میراث فرهنگی البرز زیر پای سرمایهگذاران فرش قرمز پهن میکند - تسنیم
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز گفت: ما زیر پای سرمایه گذاران فرش قرمز پهن می کنیم؛ باید البرز را به بهشت سرمایه گذاری تبدیل کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، نادر زینالی، سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز عصر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در تالار قصر رز برگزار شد، در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت سقف و دیوارهای حسینیه برغان و نیز دیوارهای خشتی این روستا و مرمت و احیای درخت چنار کهنسال آن گفت: دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران متخصص امر بوده و در این زمینه قراردادی با این مجموعه منعقد شده است.
وی با اشاره به قدمت قابل اعتماد این مجموعه و نیز رزومه اساتید آن مطرح کرد: به دنبال اتفاقی که برای درخت چنار کهنسال روستای برغان افتاد، تلاش کردیم از کمیسیونی متشکل از چند نفر اساتید کمک بگیریم، در نهایت فهرستی به منظور احیا، مرمت و رفع مشکل به ما داده شد.
چند روز پیش در گفتوگویی بیان کردم که 70 درصد کار مرمت این درخت انجام شده اما امروز اعلام میکنم که 95 درصد کار احیای این درخت انجام شده است.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز با اشاره به اینکه آسیب وارد شده به درخت جدی نبود، اضافه کرد: ریشههای درختان کهن به صورت عمقی به سمت زمین حرکت میکنند، نه به صورت سطحی که با توجه به قدمت این درخت، حتی یک ریشه آن نیز به صورت سطحی حرکت نمیکند.
گروهی برای احیا و مرمت درخت مذکور در نظر گرفته و بر اساس شرح خدمات ارائه شده، تامین منابع و تزریق بودجه انجام شد.
زینالی با اشاره به اینکه عملیات حفاظتی این درخت به صورت کامل انجام شده است، ضمن ابراز امیدواری از اینکه طی یک هفته آینده عملیات فیزیکی احیا به اتمام برسد، اذعان کرد: بر اساس قانون و ضوابط مربوط به بودجه، هر بنا، درخت یا عنصر فرهنگی و تاریخی که جزو میراث فرهنگی باشد، چه در اختیار بخش خصوصی و چه در اختیار بخش دولتی باشد، تحت مسئولیت همان دستگاه است.
دستگاه مربوطه نه مکلف بلکه موظف است با تامین منابع مالی و بهرهگیری از نیروی انسانی خود نسبت به حفاظت و نگهداری آن اقدام کند.
ضرورت آموزش حفاظت از میراث فرهنگی از سنین پایین
وی با بیان اینکه در خصوص درخت برغان، تأمین منابع مورد نیاز برای حفاظت و رسیدگی به آن توسط ما انجام شد و اقدامات لازم نیز بلافاصله صورت گرفت، در رابطه با ثبت جهانی روستای برغان توضیح داد: این موضوع در قالب یک فرآیند مشخص در حال پیگیری است؛ بهطوریکه هشت منطقه بهعنوان نامزد ثبت در فهرست میراث جهانی معرفی شدهاند که یکی از آنها برغان است.
این فرآیند دارای الزاماتی مشخص و چکلیستهایی است که به ما ابلاغ شدهاند.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز ادامه داد: ما نیز در جلسات، موضوعات مرتبط را مطرح و خواستههای خود را بهطور شفاف اعلام کردهایم.
برای استان البرز، ثبت جهانی برغان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از همینرو، بر تحقق این خواستهها بهمنظور فراهمشدن مقدمات ثبت جهانی تأکید شده است.
در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی، بر ورود مباحث مرتبط با این میراث به کتب درسی تاکید میشود.
زینالی عنوان کرد: آموزش در این زمینه باید از سنین پایین آغاز شده تا آنها با ارزشهای میراث فرهنگی آشنا و این نگاه در ذهن و ضمیر ناخودآگاه آنها نهادینه شود؛ بهگونهای که در آینده بهصورت طبیعی از میراث فرهنگی حفاظت کرده و به آن احترام خواهند گذاشت.
