بودجه ناچیز هنری برای جمعیت 3 میلیونی استان البرز!
رئیس حوزه هنری استان البرز با بیان اینکه بودجه های اختصاصی به فرهنگ و هنر بسیار ناچیز ند، گفت : با چنین بودجه هایی، عملاً برای جمعیت 3 میلیون نفری استان البرز نمی توان کار خاصی انجام داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، محمد مهرابی، رئیس حوزه هنری استان البرز امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی برگزار شد، مطرح کرد: هفته هنر انقلاب اسلامی همه ساله از تاریخ 20 تا 26 فروردینماه، به مناسبت سالروز شهادت شهید سید مرتضی آوینی برگزار میشود.
وی افزود: متولی اصلی گرامیداشت این هفته و برگزاری برنامههای این مناسبت در کشور، «حوزه هنری» است که همهساله با توجه به توان و ظرفیتهای موجود، تلاش میکند تا برنامههای متنوع و تأثیرگذاری را در این هفته تدارک ببیند.
از نگاه ما، جنبههای اندیشهورزی و تفکر شهید آوینی، بسیار فراتر از آثار هنری اوست.
رئیس حوزه هنری استان البرز خاطرنشان کرد: شهید آوینی به این موضوع معتقد بود که هنر باید متعهد به حقیقت باشد؛ هنری که حقیقت را بازگو کند و به مفاهیم انسانی اصالت و ارزش بیشتری بدهد.
او در همین مسیر گام برداشت و راهی روشن و الهامبخش را برای هنرمندان ترسیم کرد.
هنر، ابزاری موثر در رفع دغدغههای جامعه
مهرابی اذعان کرد: امروز نیز هنرمندان میتوانند با بهرهگیری از این مسیر، فراتر از جنبههای سرگرمکننده هنر، در انتقال مفاهیم ارزشی و انسانی از طریق ابزارهای هنری به مخاطبان و جامعه نقشآفرینی کنند.
با این حال، هدف اصلی ما از برگزاری هفته هنر انقلاب اسلامی، صرفاً اجرای برنامهها نیست.
وی اضافه کرد: آنچه در اولویت قرار دارد، یادآوری این نکته اساسی است که هنر، بهعنوان ابزاری اثرگذار و عمیق، میتواند ما را در رسیدن به دغدغههای اصلیمان یاری دهد؛ دغدغههایی که در قالبها و موضوعات متنوع قابل طرح هستند و هنر میتواند آنها را به بهترین شکل به مخاطب منتقل کند.
مهرابی افزود: گاها وقتی صحبت از هنر انقلاب میشود، ذهنها صرفاً به سمت 22 بهمن و ایام پیروزی انقلاب اسلامی میرود اما واقعیت این است که مفاهیم و ارزشهای معنوی که ما در زندگی روزمره با آنها سروکار داریم، همگی میتوانند از طریق ابزار هنر و در قالبهای هنری بیان و به آنها پرداخته شود.
فرهنگ با زبان هنر قوام مییابد
رئیس حوزه هنری استان البرز با اشاره به اینکه ما بر این باوریم که فرهنگ، زیرساخت اصلی جامعه است، اظهار کرد: فرهنگی که با زبان هنر ساخته شود، میتواند عمق بیشتری پیدا کند، قوام یابد و تأثیری ماندگارتر داشته باشد.
هنر، اگر در خدمت فرهنگ قرار گیرد، توان نجات جامعه از بسیاری از آسیبها و مشکلات را دارد.
وی مطرح کرد: حوزه هنری، بهواسطه فعالیتهای منسجم و تأثیرگذارش، یکی از نهادهایی است که بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفت.
در همان روزهای نخست انقلاب، جمعی از هنرمندان متعهد با دغدغه هنر انقلاب گرد هم آمدند و نهاد حوزه اندیشه و هنر اسلامی را پایهگذاری کردند.
رئیس حوزه هنری استان البرز با اشاره به اینکه این نهاد بعدها به نام «حوزه هنری» شناخته شد، ادامه داد: از همان ابتدا، هنرمندان فعال در این مجموعه، با رویکردی آرمانخواهانه و متعهد به ارزشهای انقلاب، فعالیتهای خود را آغاز کردند و در جریانسازی هنر انقلاب نقشآفرین بودند.
