خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 30 فروردین 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

هنر از خونِ لُرها می‌جوشد؛ «لرستان» سرزمین تاریخ کهن و فرهنگ غنی

مهر | استان‌ها | پنجشنبه، 28 فروردین 1404 - 15:07
خرم‌آباد - معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با بیان اینکه هنر از خونِ لُرها می‌جوشد، گفت: «لرستان» سرزمین تاریخ کهن و فرهنگ غنی است.
هنر،لرستان،لر،هنرمندان،ادبيات،پورعلي،مقاومت،طبيعت،فرهنگ،فرهن ...

به گزارش خبرنگار مهر، سعید پورعلی امروز پنج‌شنبه در مراسم تجلیل از هنرمندان شاخص انقلاب اسلامی لرستان، اظهار داشت: هفته هنر انقلاب اسلامی فرصتی ارزنده بود تا هم از شهید سید مرتضی آوینی، این هنرمند مردمی و راوی حماسه‌های انقلاب، یاد کنیم و هم از شما هنرمندان شاخص استان که با آفرینش‌هایتان، فرهنگ و هویت ما را جاودانه می‌سازید، تقدیر کنیم.
«لرستان» سرزمینی است با تاریخی کهن و فرهنگی غنی
وی گفت: این هفته را در محضر کسانی گذراندیم که با منطق خلاقیت و عاطفه هنری، معادلات خشک زندگی را دگرگون می‌کنند.
هنرمندانی که با زبان هنر، هم استدلال می‌کنند و هم دل می‌برند؛ هم‌فکرها را متحول می‌سازند و هم قلب‌ها را.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با بیان اینکه لرستان، سرزمینی است با تاریخی کهن و فرهنگی غنی که هنر و ادبیاتش، آینه‌ای از رنج‌ها، شادی‌ها، مقاومت‌ها و زیبایی‌های مردمانش است.
از موسیقی اصیل و حماسی گرفته تا شعر و ادبیات پرشور، عنوان کرد: این دیار همواره خاستگاه هنرمندان و ادیبان بزرگی بوده که نامشان در تاریخ فرهنگ ایران جاودانه شده است.
پورعلی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه موسیقی لری با سازهای اصیلی مانند سرنا، کمانچه، و تنبک، تلفیقی از حماسه و احساس است، افزود: این موسیقی روایت گر رشادت‌های مردم لر در جنگ‌ها، عشق به طبیعت و زندگی ساده روستایی است.
«لرستان» دیار هنر و ادبیات
وی ادامه داد: ادبیات لری هم در قالب اشعار محلی، ضرب‌المثل‌ها، داستان‌ها و ترانه‌های فرهنگ مردم و هم در شکل شعر نو و ادبیات مکتوب جلوه‌گر شده است.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با تأکید بر اینکه لرستان به‌عنوان یکی از قطب‌های صنایع‌دستی ایران شناخته می‌شود، تئاتر لرستان با اجراهای محلی و معاصر همواره حضوری پرشور داشته است، همچنین، سینمای ایران هنرمندان لرستانی زیادی را به خود دیده است، ادامه داد: لرستان در ادبیات پایداری نیز سهم بزرگی دارد، بسیاری از شاعران و نویسندگان لرستانی در دوران دفاع مقدس و انقلاب اسلامی قلم‌زده‌اند.
پورعلی، بیان داشت: لرستان، دیار هنر و ادبیات، همیشه زنده و پویا بوده است، از ترانه‌های محلی که نسل به نسل نقل شده‌اند تا شعرهای مدرنی که امروز خلق می‌شوند، همه نشان‌دهنده هویت عمیق فرهنگی این سرزمین هستند.
