خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 25 فروردین 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

«آوینی» و سردمداری «هنر» و «اندیشه» و «رسانه»

مهر | استان‌ها | یکشنبه، 24 فروردین 1404 - 09:47
خرم‌آباد - شهید مرتضی آوینی را می‌توان اندیشمند و هنرمندی چندوجهی دانست؛ مردی که ساحت‌های مختلف هنر و اندیشه و رسانه انقلاب اسلامی را سردمداری می‌کند.
هنر،آويني،شهيد،انقلاب،حوزه،هنري،فرهنگ،اسلامي،لرستان،مديركل،آ ...

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: هنر انقلاب اسلامی در ایران بیانگر واکنش‌های فرهنگی و اصیل به تحولات اجتماعی و سیاسی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفت.
این هنر به‌عنوان ابزاری برای انتقال پیام‌های انقلابی و ارزش‌های فرهنگی و دینی مورد استفاده قرار گرفته و توانسته در ایجاد هویت جدید و حفظ ارزش‌های ملی نقش کلیدی ایفا کند.
ازاین‌رو هفته هنر انقلاب با تأکید بر این دستاوردها و آثار، فرصتی است برای تقدیر از هنرمندانی که با آثار خود به تداوم و تقویت این ارزش‌ها کمک می‌کنند، چرا که هنر انقلاب علاوه بر تزریق پیام‌های انقلابی، به بستری برای نقد اجتماعی و بیان آزادانه نظرات مبدل شده است و با ارتباط نزدیک با جامعه در ارتقای فرهنگ عمومی و ایجاد همبستگی اجتماعی مؤثر بوده است.
در این راستا ۲۰ فروردین‌ماه سالروز شهادت شهید «مرتضی آوینی» در تقویم رسمی کشور به‌عنوان روز «هنر انقلاب اسلامی» نام‌گذاری شده است.
حوزه هنری، «امید هنر انقلاب» است
سامان سپهوند مدیرکل حوزه هنری لرستان دراین‌رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: علت اصلی اینکه سالروز شهادت شهید «آوینی» به‌عنوان روز هنر انقلاب اسلامی نام‌گذاری شده، فعالیت‌ها و اقدامات ایشان در دوره حیات تا شهادت ایشان بوده است.
وی با بیان اینکه باید فعالیت، اقدامات و آثار ایشان در دوران حیات مورد بررسی و دقت قرار دهیم، عنوان کرد: ایشان در سال ۷۲ به شهادت رسیدند، ۱۹ سال بعد، یعنی سال ۹۱، به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی و تصویب شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی، سالروز شهادت ایشان به‌عنوان روز «هنر انقلاب اسلامی» نام‌گذاری شد و از سال بعد از آن و در این ایام، مراسم‌هایی برای پاسداشت هنر انقلاب، برنامه‌ها و رویدادهایی طراحی می‌شود.
مدیرکل حوزه هنری لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه از طرف دیگر حوزه هنری در سطح کشور به دلیل جایگاهی که در هنر انقلاب دارد و مقام معظم رهبری حوزه هنری را «مرکز هنر انقلاب» یا «امید هنر انقلاب» نامیده‌اند، متولی و بانی گرامیداشت این هفته و برنامه‌ریزی برای آن حوزه‌های هنری در سطح کشور هستند.
شهید «آوینی» در سه ساحت «هنر»، «اندیشه» و «مطبوعات»
سپهوند در ادامه با اشاره به نقش و جایگاه شهید «آوینی» در هنر انقلاب اسلامی، عنوان کرد: دراین‌رابطه باید به سراغ «زیست هنری» ایشان در سال‌هایی که فعالیت داشتند رفت.
وی ادامه داد: در مورد شهید «آوینی» مطلب زیاد در رسانه‌ها، تلویزیون، مکتوب و مستند ساخته و بیان شده است، هر کسی از نگاه و دیدگاه خودش در مورد شهید «آوینی» صحبت کرده است.
مدیرکل حوزه هنری لرستان با تأکید بر اینکه در سه ساحت می‌شود شهید «آوینی» را دید، یک ساحت که همان هنر است، گفت: مستندها، نقاشی‌ها، تحصیلات ایشان در حوزه معماری، زیست در محیط آکادمیک هنر، یک وجه از شخصیت ایشان است.
سپهوند، ادامه داد: ساحت دیگر از شخصیت ایشان، ساحت «اندیشه» است، ایشان در این حوزه هم مقالات و مکتوباتی دارند.