کتاب پاییز آمد، نمونه ای موفق در ثبت مفاهیم انقلابی
مهرابی بیان کرد: حوزه هنری از معدود نهادهایی است که توانست پس از انقلاب، تمامی دفاتر هنری خود را فعال نگه دارد و در سراسر کشور، بهویژه در استانها، دفاتر و مراکز مختلف هنری را راهاندازی و حفظ کند.
در بسیاری از حوزههای فرهنگی، حوزه هنری جایگاهی منحصربهفرد دارد.
وی افزود: انتشارات «سوره مهر» یکی از بخشهای شاخص این نهاد است که آثار ارزشمندی را تولید کرده و در این عرصه عملاً بیرقیب است.
از جمله آثار شاخص منتشرشده میتوان به کتاب پاییز آمد اشاره کرد که نمونهای از تلاش موفق در ثبت و بازنمایی خاطرات و مفاهیم عمیق انسانی و انقلابی است.
رئیس حوزه هنری استان البرز اذعان کرد: این کتاب از تازهترین آثار منتشرشده توسط انتشارات سوره مهر است که مورد تحسین و تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفته و از جمله آثار ارزشمند این مجموعه بهشمار میرود.
این کتاب، نمونهای روشن از رویکرد جدی سوره مهر در حوزه ادبیات پایداری و تاریخ شفاهی است.
تلاش برای تبیین و تقویت هنر انقلاب اسلامی
مهرابی خاطرنشان کرد: در کنار فعالیتهای موفق انتشاراتی، حوزه هنری در سایر عرصههای هنری نیز حضوری فعال و مستمر داشته است.
دفاتر تخصصی در حوزههای هنرهای تصویری، نمایشی و تجسمی، موسیقی، انیمیشن و دیگر شاخههای هنری، پس از انقلاب اسلامی در استانهای مختلف راهاندازی شده است.
وی با اشاره به اینکه تلاش شده تا با حفظ و تقویت این دفاتر، بستر مناسبی برای رشد و شکوفایی هنر انقلاب در سراسر کشور فراهم شود، گفت: حوزه هنری همواره کوشیده با نگاهی متعهد و راهبردی، هنر انقلاب را در قالبهای گوناگون هنری تبیین و تقویت کند؛ نگاهی که بر محور ارزشهای انسانی، دینی و انقلابی استوار است.
رئیس حوزه هنری استان البرز با بیان اینکه این نگاه تلاش میکند هنر را به ابزاری مؤثر برای تعالی فرهنگ و هویت جامعه تبدیل کند، مطرح کرد: حوزه هنری، وظیفه اصلی خود را تولید آثار فاخر و اثرگذار هنری میداند؛ آثاری که بازتابدهنده ارزشها و مفاهیم عمیق انسانی و انقلابی باشند.
تولید آثار هنری فاخر، هدف اصلی ماست
مهرابی افزود: شاید بارها شنیده باشید که حوزه هنری کلاسهای آموزشی، کارگاهها و رویدادهای گوناگونی برگزار میکند، اما همه این اقدامات، با هدف نهایی تولید آثار هنری فاخر انجام میگیرد، در واقع آموزش در حوزه هنری ابزاری است برای پرورش نیروهای مستعد و آمادهسازی آنها برای ورود به عرصه تولید.
وی با بیان اینکه رویدادها، جشنوارهها و نشستهای تخصصی نیز بخشی از زنجیرهای هستند که به تکمیل فرآیند تولید هنری منتهی میشوند، عنوان کرد: در این مسیر، حوزه هنری توانسته در رشتههای مختلف هنری عملکردی موفق و اثرگذار داشته باشد و جایگاه خود را به عنوان نهادی تولیدمحور، تثبیت کند.
رئیس حوزه هنری استان البرز در تشریح برنامههای هفته هنر انقلاب اسلامی در این استان توضیح داد: برنامههای این هفته فردا 20 فروردین بهصورت رسمی آغاز میشود.
شروع این هفته، با آیین معنوی غبارروبی مزار شهدا و آستان مقدس امامزاده حسن (ع) همراه است.
اکران 10 فیلم برگزیده جشنواره فجر
مهرابی برگزاری این آیین را نشاندهنده پیوند عمیق هنر انقلاب با فرهنگ ایثار و شهادت دانست و بیان کرد: برگزاری این مراسم، همزمان است با جشنواره فرهنگی «لالهها» که بهعنوان یکی از رویدادهای مهم و تاثیرگذار فرهنگی استان، زمینهساز آغاز پرشور هفته هنر انقلاب اسلامی خواهد بود.
