استان مرکزی گنجینهای از هنر معنوی و انقلابی
اراک- سرزمین آفتاب گنجینهای از هنر و برخوردار از هنرمندان انقلابی و خلاق است که با بهره گیری از ظرفیت هنر در حوزه خلق آثار هنری و تمثال شخصیتهای برجسته کشور صاحب نام است.

خبرگزاری مهر، گروه استانها: هفته هنر انقلاب اسلامی، گرامیداشت میراث ماندگار هنر متعهد و یادآور خدمات ارزنده هنرمندانی همچون شهید آوینی است که با بهرهگیری از زبان فاخر هنر، روایتگر حقیقت، مقاومت و هویت ملی و دینی مردم ایراناند.
یازدهمین دوره هفته هنر انقلاب اسلامی، با هدف پاسداشت هنر متعهد و انقلابی و گرامیداشت یاد و خاطره شهید والامقام سیدمرتضی آوینی برگزار میشود روزی که در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به عنوان «روز هنر انقلاب اسلامی» ثبت شده و به نام «سید شهیدان اهل قلم» مزین شده است.
هنری که با انقلاب اسلامی پیوندی عمیق یافت، هویتی نو پیدا کرد و در مسیر فرهنگسازی و تعالی جامعه نقشآفرینی مؤثری ایفا کرد.
هفته هنر انقلاب اسلامی نهتنها یادآور خدمات ارزنده هنرمندانی چون شهید آوینی است، بلکه بستر مناسبی برای معرفی نسل جدید هنرمندان متعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی نیز به شمار میرود، هنرمندانی که با بهرهگیری از زبان فاخر هنر، روایتگر حقیقت، مقاومت و هویت ملی و دینی مردم ایراناند.
بهترین راه انتقال مفاهیم انقلابی به نسل کنونی، بهرهگیری از زبان هنر است
رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در خمین در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هنر پس از انقلاب اسلامی، جایگاهی ممتاز و تأثیرگذار یافته است
حجتالاسلام سید جواد رضوی با اشاره به جایگاه ارزشمند هنر در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: بهواسطه فعالیتهای هنرمندان متعهد و انقلابی، از جمله شهید مرتضی آوینی و همچنین نگاه عمیق و راهبردی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری به مقوله هنر، این عرصه به جایگاه و سبک و سیاقی ویژه و متمایز دست یافته است.
وی افزود: هنر ابزار قدرتمندی برای تبیین مفاهیم و انتقال پیامهاست و در بسیاری از موارد، تأثیرگذاری هنر حتی از روشهایی نظیر سخنرانی و مقالهنویسی نیز بیشتر است و استفاده صحیح از ظرفیتهای هنری میتواند نقش مهمی در آگاهیبخشی و هدایت افکار عمومی ایفا کند.
رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در خمین تصریح کرد: در دوران پس از انقلاب اسلامی، به هنرمندان در حوزههای مختلفی از جمله سینما، تئاتر، شعر، ادب و هنرهای تجسمی توجه ویژهای شده و جایگاه کنونی آنان با دوران قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست و باید اذعان کرد هنر در آن دوره در بسیاری از زمینهها همسویی لازم با فرهنگ اصیل اسلامی و ملی ما را نداشت، اما پس از انقلاب، تلاش شده است تا این ناهماهنگیها برطرف شود.
حجتالاسلام رضوی با اشاره به نقش کلیدی هنر در ارتقای فرهنگ عمومی گفت: هنر توانسته در بسیاری از موضوعات مهم مانند مفاهیم انقلاب اسلامی، دوران پرافتخار دفاع مقدس، و فرهنگ مقاومت، به خوبی مفاهیم عمیق را به مخاطب منتقل کند.
وی افزود: بهترین راه انتقال مفاهیم انقلابی به نسل جوان و نوجوان، بهرهگیری از زبان هنر در کنار سایر روشهاست و این موضوع نیازمند توجه ویژه مسئولان فرهنگی کشور است تا از این ابزار ارزشمند در مسیر اهداف فرهنگی انقلاب بهخوبی استفاده شود.
رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) با اشاره به برنامههای هفته هنر انقلاب اسلامی گفت: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) با همکاری هنرمندان فعال شهرستان خمین، دیگر شهرهای استان مرکزی و حتی استانهای همجوار، برنامههای متنوعی را برگزار کرده که از جمله آنها میتوان به نمایشگاهها، نشستهای هنری و کارگاههای آموزشی اشاره کرد.
وی تاکید کرد: در راستای حمایت از جامعه هنری شهرستان، بازارچهای برای عرضه صنایع دستی و تولیدات هنری راهاندازی شده است که هنرمندان بومی در آن به عرضه آثار خود پرداخته و ارتباط نزدیکتری با مخاطبان برقرار کنند.