وی بیان داشت: ساحت دیگر از شخصیت شهید «آوینی» به فعالیت‌های رسانه‌ای ایشان بر می‌گردد، ایشان در حوزه مطبوعات فعالیت‌های جدی و مستمری داشته‌اند و از سال ۶۸ تا حدود چهار سال بعد، سردبیر ماهانه «سوره» بودند و توانستند تحریریه‌ای از روزنامه‌نگاران، فعالین فضای ژورنالیست فرهنگ و هنر را دور خودشان جمع کنند.
از «آغازی بر یک پایان» تا «فتح خون» شهید «آوینی»
مدیرکل حوزه هنری لرستان در ادامه سخنان خود به دسته‌بندی آثار مکتوب شهید «آوینی» پرداخت و گفت: ایشان در مکتوبات هم دو نوع ورود دارند، یک سری از مقالات ایشان بیشتر فضای انتزاعی و نظری دارد و در حوزه اندیشه و در مورد انقلاب اسلامی و نسبت آن با جهان و اتفاقاتی که عالم رخ می‌دهد است، یک سری دیگر از مقالات و مکتوبات ایشان در حوزه فرهنگ و هنر، شعر و رمان، هنرهای تجسمی و سینما و… است.
سپهوند، تصریح کرد: از جمله کتاب‌هایی که می‌توان از شهید «آوینی» نام برد، «آئین جادو» به‌عنوان یک مجموعه سه‌جلدی در مورد سینما است، «فردایی دیگر» در مورد فلسفه و شعر اثر مکتوب دیگر ایشان است، بقیه آثار بعد از شهادت ایشان و توسط اطرافیان و دوستانی که ایشان داشته‌اند به چاپ رسیده است.
وی گفت: کتاب «توسعه و مبانی تمدن غرب» از دیگر آثار مکتوب شهید «آوینی» به شمار می‌رود که ایشان از منظر خودشان به‌نقد تمدن، اقتصاد، بانک‌داری در غرب و توسعه می‌پردازد که در آن برهه زمانی از سال ۶۲ تا ۶۴ که این مقالات نوشته شده در نوع خودش این جلو بودن از زمان جالب است.
مدیرکل حوزه هنری لرستان، بیان داشت: همچنین شهید «آوینی» کتابی به نام «آغازی بر یک پایان» دارند که مقالات ایشان در مورد انقلاب اسلامی است، همچنین کتاب دیگر ایشان «حکومت فرزانگان» بوده که در مورد حکومت در اسلام است، «حلزون‌های خانه‌به‌دوش»، «رستاخیز جان» هم از مجموعه‌مقالات شهید «آوینی» در حوزه فرهنگ و هنر است.
سپهوند، تصریح کرد: کتاب ویژه‌ای که احتمالاً دوستداران اباعبدالله حسین (ع) خیلی با آن مأنوس هستند و از آن استفاده می‌کنند، کتاب «فتح خون» است که عاشورا با زبان ادبی و غنای ادبی که در زبان شهید «آوینی» بوده، روایت شده است.
از «روایت فتح» تا «با دکتر جهاد در بشاگرد»
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه شهید «آوینی» در حوزه سینما هم فعالیت داشتند و یکی از مستندهایی که مردم بیشتر از ایشان می‌شناسند، «روایت فتح» است، گفت: «شهری در آسمان» نیز یک مجموعه ۱۰ قسمتی در مورد خرمشهر، یکی دیگر از آثار مستند شهید «آوینی» به شمار می‌آید.
مدیرکل حوزه هنری لرستان، گفت: «با دکتر جهاد در بشاگرد» یک مستند خیلی معروف از شهید «آوینی» است.
شهید «آوینی» بنیان‌گذار ژورنالیست فرهنگ و هنر انقلاب
سپهوند همچنین با اشاره به فعالیت‌های روزنامه‌نگاری شهید «آوینی»، بیان داشت: ماهانه «سوره» از جمله فعالیت‌های روزنامه‌نگاری ایشان بوده، به اعتقاد اهل‌نظر، ایشان به شکلی بنیان‌گذار ژورنالیست فرهنگ و هنر انقلاب هم هستند.
وی ادامه داد: کارهایی که شهید «آوینی» به‌عنوان سردبیر در این ماهانه انجام داده‌اند، یک جربان فرهنگ و هنر در رسانه‌ها به وجود آورد که شاگردان و اطرافیان ایشان کسانی هستند که در این حوزه فعالیت می‌کنند و نقش بسیار تأثیرگذاری هم در حوزه رسانه فرهنگ و هنر دارند.
مدیرکل حوزه هنری لرستان، تأکید کرد: حجم فعالیت‌ها و اقدامات شهید «آوینی» آن‌قدر گسترده و وسیع بوده، با اینکه ایشان هیچ‌وقت در مدیریت سطح کلان فرهنگی کشور نبوده‌اند و بیشتر یک فعال فرهنگی و هنری به‌حساب می‌آمدند، سلسله‌جنبان فعالان فرهنگی و هنری انقلاب باشد و مانند یک شمع و چراغ در فرهنگ و هنر انقلاب، عموم فعالان هنری و فرهنگی را دور خودش جمع کند و توانسته نسلی را تربیت کند که بعداً در بزنگاه‌های انقلاب به کمک فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی آمده‌اند.