برای مثال، موضوعاتی مانند شعارنویسی روی دیوارهای اماکن تاریخی که نهتنها با فرهنگ اصیل ایرانی بلکه با هویت البرزی نیز همخوانی ندارد، با آموزش صحیح قابل پیشگیری است.
وی با بیان اینکه ما برنامههای آموزشی مؤثر و متعددی برای معرفی و ترویج فرهنگ حفاظت از میراث در نظر گرفتهایم و از حضور افراد متخصص و زبده در این زمینه نیز بهرهمند خواهیم شد، در پاسخ به سوالی دیگر اظهار کرد: موضوع کاخ مروارید، مسئلهای نیست که صرفاً در قالب یک تصمیم کوتاهمدت یا محدود به یکیدو روز قابل بررسی باشد، این موضوع مطالبه عمومی است و بیان «ما نمیتوانیم» یا «شهرداری یا بخش خصوصی میتواند»، رویکرد درستی نیست.
کاخ مروارید باید بر اساس یک نقشه راه مرمت شود
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز با بیان اینکه آنچه برای ما اهمیت دارد، خواست مردم است و نمیتوان با عبارات و نگاههای محدودکننده نظیر «نمیتوانیم» از کنار آن عبور کرد، خاطرنشان کرد: ما بر این باوریم که باید اراده و خواست مردم را در این زمینه محقق کنیم و در راستای حفظ و احیای این اثر ارزشمند گام برداریم.
مرمت کاخ مروارید به عنوان یک بنای تاریخی، باید بر اساس پلن و نقشه راه مشخص آغاز شود.
وی با اشاره به اینکه نقشههای مربوطه احیا و بازنگری و پلن به پلن طراحی شده است، مطرح کرد: در بُعد زیرساختی، مباحث مرتبط با تجهیز کارگاه نیز مورد بررسی قرار گرفته و در جلسات شورای فنی ادارهکل مطرح و این موضوع به وزارتخانه منتقل شده و در حال پیگیری است.
در حال فراهم کردن بستر و تکنولوژی لازم برای بازگشایی فنی سازه و آغاز اقدامات اجرایی هستیم تا بتوان مراحل عملیاتی مرمت را بهصورت اصولی و برنامهمحور آغاز کرد.
زینالی تشریح کرد: جلسات متعددی با شهرداری در این خصوص برگزار شده که آخرین آن شب گذشته بود.
در این جلسه نیز تأکید کردم که موضوع، بحث متولیگری ما یا شهرداری نیست؛ چراکه اصل ماجرا، مالکیت مردمی این میراث است.
این سرمایه، متعلق به مردم است و ما موظف هستیم با همکاری و همافزایی، زمینهساز اتفاقاتی مثبت در مسیر حفاظت و مرمت آن باشیم.
بحث حفاظت و مرمت، فرآیندی پیچیده و زمانبر و نیازمند مطالعات عمیق است.
وی با بیان اینکه روند این اقدامات آغاز شده و مقامات عالی وزارت نیز بهصورت میدانی از این شرایط در استان البرز بازدید میکنند، ضمن ابراز امیدواری از اینکه با همدلی میراث فرهنگی، شهرداری، دولت یا حتی بخش خصوصی، بتوانیم این فرآیند را به نتیجهای شایسته برسانیم، اذعان کرد: اتفاقات و اقداماتی که در ایام نوروز در حوزه گردشگری استان انجام شد، کاملاً علمی، هدفمند و بر پایه برنامهریزی دقیق بود.
امروز بازاریابی به یک علم تبدیل شده است.
بازدید یک میلیون و 622 هزار نفر از جاذبههای گردشگری البرز
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز با اشاره به اینکه امروزه «اقتصاد گردشگری» در سطح بینالمللی دارای جایگاه و کرسیهای علمی معتبر در مجامع دانشگاهی است، افزود: با توجه به این واقعیت، بدون برنامهریزی، پژوهش و تحلیل، نمیتوان به شعارهایی همچون تحول در گردشگری یا رونق اقتصاد گردشگری دست یافت.
