اکثریت مجلس اقلیت شدند؛ ناکامی کوچکزاده در برهم زدن جلسه علنی مجلس به خاطر مذاکرات ایران و آمریکا
یک نماینده مجلس تاکید کرد که مذاكره با امريكا تصميم حاكميت است.

کد خبر: 707743 | ۱۴۰۴/۰۱/۲۵ ۱۰:۵۵:۰۰
معصومه معظمی-در حالی که گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و امریکا با میانجیگری عمان در مسقط در حال پیگیری است، نوعی همگرایی کمسابقه در درون ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ایران پیرامون مذاکرات هستهای شکل گرفته که برخلاف دورههای گذشته، حمایت مجلس دوازدهم را از تیم مذاکرهکننده نشان میدهد.
امری که در صحن علنی مجلس تا سخنان نمایندگان منتقد دولت مشهود است.
به گزارش اعتماد، مذاکرات تازه پس از تهدیدهای مکرر امریکا برای کشاندن ایران پای میز مذاکره و واکنش صریح رهبر انقلاب، که هرگونه اقدام تهدیدآمیز را با «پاسخی قاطع» مواجه دانستند، در مسقط آغاز شد.
مذاکرات نه در امارات که پیش از این حامل نامه واشنگتن به تهران بود، که در عمان که مورد وثوق و اعتماد نسبی ایران است، آنهم نه به صورت مستقیم که مدنظر ترامپ بود، بلکه به صورت غیرمستقیم؛ طبق خواست و نظر جمهوری اسلامی ایران!
در جلسه علنی دیروز اکثریت نمایندگان، ضمن تاکید بر رعایت خطوط قرمز نظام، از تیم مذاکرهکننده حمایت کردند.
البته فضای مجلس از حاشیهسازی خالی نبود.
نکته جالبتوجه در این دور از مذاکرات، همراهی مجلسیها بود و خصوصا کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی که متشکل از سه عضو مخالف دولت است.
پس از ادعای مهدی کوچکزاده نماینده نزدیک به جبهه پایداری که در تذکری مدعی شد مجلس و کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی از جزییات مذاکره بیاطلاع است، هم قالیباف به عنوان رییس مجلس این اظهارات را نادرست دانست و هم قشقایی عضو کمیته هستهای مجلس این ادعا را رد کرد.
حاشیهسازی کوچکزاده و پاسخهای قاطع
مهدی کوچکزاده، نماینده تندرو و از مخالفان سرسخت برجام و همچنین دولت پزشکیان، با تذکری جنجالی مدعی شد که مجلس از مذاکرات در عمان بیاطلاع است.
او گفت: «ای ملت ایران!
بدانید در لحظات حساس تاریخی هستیم.
مراقب باشید کسانی که با شعار دفع شر، به شما خیانت میکنند را بشناسید.
مجلس از مذاکرات بیاطلاع است.» این ادعا با واکنش تند رییس مجلس روبهرو شد.
محمدباقر قالیباف تاکید کرد: «هیچ اقدامی خارج از مسیر قانونی انجام نمیشود و مجلس در جریان مذاکرات هست.
آقای کوچکزاده نمیتواند از طرف مجلس سخن بگوید.» پس از او حسن قشقاوی، عضو کمیسیون امنیت ملی و نماینده رباطکریم که عضو کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی است در تذکری پاسخ کوچکزاده را داد.
او اعلام کرد که کمیته هستهای مجلس -متشکل از او، نبویان و خضریان- روند مذاکرات را تایید و از تیم مذاکرهکننده حمایت میکند.
قشقاوی تاکید کرد: «آنچه آقای کوچکزاده گفت مربوط به زمانی است که مذاکرات هنوز آغاز نشده بود.
اکنون تیم مذاکرهکننده در چارچوب مشخص نظام عمل میکند و نباید فریب جنگ روانی و رسانهای صهیونیستها را بخوریم.»
مذاکرات آغاز خوبی داشته و اجماع کلی در کشور شکل گرفته است
عباس گلرو، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با «اعتماد» با اشاره به آغاز دور جدید مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا، این روند را «شروعی خوب» توصیف کرد و گفت: «این مذاکرات باید انجام میشد و تصمیم درستی بود.
مجلس نیز در جلسات پیشین کمیسیون امنیت ملی با حضور آقای عراقچی، حمایت خود را از مذاکرات اعلام کرده بود.» گلرو ادامه داد: «روز یکشنبه نیز فضای مجلس شاهد همصدایی و حمایت کلی نمایندگان از تیم مذاکرهکننده بود.
