از حلیف تا رقیب؛ چرخش راهبرد عربستان در قبال سودان
به گزارش مشرق، یکی از کاربران توئیتری در مطلبی با عنوان از حلیف تا رقیب؛ چرخش راهبرد عربستان در قبال سودان نوشت:
دیدار عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان با محمد بن سلمان در مارس ۲۰۲۵ پس از بازپسگیری خرطوم، نقطه عطفی در سیاست خارجی عربستان سعودی بود.
این دیدار نشاندهنده تغییر موضع ریاض از میانجی بیطرف به حامی فعال ارتش سودان و گسست روابط با امارات متحده عربی است.
عربستان که ابتدا نقش واسطه را در مذاکرات جده ایفا میکرد، اکنون به دلیل منافع اقتصادی در چارچوب «چشمانداز ۲۰۳۰» و نگرانی از بیثباتی در دریای سرخ به حمایت آشکار از دولت سودان روی آورده است.
در مقابل، امارات به حمایت نظامی، مالی و سیاسی از نیروهای واکنش سریع به رهبری حمیدتی ادامه میدهد، بهطوریکه سودان این کشور را در دیوان بینالمللی دادگستری به نقض کنوانسیون نسلکشی متهم کرده است.
این سیاست امارات بخشی از راهبرد گستردهتر ابوظبی در منطقه است که شامل حمایت از بازیگران غیردولتی و جداییطلب در لیبی، یمن، سومالی و اکنون سودان میشود؛ راهبردی که با هدف دستیابی به منابع و موقعیتهای ژئوپلیتیک دنبال میشود.
این تقابل فزاینده میان دو بازیگر عربی تنها به مسئله سودان محدود نیست، بلکه به رقابت اقتصادی (از جمله چالش عربستان برای جایگاه دبی بهعنوان مرکز تجاری)، اختلافات در اوپک پلاس، مناقشات مرزی دریایی و حتی تنشهای رسانهای گسترش یافته است.
قربانی اصلی این رقابت، سودان است که پس از دو سال جنگ داخلی، با ۱۵۰ هزار کشته، ۱۲ میلیون آواره و بحران شدید غذایی مواجه شده و تا زمانی که این رقابت منطقهای ادامه دارد در میانه آتش گرفتار خواهد ماند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.