پادکست | فراز و فرود پرونده «قطر گیت» در اسرائیل
چهل و پنجمین شماره از پادکست «در عمق» را به پرونده «قطر گیت» در اسرائیل اختصاص داده ایم که به موضوع بسیار مهمی در رسانه های عبری مبدل شده است.

گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ چهل و پنجمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز دوشنبه 18 فروردین ماه 1404 ضبط و منتشر شد.
در این شماره «منصور براتی» به بررسی پرونده موسوم به «قطر گیت» در اسرائیل می پردازد.
در این پرونده ادعا شده است تعدادی از دستیاران سابق بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، از دولت قطر وجوهی را دریافت کردهاند تا تصویر و وجهه عمومی این کشور را در میان ساکنین سرزمینهای اشغالی بهبود بخشند.
این رسوایی از فوریه 2025 آغاز شده و ابعاد سیاسی، حقوقی و امنیتی گستردهای در اسرائیل پیدا کرده است.
پرونده قطر گیت یکی از جدیدترین پروندههای فساد در سپهر سیاسی اسرائیل محسوب میشود که در آن چهار نفر از دستیاران سابق نتانیاهو متهم به دریافت وجوه مالی از دولت قطر شدهاند.
اصطلاح «گیت» برگرفته از رسوایی «واترگیت» آمریکا است که به پروندههای مشابه فساد اضافه میشود.
پیشینه پرونده قطر گیت
دوحه در سالهای اخیر نقشی فعال به عنوان میانجی در مناقشات منطقه، بهویژه در مذاکرات بین اسرائیل و حماس داشته است.
با این حال، این کشور در میان ساکنین سرزمینهای اشغالی عموماً به دلیل حمایت از گروههای مقاومت فلسطینی و جریانهای اخوانی، به عنوان کشوری متخاصم شناخته میشود.
گفتنی است، پیش از این نیز پروندهای با عنوان قطر گیت در اتحادیه اروپا مطرح شده بود که در آن ادعا میشد دولت قطر به برخی سیاستمداران و نمایندگان پارلمان اروپا رشوه پرداخت کرده است.
متهمان اصلی پرونده:
در این پرونده چهار نفر از دستیاران سابق نتانیاهو متهم شدهاند و البته یک خبرنگار و یک فعال اقتصادی نیز برای بازجویی فراخوانده شدهاند.
همچنین خود نتانیاهو نیز یک بار توسط پلیس اسرائیل احضار شده است.
اما چهار نفر اصلی این نفرات هستند:
یسرائیل اینهورن
اوفر گولان
یوناتان اوریخ
الی فیلدشتاین
در حال حاضر، تمرکز پرونده بر فیلدشتاین و اوریخ است که در این بین اوریخ در بازداشت و فیلدشتاین در حصر خانگی به سر میبرد.
اتهامات اصلی
مطابق کیفرخواست صادره توسط قاضی مناخیم میزراهی، اتهامات اصلی عبارتند از:
ارتباط با عامل خارجی: برقراری و حفظ ارتباط با نمایندگان دولت قطر و شرکت لابیست آمریکایی «جی فوتلیک»؛ پولشویی: انتقال مبالغ قابل توجه از طریق کانالهای پیچیده مالی، از جمله رمزارزها؛ دریافت رشوه: استفاده از موقعیت و نفوذ در دفتر نخستوزیر برای پیشبرد منافع قطر؛ کلاهبرداری: ارائه اطلاعات گمراهکننده به رسانهها و مقامات اسرائیل؛ خیانت: سوءاستفاده از موقعیت دولتی در جهت منافع کشور خارجی.
رد پای رسانهای
در این پرونده، «زویکا کلاین»، سردبیر روزنامه «جروزالم پست» نیز مورد بازجویی قرار گرفته است.
گزارشها حاکی است که از طریق فیلدشتاین، سفری برای کلاین به قطر که در آوریل 2024 انجام شده و طی آن، وی با نخستوزیر قطر هم دیدار کرده است.
هدف از این سفر، انتشار مطالب رسانهای به نفع قطر در رسانههای صهیونیستی بوده است.
موضع نتانیاهو
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، با انکار کامل این پرونده، آن را «حقهبازی» خوانده است.
او چندین بار از دستیاران سابق خود دفاع کرده و معتقد است چون پروندههای فساد پیشین علیه او به نتیجه نرسیدهاند، دستگاه قضایی پرونده جدیدی مطرح کرده است.
نتانیاهو حتی اظهار داشته که متهمان توسط پلیس و مقامات قضایی این رژیم «گروگان» گرفته شدهاند.
موضع اپوزیسیون
در مقابل، اپوزیسیون به شدت به این موضوع واکنش نشان داده است.
«یائیر لاپید»، رهبر اپوزیسیون، خواستار بررسی این پرونده توسط نهادهای امنیتی و قضایی اسرائیل شده و یائیر گولان، رهبر حزب «دموکرات ها»، این اقدامات را مصداق «خیانت» دانسته و تأکید کرده که این پرونده دارای ابعاد امنیت ملی است.
پیامدها
تا این لحظه، پیامدهای پرونده قطر گیت عمدتاً به تنشهای داخلی در اسرائیل محدود شده است.
این پرونده روابط کابینه نتانیاهو و ائتلاف حاکم را با دیوان عالی، دادستان کل و «رونن بار»، رئیس شین بت (سازمان امنیت داخلی اسرائیل)، دچار چالش جدی کرده است.
پرونده قطر گیت یکی از چالشبرانگیزترین پروندههای سیاسی-امنیتی در تاریخ سالهای اخیر فلسطین اشغالی به شمار میرود که میتواند تبعات گستردهای برای کابینه نتانیاهو داشته باشد.
این پرونده نشاندهنده پیچیدگی روابط پنهان بین بازیگران سیاسی اسرائیل و کشورهای منطقه است و میتواند تصویر اسرائیل در عرصه بینالمللی را تحت تأثیر قرار دهد.
با ادامه روند قضایی، احتمالاً ابعاد تازهتری از این پرونده آشکار خواهد شد.
انتهای پیام/