وی با اشاره به اجرای ویژهبرنامه «پاتوق هنر» بهعنوان یکی از رویدادهای هنری برجسته جشنواره لالههای کرج عنوان کرد: هفته آینده، 10 فیلم برگزیده جشنواره فیلم فجر در سینما هجرت اکران میشوند.
این رویداد، فرصتی برای علاقهمندان به سینماست تا با آثار شاخص و منتخب جشنواره آشنا شوند.
به گفته رئیس حوزه هنری استان البرز، سینما هجرت این روزها حال و هوایی تازه به خود گرفته است.
با وجود اینکه هنوز به توافق نهایی با شهرداری نرسیدهایم، اما تغییراتی در زیرساختها ایجاد شده که از آن جمله میتوان به ارتقای سیستم صوت و بهروزرسانی صندلیها اشاره کرد.
افتتاح میکرو رسانه شهید آوینی
مهرابی از برگزاری رویداد هنری «نقش طوفان» با هدف تولید آثار نقاشی با موضوع شهدای مقاومت به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی خبر داد و اظهار کرد: در این رویداد، دانشآموزان نیز نقشآفرینی فعال خواهند داشت تا پیوند نسل جوان با مفاهیم ایثار و مقاومت از طریق زبان هنر تقویت شود.
وی با بیان اینکه واحد تولیدات رسانهای «صدر» مجموعهای از تولیدات متنوع تصویری و محتوایی را آماده کرده که بهزودی منتشر میشوند، خاطرنشان کرد: یکی از اتفاقات مهم این هفته، افتتاح «میکرورسانه شهید آوینی» است؛ رسانهای نوپا با تمرکز بر تولیدات مکتوب و تدوین آنها در قالبهای گرافیکی و چندرسانهای.
رئیس حوزه هنری استان البرز با اشاره به اینکه این مجموعه سعی دارد مفاهیم ناب و محتوای اندیشهمحور را در قالبهایی نو و جذاب به مخاطبان ارائه دهد، بیان کرد: هفته هنر انقلاب اسلامی با برگزاری همایش اهالی هنر و رسانه و تقدیر از چهرههای برتر هنر انقلاب در سال 1403 به کار خود پایان میدهد.
سیاستگذاری درستی در زمینه فرهنگ و هنر صورت نمیگیرد
مهرابی تصریح کرد: ما معتقدیم که هر معضل فرهنگی را میتوان با هنر درمان کرد و بارها شاهد بودهایم که در مواقعی که سرمایهگذاری و هدفگذاری صحیح انجام شده، این اتفاقات مثبت رخ داده است اما معضل اصلی این است که سیاستگذاری در زمینه فرهنگ و هنر بهدرستی صورت نمیگیرد.
وی با بیان اینکه در بسیاری از موارد، بخش عمده مسائل به اعتبارات مربوط میشود و حوزه فرهنگ و هنر جایگاه خاصی در این سیاستگذاریها ندارد، مطرح کرد: اگر زیرساختهای مناسب و درستی در استان وجود داشت، بسیاری از هنرها میتوانستند درآمدزا و مولد باشند و نقشآفرینی کنند.
رئیس حوزه هنری استان البرز اظهار کرد: در زمینه نمایش، هنوز از یک پلاتو یا سالن مناسب برای اجرای نمایشهای حرفهای برخوردار نیستیم.
اگر چنین فضایی در اختیار هنرمندان قرار میگرفت، بسیاری از آنها میتوانستند به راحتی کارهای خود را تولید و چرخه فعالیت هنری خود را راهاندازی کنند.
بودجه دستگاههای فرهنگی با تعدد آنها همخوانی ندارد
مهرابی با تاکید بر اینکه مهمترین کار این است که زیرساختهای مربوط به هنر و فرهنگ تقویت شوند، انتقاد کرد: بارها شاهد بودهایم که در مواقع کسری بودجه، اولین کاری که انجام میشود، کاهش اعتبار بخش فرهنگ و هنر است.
بودجه و نیروی انسانی دستگاههای فرهنگی با تعدد آنها همخوانی ندارد.
وی با بیان اینکه همه این دستگاهها از نظر منابع انسانی، بودجه، ساختار و زیرساختها با مشکلات جدی روبهرو هستند که مانع از رشد و توسعه مناسب هنر در کشور میشود، اذعان کرد: زیرساختها و بودجههای اختصاصی به فرهنگ و هنر، گاهی بهحدی ناچیز هستند که شنیدن مبلغ اعتبار برخی دستگاهها، قابل باور نیست.