نقاشی برای شهدا، زنده نگهداشتن یک مسیر آسمانی
هنرمند جوان خمینی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد:، با نگاهی انقلابی و الهامگرفته از فرهنگ ایثار و شهادت، بیش از یک دهه است که با هنر نقاشی در مسیر زنده نگه داشتن یاد شهدا گام برداشته است.
فاطمه کرمانی افزود: از ۹ سالگی فعالیت هنری خود را آغاز کرده و از همان کودکی علاقه عمیقی به هنر داشتم و بارها در مسابقات هنری موفق به کسب مقام شدم اما هنر برای من تنها یک سرگرمی یا فعالیت ساده نبود، بلکه وسیلهای برای رساندن پیام و آرمانهای شهدا و انقلاب بود.
این هنرمند جوان افزود: اولین اثر حرفهایام با سبک سیاهقلم، تصویری از سردار دلها، شهید حاج قاسم سلیمانی بود و پس از آن، بیش از ۱۰۰ چهره از شهدای مظلوم و قهرمان انقلاب، دفاع مقدس، مقاومت و حوادث تروریستی مانند شهدای شاهچراغ، شهید آرمان علیوردی، شهید محسن حججی، شهید مهدی لطفی، شهید سید حسن نصرالله و شهید سید مرتضی آوینی را طراحی کردم.
وی با اشاره به تجربهای روحانی در خلق یکی از آثارش گفت: طراحی چهره شهید سردار سید محمد مهدی موسوی، فرمانده یگان حفاظت نهاد ریاست جمهوری، به دلیل مشغله کاری نیمهتمام مانده بود تا اینکه در عالم خواب، شهید موسوی به من گفت: "شهدا زندهاند و میبینند، چرا نقاشی مرا نیمهتمام گذاشتی؟
" این خواب تلنگری جدی برای من بود که فردای آن روز، پس از یافتن تابلو، طراحی را به پایان رساندم و چند روز بعد، سرهنگ پاسدار ابوذر اسلامی، از دوستان شهید، به همراه مسئولان سپاه خمین به منزلمان آمدند و این اثر را دریافت کردند.
کرمانی ادامه داد: تمام تلاشم بر این است که مسیر شهدا را ادامه دهم چرا که نوع نگرش من به هنر، نگاهی انقلابی است و هفته هنر انقلاب اسلامی برایم اهمیت زیادی دارد و باید اذعان کرد اکنون هنر، جایگاه والایی در جامعه ما دارد و بهویژه هنر مرتبط با شهدا، توجه ویژهای میطلبد.
وی در پایان تأکید کرد: انتظار است در استان مرکزی و شهرستانها کلاسهای آموزشی متعددی در زمینه هنر انقلابی و شهدا برگزار شود تا نسل جوان با فرهنگ ایثار و شهادت آشنا شوند و من به جای وقتگذرانی در فضای مجازی، با هر ضربه قلم روی بوم، سعی میکنم نام شهدا را زنده نگه دارم.
شهدا آسمانی شدند تا ما در امنیت و عزت زندگی کنیم و اکنون وظیفه ماست که یادشان را زنده نگه داریم.
زبان هنر متعهد در مسیر ترویج عدالت و حقیقت است
هنرمند فعال و متعهد استان مرکزی با سابقهای ۲۰ ساله در عرصه هنرهای تجسمی، در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی اظهار کرد: هفته هنر انقلاب اسلامی یادآور نام شهید مرتضی آوینی است؛ روزی که به پیشنهاد جمعی از هنرمندان حوزه هنری، شاعران و نویسندگان در تاریخ بیستم فروردین ۱۳۷۲ به تأیید مقام معظم رهبری، بهعنوان روز هنر انقلاب اسلامی نامگذاری شد امسال افتخار اجرای تمثال شهید آوینی را داشتم که برایم بسیار ارزشمند و الهامبخش بود.
زهره صالحی با اشاره به رسالت هنر متعهد، گفت: هنر متعهد در راستای ترویج عدالت، اخلاق و حقیقت حرکت میکند و میتواند نقش مهمی در ارتقا فرهنگ عمومی و آگاهیبخشی اجتماعی ایفا کند.
وی به برخی از مهمترین نیازها و چالشهای هنرمندان شهرستان اشاره کرد و افزود: حمایت مسئولان فرهنگی، برگزاری نمایشگاههای بینالمللی، معرفی هنرمندان شهرستان به سطوح بالاتر، ایجاد انجمنهای هنری در سطح شهر، تبلیغات مؤثر برای شناساندن هنرمندان، بازدید از گذر فرهنگ و هنر بیت قدیمی امام (ره)، فراهمکردن بسترهای اشتغال برای هنرمندان و شناخت درست مسئولین از هنر، از جمله اقدامات ضروری برای ارتقا جایگاه هنر و هنرمندان است.