تحقق این اهداف، بدون رویکرد علمی و نظاممند، تحت هیچ شرایطی امکانپذیر نیست.
به گفته وی، در ایام نوروز، تلاش ما بر آن بود که استان البرز را با رویکردی متفاوت و به شیوهای نو معرفی کنیم.
آمار ثبتشده مبنی بر بازدید یک میلیون و 622 هزار نفر از جاذبههای گردشگری البرز، آماری نیست که صرفاً از سوی ما اعلام شده باشد.
تفاوت اصلی امسال در فرآیند آمارگیری این بود که تمامی دستگاههای عضو ستاد اجرایی خدمات سفر از جمله اورژانس، هلالاحمر، راهداری و دیگر نهادهای مرتبط بهصورت مستقل دادههای خود را ثبت کردند.
زینالی با اشاره به اینکه این آمار سپس پایش و مستقیماً به وزارتخانههای ذیربط ارائه و پس از تجمیع و راستیآزمایی، روزانه به استان البرز اعلام میشد، تصریح کرد: ثبت اقامت 130 هزار نفر در البرز در ایام نوروز به واسطه ظرفیتهای آن، نشاندهنده واقعیتی است که سالها از آن غافل بودهایم.
همواره در آمارهای ملی، البرز در زمره استانهای پایین جدول در حوزه گردشگری قرار داشت، در حالیکه این تصویر با واقعیتهای میدانی مطابقت ندارد.
وی افزود: البرز با برخورداری از تنوع اقلیمی، جاذبههای طبیعی و تاریخی متعدد و امکانات رفاهی و تفریحی قابل توجه، همواره پذیرای گردشگران بوده است.
شواهد میدانی نشان میدهد که اقامتگاههای رسمی و بومگردیهای استان، بهویژه در پایان هفتهها، تقریباً پر هستند و کمتر موردی را میتوان یافت که ظرفیت خالی داشته باشد اما این ظرفیت بالقوه هرگز بهصورت دقیق در آمارهای رسمی لحاظ نشده که آن را میتوان بهنوعی اجحاف در حق استان دانست.
پویش نه به تصادفات جواب داد
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز با بیان اینکه اقامتهای ثبتشده، نشاندهنده ورود گردشگران واقعی به استان بوده و لازم است از این پس این ظرفیت در تصمیمگیریها و برنامهریزیهای کلان بهدرستی دیده و لحاظ شود، تصریح کرد: در ایام نوروز، 28 نوروزگاه در نقاط مختلف استان با تمها و برنامههای جذاب و متنوع برگزار شدند که هر یک بهطور ویژهای توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب کردند.
زینالی با اشاره به اینکه تمامی شهرستانهای استان با برگزاری این برنامهها درخشیدند و نقش مهمی در ایجاد فضایی شاد و پویا ایفا کردند، تصریح کرد: در شهرستان نظرآباد، یکی از بزرگترین نوروزگاههای کشور برگزار شد.
از طرفی اجرای پویش نه به تصادفات، در راستای کاهش تصادفات و مرگومیرهای ناشی از آن صورت گرفت که نتیجه آن، کاهش آمار تصادفات و مرگومیر در استان البرز بود که در ایام نوروز به پایینترین حد ممکن در سطح کشور رسید.
وی بیان کرد: در ایام نوروز، اقامتگاههایی در نقاط مختلف استان البرز فراهم شد تا مسافران بتوانند در صورت خستگی، در محیطی آرام استراحت کنند.
چادرهای مستقر توسط هلالاحمر و انواع سرگرمیها و تفریحات برای بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده بود که این برنامهها منجر به توقف بسیاری از خانوادهها در ایستگاههای نوروزگاهی شد.