وی تصریح کرد: هنرمندان لرستانی، چه آن‌هایی که نامشان بر سر زبان‌هاست و چه آن‌هایی که گمنام مانده‌اند، میراث‌داران فرهنگی هستند که باید بیش‌ازپیش شناخته و تقدیر شوند.
هنر در لرستان رویکردی فلسفی به هستی است
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان با تأکید بر اینکه به‌جرئت و بر اساس تحقیق می‌توانم ادعا کنم که هنر در لرستان تنها یک «فعالیت فرهنگی» نیست، بلکه رویکردی فلسفی به هستی است، بیان داشت: هنر لرستان یک «نظریه» نیست، یک سبک زندگی است، این هنر به ما می‌آموزد که زیبایی، در گروِ مقاومت است.
پورعلی، افزود: هنرمند لرستانی، فیلسوفی است که قلمش سرناست، بومش کوهستان است، و متنش، خونِ مردمش.
لرستان را اگر نمی‌شناسی، هنرش را بشنو؛ هنرش، فلسفهٔ وجودش است.
در سرزمین لُرها، هنر خونِ زمین است، همان خونی که از زخمِ تاریخ می‌چکد و بر پهنهٔ قالی‌ها، سازها و واژه‌ها جاری می‌شود.
اینجا هنر تجلّیِ گوهرِ مقاومت است، نه زینتِ زندگی.
وی گفت: هر نغمهٔ سرنا، هر نقشِ مفرغ، و هر بیتِ شعر لُری، فریادی است که از اعماقِ تاریخِ پرتلاطم این سرزمین برمی‌خیزد، زمانی که لر در اشعارش از عشق می‌گوید، عشقِ او استعاره‌ای است از عطشِ عدالت، ترانه‌های لری فقط توصیفِ طبیعت نیستند، تأملاتی‌اند دربارهٔ جاودانگی.
هنرمندان لر دردها را تشخیص می‌دهند، اما درمان را نه در فرار که در ریشه‌ها جست‌وجو می‌کنند.
تکیه بر تاریخ، طبیعت و فرهنگ این دیار دارند.
هنر از خونِ لُرها می‌جوشد
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان، گفت: لُرها هنر را نمی‌سازند، هنر از خونِ لُرها می‌جوشد.
صدای ساز لر، تقلیدِ آوای باد در تنگه‌های کوهستانی است.
صدای زخمه‌های کمانچه لر، شبیه شرشر رودهای سیمره و کشکان است.
اینها نه توصیف، بلکه بازآفرینی هستی‌شناختی طبیعت در صوت است.
پورعلی، افزود: طبیعت برای لُرها موزه نیست، هم‌زاد است.
هنر لُر، زادهٔ آغوشِ کوه و رود است.
مرثیه‌های لُری تنها سوگواری نیستند، تکنیکِ تاریخیِ مبارزه با فراموشی‌اند.
هشدارِ هنرمندان لُر دربارهٔ فراموشیِ تاریخی است.
فرهنگ لُرها موزه‌ای زنده است که هر روز با خونِ هنر تجدید می‌شود.
آرشیوِ زندهٔ مقاومت است.
نیایشِ زمین است.
ضدِ فراموشیِ سازمان‌یافته است.
هنر، زبانِ ژنتیکِ لُرهاست.
وی عنوان کرد: لرها با سید شهیدان اهل‌قلم، سید «مرتضی آوینی»، همسایه‌اند.
همسایه‌ای در خلق، همسایه‌ای در مقاومت، همسایه‌ای در عشق به وطن و همسایه‌ای در بهترین مرگ‌ها، شهادت.
همان‌گونه که شهید «آوینی» با دوربینش روایتگر ایثار و مقاومت شد و هنر را به سلاحی برای بیداری امت تبدیل کرد هنر لر و هنرمند لر در تاریخ بیدار مانده است و بیدار آفرینی را پیشه کرده است، امروز نیز هنر انقلابی، هنری متعهد است که در خدمت مردم، عدالت و آرمان‌های الهی قرار می‌گیرد، هنرمند انقلابی، نه در برج عاج که در میان مردم می‌ایستد و دردها، امیدها و پیروزی‌هایشان را روایت می‌کند.