تلاش برای بقای«سفیر آبهای پاک»؛سرشماری سمندر آتشین در کردستان آغاز شد
سنندج- رییس اداره محیط زیست سروآباد گفت: محیطبانان به منظور ارزیابی وضعیت جمعیتی سمندر آتشین، دوزیستی که حضورش نمادی از سلامت منابع آبی منطقه است، سرشماری این گونه را در سروآباد آغاز کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، عطاالله صادقی عصر سه شنبه به رسانههای کردستان اعلام کرد: سرشماری سمندر آتشین که توسط کارشناسان و محیطبانان اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سروآباد انجام میشود، به مدت ۱۰ روز در نقاط مختلف شهرستان از جمله روستاهای ناو، ژیوار، دگاگا، گوشخانی، هزارخانی و اطراف شهر سروآباد ادامه خواهد داشت.
وی افزود: در جریان این بازدیدها، علاوه بر جستجو و شمارش نمونههای سمندر آتشین با نام علمی (Salamandra infraimmaculata semenovi)، وضعیت زیستگاههای این گونه و تهدیدات محیط زیستی پیش رو نظیر خشکسالی، تخریبhabitat، آلودگی منابع آبی و ورود فاضلابهای روستایی نیز مورد ارزیابی قرار میگیرد.
رئیس اداره محیط زیست سروآباد همچنین بر اهمیت آموزش جوامع محلی در حفاظت از این گونه تاکید کرد و گفت: در حاشیه این سرشماری، برنامههای آموزشی زیستمحیطی برای ساکنان محلی با هدف افزایش آگاهی نسبت به اهمیت حفاظت از سمندر آتشین اجرا میشود.
وی ادامه داد: این تلاشها در راستای حفظ گوناگونی زیستی و ارتقای دانش بومیان نسبت به ارزش این گونه صورت میگیرد.
صادقی با اشاره به جایگاه سمندر آتشین به عنوان گونهای اندمیک و نماد حیات وحش منطقه، خاطرنشان کرد: حضور این دوزیست در زیستگاههای سروآباد، نشاندهنده سلامت و پاکی منابع آبی است و از اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی با توجه به تهدیدات موجود، خواستار همکاری مستمر سازمانهای محیط زیست، جوامع محلی و سایر نهادهای مرتبط برای حفاظت از این گونه ارزشمند شد.
وی اضافه کرد: این سرشماری گامی اساسی در جهت مدیریت پایدار و حفاظت از سمندر آتشین در شهرستان سروآباد به شمار میرود و نتایج آن به عنوان مبنایی برای برنامهریزیهای حفاظتی آتی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
گفتنی است؛ سمندر آتشین، با بدن سیاه و خالهای زرد مشخص، در مناطق مرطوب و سایهدار غرب ایران از جمله سروآباد زیست میکند و به دلیل وابستگی به آبهای پاک و زیستگاههای سالم، نقش مهمی در حفظ تعادل اکوسیستم ایفا میکند.
حفاظت از این گونه مستلزم همکاری همه جانبه برای جلوگیری از تخریب زیستگاهها و آلودگی منابع آبی است.