مهرابی ادامه داد: با چنین بودجههایی، عملاً برای جمعیت سه میلیون نفری استان البرز نمیتوان کار خاصی انجام داد، هرچند که ما تلاش خود را کردهایم و همچنان ادامه میدهیم اما حقیقت این است که زیرساختها و اعتبارهای اداری و مالی کشور بهگونهای نیست که مناسب توسعه و پیشرفت فرهنگی و هنری باشد.
تولید 40 نماهنگ در واحد تولیدات رسانهای صدر
رئیس حوزه هنری استان البرز اعلام کرد: در سال گذشته، واحد تولیدات رسانهای «صدر» حدود 40 نماهنگ تولید کرد که بیشتر آنها از شبکههای مختلف پخش شدند.
ما با ایجاد بستری مناسب، فرصتهایی برای فعالیت تیمهای مختلف فراهم و تلاش کردیم به یک مجموعه منسجم و نمونه دست یابیم.
وی این مجموعه را نه تنها بهعنوان یک نمونه کاری، بلکه بهعنوان الگویی برای آینده قابل گسترش دانست و مطرح کرد: حدود 250 گروه رسانهای فعال شناسایی شدهاند که میتوانند در زمینههای مختلف، از جمله تولید فیلم، موسیقی و دیگر پروژههای هنری، فعالیت کنند.
مهرابی با اشاره به حمایت از هشت تیم مستقر و همکاری پروژهای با سایر تیمها عنوان کرد: ما بهعنوان یک حلقه واسط میان گروههای مختلف هنری عمل کردهایم که اصطلاحاً به آن«هستههای هنری» میگوییم.
این هستهها بهعنوان حلقههای میانی، نقش مهمی در پیوند و همافزایی گروههای مختلف ایفا میکنند.
حمایت از گروههای هنری و حلقههای میانی
رئیس حوزه هنری استان البرز اظهار کرد: مجموعه گرافیک «رسم» که جزو 10 گروه برتر کشور در حوزه گرافیک است، یکی از نمونههای موفق این حمایتهاست.
ما در ایجاد و شکلگیری این مجموعه نقش داشتهایم و با اتصال آنها به بازارهای داخلی و حتی بینالمللی، به گسترش دامنه فعالیتهایشان کمک کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: دیوارنگاره میدان انقلاب تهران یکی از آثار برجستهای است که توسط مجموعه «رسم» در مرکز این مجموعه طراحی و اجرا شده است.
این پروژه نماد تلاش ما برای ایفای نقش بهعنوان یک حلقه واسط میان هنرمندان و بازارهای حرفهای کار هنری است.
مهرابی با اشاره به اینکه هدف ما این است که این گروهها را بهطور مؤثر به دنیای حرفهای هنر وصل کنیم و این مسیر را ادامه دهیم، اذعان کرد: بر این باوریم که معضلات فرهنگی و هنری ما با شناسایی و حمایت از گروههای هنری، حلقههای میانی و هستههای هنری قابل حل هستند.
تغییرات مثبت در حوزه فرهنگ و هنر با حمایت از گروههای هنری
وی اضافه کرد: این راهحلها بهویژه از طریق حمایت و هدایت این گروهها، میتوانند به تغییرات مثبت و پایدار در فرهنگ و هنر کشور منجر شوند.
از مجموعههای اداری بعید است که بتوانند بهطور مؤثر در این زمینهها اقدام کنند، چراکه توان و زیرساختهای آنها برای چنین تحولی کافی نیست.
رئیس حوزه هنری استان البرز مطرح کرد: ما همواره در تلاش بودهایم که مجموعه اداری خود را کوچک و اعتبارات را صرف حمایت از گروهها، حلقههای میانی و هستههای هنری مختلف کنیم اما زیرساختها در این زمینه مناسب نیست و این مشکل در برخورد با سیستم اداری کشور مشهود است.
مهرابی عنوان کرد: در سیستم اداری، بهجای تمرکز بر عملکرد و تأثیرگذاری واقعی، اعتبارات بر اساس تعداد نیروها تخصیص مییابد، در حالی که این سیاست با رویکرد حوزه هنری همخوانی ندارد و نمیتواند نیازهای واقعی هنر و فرهنگ را برآورده کند.
انتهای پیام/