تاکید بر حفظ منافع ملی، هوشمندی و درایت در مذاکره و پرهیز از حاشیهسازی برای تیم مذاکرهکننده از جمله محورهای مورد توجه نمایندگان در صحن بود.» او از برگزاری جلساتی با حضور اعضای تیم مذاکرهکننده خبر داد و گفت: «روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته جاری جلساتی با حضور آقای عراقچی و آقای تختروانچی در کمیسیون امنیت خواهیم داشت تا از محتوای مذاکرات مطلع شویم.» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با تاکید بر ضرورت بهبود وضعیت اقتصادی کشور، گفت: «شرایط کنونی ایجاب میکند که نتیجه مثبتی از مذاکرات حاصل شود تا اقتصاد کشور نیز تحتتاثیر قرار گیرد.
با این حال، نباید همه مسائل کشور را به مذاکرات گره زد؛ نهادها و قوا باید وظایف خود را مستقل از نتیجه مذاکرات انجام دهند.» او با اشاره به تفاوت فضای فعلی با دور پیشین مذاکرات افزود: «در این دور، برخلاف گذشته که برخی مخالفان مانعتراشی میکردند، توافق نسبی در حمایت از روند مذاکرات وجود دارد.
کمیته هستهای مجلس نیز اعلام کرده که از این مسیر حمایت میکند، هرچند هنوز برخی مخالفان به دنبال سنگاندازی هستند.»
مذاکره با امریکا تصمیم حاکمیت است
فتحالله توسلی، نماینده همدان در مجلس نیز در گفتوگو با «اعتماد» تصریح کرد که مذاکرات با امریکا بدون هماهنگی با حاکمیت امکانپذیر نیست.
او گفت: «رهبری پاسخ ترامپ را شخصا دادند و وزارت خارجه آن پیام را به عمان و سپس به امریکا منتقل کرد.» او تاکید کرد که مذاکرات صرفا در حوزه هستهای است و هدف، اثبات عدم تمایل جمهوری اسلامی ایران به تولید سلاح هستهای است.
توسلی افزود: «اگر امریکا بهدنبال گرفتن انرژی هستهای ماست، چنین اجازهای نخواهیم داد.» توسلی در ادامه چهار خط قرمز قطعی مذاکرات را برشمرد و گفت: «توان موشکی، قدرت پهپادی، نقش منطقهای و مقاومت و موضوع حقوق بشر چهار خط قرمز ما است که تیم مذاکرهکننده اجازه ورود و مذاکره درباره آنها را ندارد.
بنابراین دستور کار مذاکرات، صرفا باید حول موضوع هستهای باشد.»
مذاکره هستهای بازی برد-برد است؛ نباید انتظار داشت طرف مقابل امتیازی نگیرد
مهرداد لاهوتی، سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس دوازدهم نیز در گفتوگو با «اعتماد» با اشاره به مذاکرات اخیر با امریکا گفت: «باید در نظر داشته باشیم که این مذاکرات با دشمن انجام میشود و تصمیمگیریهای اصلی نیز در سطوحی بالاتر از وزارت امور خارجه گرفته میشود.
نباید آقای عراقچی را در جایگاه هدف انتقادات قرار داد، چرا که او تنها رابطی میان حاکمیت و تیم مذاکرهکننده است و سیاستهای شورای عالی امنیت ملی را منتقل میکند.» لاهوتی با تاکید بر نگرانی امریکا از موضوع سلاح هستهای گفت: «به اعتقاد من، نگرانی اصلی امریکاییها سلاح هستهای است نه انرژی هستهای.
از این رو، تیم مذاکرهکننده باید با استناد به فتوای رهبری و اصول شرعی جمهوری اسلامی، صراحتا اعلام کند که ما نه به دنبال ساخت سلاح هستهای هستیم و نه آن را مشروع میدانیم.
این اقدام میتواند در راستای اعتمادسازی موثر باشد.» سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس درباره همراهی مجلس با دولت نیز اظهار کرد: «گرچه در صحن علنی برخی نمایندگان موضوعاتی را مطرح کردند، اما پاسخ مناسب دریافت کردند.
متاسفانه برخی افراد در تلاشند سلایق شخصی خود را به حاکمیت تحمیل کنند که رویکردی پسندیده نیست.
در همین زمینه، اعلام حمایت کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی از مذاکرات توسط آقای قشقاوی، پاسخ روشنی به مخالفان بود.»