صالحی ادامه داد: تعامل مسئولان فرهنگی با هنرمندان در استان متأسفانه ضعیف است و این امر باعث میشود بسیاری از ظرفیتهای هنری منطقه مغفول بماند و امیدوارم در آینده نزدیک زمینه برگزاری نمایشگاههای ملی و بینالمللی با موضوعات ایرانی اسلامی فراهم شود.
وی در ادامه به بخشی از فعالیتهای خود اشاره کرد و گفت: طی دو سال گذشته افتخار اجرای تمثال شهید امیرعبداللهیان را داشتم که در دانشگاه شریف به خانواده و فرزند ایشان تقدیم شد همچنین تمثال جناب آقای مخبر، مشاور مقام معظم رهبری را طراحی کردهام که در مراسم تجلیل از نخبگان کشور به ایشان اهدا و ایشان نیز بنده را بهعنوان نخبه هنری کشور معرفی کردند.
صالحی، اجرای تمثال امام خمینی (ره)، حاج حسن آقا، مقام معظم رهبری و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی را از دیگر افتخارات خود عنوان کرد و افزود: بیش از ۱۰ سال است که در زمینه آموزش و اجرای نقاشی حرفهای و پتینهکاری ساختمان در سراسر کشور فعالیت دارم.
از سفال کمیجان تا هنر سنگ محلات؛ گنجینهای از هنر در مرکزی
سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: استان مرکزی با برخورداری از هنرمندان خلاق در حوزههای متنوعی چون سفالگری، سنگتراشی، میناکاری و تفرشیدوزی، دارای پتانسیل بالایی در زمینه هنر و صنایع دستی است.
الهام سیمایی با اشاره به ظرفیت بالای استان مرکزی در حوزه هنر و صنایع دستی گفت: استان مرکزی در شاخههای مختلف صنایع دستی از جمله فلزی، چوبی، چرمی، سفالگری و میناکاری دارای هنرمندانی توانا و صاحبنام است.
وی افزود: هر نقطه از استان مرکزی جایگاهی ویژه و غنی در صنایع دستی دارد و براساس بازدیدهای کارشناسی از نمایشگاههای صنایع دستی، آثار میناکاری روی فلز هنرمندان این استان از نظر طراحی و کیفیت در سطح بسیار بالاتری نسبت به سایر استانها قرار دارد.
سیمایی ادامه داد: در شاخه آیینهکاری نیز هنرمندان زیادی در استان مشغول فعالیت هستند.
همچنین، در زمینه گلیمبافی، گلیم برجسته و جاجیمبافی، هنرمندان توانمندی در سطح استان فعالیت دارند و شهرستانهای اراک و ساوه بیشترین تعداد هنرمند صنایع دستی را دارا هستند و شهر تفرش بهعنوان شهر ملی «تفرشیدوزی» شناخته شده و این هنر بهعنوان یکی از رودوزیهای سنتی خاص استان مرکزی و شهرستان تفرش به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به هنرهای دیگر استان مرکزی گفت: منبتکاری چوب در روستای سمقاور، از توابع شهرستان کمیجان، به ثبت رسیده و یکی از نقاط قوت صنایع دستی استان محسوب میشود.
همچنین، سفالگری در کمیجان با پیشینهای دیرینه، حتی قویتر از لالجین همدان، متأسفانه مغفول مانده است.
سیمایی افزود: شهرستان محلات نیز به دلیل معادن غنی سنگ، در هنرهای سنگی جایگاه ویژهای دارد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی به دورههای آموزشی برگزار شده در این زمینه اشاره کرد و گفت: این دورهها با هدف ارتقای سطح هنری هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی، با بهرهگیری از اساتید برجسته برگزار میشود و بخشی از برنامههای کوتاهمدت ما هستند.
وی در خصوص برنامههای میانمدت بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه، آموزش هنرمندان مبتدی و علاقهمندان به هنرهای سنتی و صنایع دستی در اولویت قرار گرفته است همچنین افزایش تعداد خانههای صنایع دستی نیز در دستور کار قرار دارد.
سیمایی از احداث شهرکهای صنایع دستی بهعنوان بخشی از برنامههای بلندمدت یاد کرد و گفت: هدف این برنامهها، بهرهمندی هنرمندان کل استان از ظرفیتها و برنامهریزیهای موجود است.
وی با اشاره به پتانسیلهای استان در این حوزه ادامه داد: فعالسازی خانههای خلاق و صنایع دستی و استفاده از ظرفیت سایر دستگاههای اجرایی از دیگر اهداف ماست.
سیمایی اظهار امیدواری کرد با بررسیهای اولیه و انعقاد تفاهمنامه با سایر دستگاهها، زمینه حضور هنرمندان در مکانهای موجود، از جمله خانههای تاریخی و فضاهای بلااستفاده، فراهم شود.
وی پیشنهاد کرد که این خانهها پس از مرمت و با کاربری مناسب، به هنرمندان اختصاص یابند تا از این ظرفیت به بهترین شکل استفاده شود.