در این ایستگاهها، پذیرایی از مسافران نیز صورت گرفت و این اقدامات نقش موثری در کاهش تصادفات داشت.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز گفت: جاده چالوس بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری منحصر بهفرد البرز شناخته میشود و استاندار دغدغه دارد که این جاده بهعنوان یکی از گذرهای گردشگری استان حفظ و مدیریت و در عین حال برجستهتر و بیشتر معرفی شود.
این جاده با زیباییهای طبیعی و امکانات ویژه خود، ظرفیت بالایی برای جذب گردشگر و معرفی جاذبههای استان بهطور ملی و بینالمللی دارد.
تدوین برنامههای مدیریتی و حفاظتی جاده چالوس
زینالی اضافه کرد: برای تحقق این هدف، جلسهای تشکیل شد تا برنامههای مدیریتی و حفاظتی برای جاده چالوس تدوین شود.
استاندار پیشنهاد داد که بخش خصوصی و اهالی منطقه، هیئت مدیره و هیئت امنا را تشکیل دهند و در حفظ و نگهداری این جاده نقش داشته باشند.
این اقدام بهمنظور جلوگیری از تمرکز کامل مسئولیتها در دستگاههای دولتی بوده و هدف این است که مسئولیتهای حفاظتی و مدیریتی، بهصورت مشترک و با همکاری مردم انجام شود.
وی بیان کرد: در راستای حفاظت و ایجاد زیرساختهای گردشگری در حوزه آبریز، مصوبه شورای عالی امنیت ملی برای تأمین آب شرب و حفظ آن اهمیت ویژهای دارد که باید بهدقت رعایت شود.
این مصوبه باید بهعنوان یکی از مبانی اصلی در فرآیندهای اجرایی و مدیریتی در نظر گرفته شود.
علاوه بر این، بحث توسعه گذرهای گردشگری و زیرساختهای مربوطه نیز باید با رعایت استانداردهای خاص خود، بهویژه در زمینه زیباییشناسی و جلوههای بصری، صورت گیرد.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز عنوان کرد: آشکدههای این مسیر، موجب اشتغالزایی مستقیم برای 280 نفر و اشتغالزایی غیرمستقیم برای 500 تا 600 نفر شدهاند.
با این حال، با برخی ایرادات قانونی مواجه هستند، بهویژه از نظر نیاز به دریافت مجوزهای قانونی و رعایت الزامات زیرساختی که باید مراحل قانونی بهطور کامل طی شود که پیگیریهای لازم در این زمینه در حال انجام است تا به یک پروپزال نهایی برسیم.
زینالی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا وقت آن نرسیده که برای برپایی نمایشگاهها از افراد و ایدههای جدید استفاده و نمایشگاههای باکیفیت برگزار کنید؟
تصریح کرد: من یاد گرفتهام که نباید افراد را زود قضاوت کرد.
اگر فردی مرتکب خطا یا جرم شده، باید مطابق با فرآیند قانونی و طبق مستندات حکم قضائی صادر شده باشد.
دستگاه قضائی مسئولیت رسیدگی به تخلفات را بر عهده دارد و تصمیمگیری باید بر اساس مستندات باشد.
اجرای پویش من میراثبان ایرانم در بوستان ملی ایران کوچک
وی ادامه داد: در خصوص هر موضوعی که مربوط به حقوق شهروندی افراد است، تا زمانی که حکم قطعی از دادگاه صادر نشده، ما حق نداریم بهطور خودسرانه قضاوت کنیم یا اقدامی انجام دهیم.
هر فردی که شرکت، رزومه و ایده و برنامه دارد، اجازه دارد مطابق قانون در این زمینه فعالیت کند و ما نمیتوانیم مانع این روند شویم.
دولت سامانهای را طراحی کرده که تمامی فعالیتها و رویدادها، از جمله نوروزگاهها و سایر برنامهها، در آن ثبت و تعریف میشود.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز اضافه کرد: در این سامانه، شرایط و الزامات مشخصی برای شرکتکنندگان وجود دارد، از جمله اینکه هر فرد یا گروه باید رزومه و سابقه کاری معتبری داشته باشند و تعهدات مشخصی را بر عهده گیرند.
