتماد مردم را به این بخشها افزایش دهد.ایجاد الگوهای موفق از سرمایهگذاریهای خرد در صنایع بزرگ، معرفی نمونههای موفقی از پروژههای فولاد، نفت و پتروشیمی که با مشارکت سرمایههای خرد به نتیجه رسیدهاند، میتواند اعتماد عمومی را جلب کرده و سرمایههای بیشتری را به این بخشها هدایت کند.
گلپور گفت: اجرای این راهکارها میتواند تحقق عملی بیانات مقام معظم رهبری را در زمینه جذب سرمایههای خرد و جلب مشارکت مردمی در پروژههای سودآور و راهبردی کشور ممکن ساخته و اقتصاد ایران را به سمت خودکفایی، توسعه صنعتی و افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP) هدایت کند.
انتهای پیام/