هر کسی که این شرایط را داشته باشد، میتواند در سامانه ثبتنام کند و در صورتی که برنده شود، من هیچگونه حقی در جلوگیری از این فرآیند و نیز قضاوت در این خصوص را ندارم.
زینالی از اجرای پویش «من میراثبان ایرانم» در بوستان ملی ایران کوچک از 27 تا 29 فروردینماه توضیح داد: در این پویش، مسابقات مختلفی برای شرکتکنندگان در نظر گرفته شده و هدف این است که بتوانیم البرز را به بهترین شکل ممکن معرفی کنیم.
از همه دعوت میشود که در این رویداد حضور داشته باشند زیرا این برنامه کاملاً فاخر و معتبر است.
امیدواریم این جشنواره فرصتی برای شناخت بیشتر میراث فرهنگی و گسترش آگاهی عمومی باشد.
وی با اشاره به شعال سال مبنی بر سرمایهگذاری برای تولید اظهار کرد: در این راستا مرکز سرمایهگذاری در این ادارهکل ایجاد شده که زیرساختهای لازم برای این مرکز طی دو تا سه روز آینده آماده میشود و هفته آینده رسماً از آن رونمایی خواهد شد.
ما زیر پای سرمایهگذاران فرش قرمز پهن میکنیم؛ باید البرز را به بهشت سرمایهگذاری تبدیل کنیم.
این مرکز با خضوع و خشوع در مقابل سرمایهگذاران، آماده است تا بهطور جدی از آنها حمایت کند.
رفع بنبستها با توسعه گردشگری
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگیگردشگری و صنایع دستی استان البرز افزود: در این مرکز، علاوه بر ارائه تسهیلات و امکانات به سرمایهگذاران، استانداردسازی لازم نیز صورت خواهد گرفت.
بهویژه در حوزه بومگردی، چارچوبهای استاندارد و تسهیلات ویژهای برای حمایت از این صنعت در نظر گرفته شده است.
همچنین، به فرمانداران این اختیار داده شده که در صورت نیاز، بهجای من برای تأسیس بومگردیها امضا کنند.
امیدوارم شاهد نتایج مثبت باشیم.
زینالی با بیان اینکه این تصمیم بهویژه با توجه به تاثیرات اجتماعی و سیاسی آن، میتواند موجب توزیع بهتر ثروت، مهاجرت معکوس به روستاها و رونق اقتصادی در مناطق روستایی شود، اذعان کرد: در استان البرز، با محوریت استاندار، باید بیشترین معرفی و بازاریابی در حوزه گردشگری انجام شود.
صنعت گردشگری در تمام دنیا بهعنوان پیشران توسعه شناخته شده و با بهرهگیری از پتانسیلهای گردشگری، میتوان بسیاری از بنبستها را رفع کرد.
وی خاطرنشان کرد: گردشگری نه تنها بهعنوان یک صنعت، بلکه بهعنوان عاملی برای توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، میتواند نقشی مؤثر در پیشرفت استان و کشور ایفا کند.
با برنامهریزی دقیق و هماهنگی بین دستگاهها، میتوانیم از این ظرفیت بهطور مؤثر استفاده و استان البرز را به یکی از مقاصد برتر گردشگری در سطح ملی و جهانی تبدیل کنیم.
تلاش ما بر آن است که اتفاقات مهمی در حوزه اقامت و معرفی جاذبههای گردشگری رقم بخورد.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز مطرح کرد: هدف این است که مدت زمان اقامت مسافران در البرز از یک شب به دو یا سه شب افزایش یابد.
به دستور استاندار، در شورای اداری به تمام فرمانداران ابلاغ شده که در صورت تمایل بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری، هزینههای تکلیفی شهرداریها باید به صفر نزدیک شود تا سرمایهگذاران با میل و رغبت بیشتری به ایجاد زیرساختهای گردشگری بپردازند.
انتهای پیام/