توسعه سقالکسار در بنبست «واگذاری»؛ گردشگری روستا پشت سد بلاتکلیفی!
رشت - واگذاری استخر و سد طبیعی سقالکسار به دهیاری و بومیان منطقه میتواند این پهنه آبی و ظرفیت مغفول مانده را به کانون اقتصادی برای روستاییان تبدیل کند اما پشت سد منابع طبیعی متوقف شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استانها - بهرام قربانپور: گیلان به جهت طبیعت بینظیر و مسحور کننده یکی از مقاصد اصلی گردشگری شمال کشور با شمار میرود.
وجود مناظر طبیعی و تاریخی، آبشارها، جنگلهای هیرکانی، استخرهای طبیعی و رودخانهها در گیلان، این استان را به بهشت گردشگری تبدیل کرده است تا جایی که در تعطیلات نوروزی اخیر حدود ۱۰ میلیون گردشگر وارد استان شدند.
روستایی زیبا بین مرز دو شهرستان
سقالکسار رشت یکی از روستاهای گردشگری گیلان است که به جهت پوشش جنگلی زیبا، وجود استخر طبیعی و همچنین دسترسی آسان و قرارگیری در مرز دو شهرستان رشت و شفت، همیشه مورد توجه گردشگران و مسافران از نقاط مختلف کشور است به طوری که کمتر کسی را میتوان سراغ داشت که اسم «سقالکسار» نشنیده باشد و یا اینکه به این منطقه زیبا نرفته باشد.
سقالکسار روستای مرزی گیلان که دو شهرستان رشت و شفت را به هم وصل میکند، این روستا زیبا و خوش آب و هوا در ۱۵ کیلومتری جنوب شهر رشت در دهستان لاکان قرار دارد.
طبق دادههای آماری غیر رسمی این روستا در حال حاضر حدود ۱۰۰۰ خانوار جمعیت دارد که ساکن روستا هستند اما جمعیت شناور در این روستا بیش از این اعداد و ارقام است.
در گذشته جمعیتی چندانی در این منطقه ساکن نبود اما رفته رفته با اوج گیری اشتغال روستایی و توسعه روستا و گردشگری شدن این منطقه، مهاجرت معکوس از شهر به روستا به اوج خود رسید.
یکی از زیباییهای منحصربهفرد و خیره کننده سقالکسار، وجود سد خاکی و طبیعی در این روستا است؛ این پهنه آبی به قدری جذاب و دیدنی است که هر ساله هزاران نفر برای گذراندن لحظهای کوتاه در کنار این استخر طبیعی، پایشان به سرباز میشود.
سقالکسار در مسیر توسعه
«عزت الله حسینپور» عضو شورای اسلامی روستای سقالکسار در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سقالکسار در دو دهه اخیر با پشت سر گذاشتن فراز و نشیبهای فراوان به یک منطقه گردشگری رسیده است.
به گفته وی، وجود مناظر طبیعی و جنگل زیبا و همچنین پهنه آبی و خاکی بی نظیر، سقالکسار را در توسعه قرار گرفت.
سقالکسار قطب گردشگری گیلان
این عضو شورای اسلامی سقالکسار با اشاره به برخی اقدامات صورت گرفته در این روستا بیان کرد: سنگ چین اطراف دیواره سد خاکی و طبیعی سقالکسار کار بسیار مهم و مؤثری بود که انجام شد.
حسینپور با اشاره به بازنگری طرح هادی روستایی سقالکسار اضافه کرد: با بازنگری طرح هادی روستایی، سقالکسار به قطب گردشگری گیلان و رشت تبدیل شد.
وی با اشاره به فرهنگسازی جهت پاک نگهداشت روستا افزود: سقالکسار با کمک اهالی و مردم به روستای نمونه و پاک تبدیل شد و با حفظ این موقعیت، اکنون یکی از پاکترین روستاهای گیلان است.
روستای همیشه پاک گیلان
عضو شورای اسلامی روستای سقالکسار با اشاره به اینکه سد خاکی سقالکسار در مالکیت منابع طبیعی است، گفت: مسئولان و اهالی روستای سقالکسار نگهبان منابع طبیعی و محیط زیست هستند و تمام تلاششان بر این است که هیچ آسیبی به این پهنه آبی و جنگلهای اطراف وارد نشود.
حسینپور با بیان اینکه سقالکسار روستای همیشه پاک گیلان است، اضافه کرد: با فرهنگ سازی و آموزش، مردم را به سمت جمعآوری زباله در روستا و اطراف سدخاکی سوق دادیم و اکنون سقالکسار یکی از پاکترین روستاهای کشور و گیلان است.
وی با اشاره به گردشگری بودن سقالکسار و تبعات ناشی این موضوع افزود: روستای گردشگری بودن و حضور هزاران مسافر و گردشگر در روستا تبعات و ناهنجاریهای فراوانی دارد.
این عضو شورای اسلامی سقالکسار با اشاره به اینکه ۱۵ نفر در مجموعه پهنه آبی سقالکسار فعالیت میکنند، گفت: کسب درآمد در روستای سقالکسار بیشتر صرف امورات جاری و زیباسازی روستا میشود.
حسینپور با اشاره به اینکه روستای گردشگری دردسرها و چالشهای فراوان دارد، اضافه کرد: حضور گردشگران به روستا اگرچه موجب رونق اقتصادی میشود اما ضمن تخریب زیرساخت روستایی منجر به آلوده شده روستا میشود.
وی اضافه کرد: بودجه دولتی سقالکسار به ۱۰۰ میلیون تومان نمیرسد.
این عضو شورای با اشاره به مصائب اراضی فاقد سند مالکیت در گیلان بیان کرد: ساخت و ساز و صدور پروانه در روستا به جهت اراضی فاقد سند مالکیت، مسکوک مانده است.
هزینههای بالای نگهداشت سد خاکی سقالکسار
وی با اشاره به هزینههای نگهداشت سد خاکی سقالکسار افزود: زیباسازی و پاک سازی منطقه سقالکسار هزینهبردار است.
عضو شورای اسلامی سقالکسار با بیان اینکه نسبت به این منطقه نمیتوانیم بی تفاوت باشیم، افزود: سقالکسار و دریاچه زیبای این منطقه متعلق به مردم است و تاکنون مشارکت مردم روستا در حفظ و صیانت از این پهنا آبی کمنظیر بوده است.
عضو شورای اسلامی روستای سقالکسار با بیان اینکه منابع طبیعی در فرایندی سد خاکی را به دهیاری روستا واگذار کند، گفت: واگذاری این سد خاکی به دهیاری روستا منجر به توسعه و رونق گردشگری میشود.
حسینپور با بیان اینکه سد خاکی سقالکسار ظرفیت گردشگری خوبی برای اشتغالزایی است، تصریح کرد: واگذاری به دهیاری و مردم منطقه گشایش اقتصادی و معیشتی را برای بومیان و اهالی روستا به همراه دارد و این یک خواسته و مطالبه به حق است.
وی با اشاره به حضور روزانه هزار گردشگر در ایام نوروز افزود: اولویت سرمایهگذاری برای سد خاکی سقالکسار با مردم روستا و دهیاری این منطقه است.
عضو شورای اسلامی روستای سقالکسار با اشاره به تشکیل تعاونی در این روستا بیان کرد: حدود ۶۰۰ نفر از اهالی روستای سقالکسار سهامدار و عضو این تعاونی هستند و این تعاونی میتواند ظرفیتی برای سرمایهگذاری در دریاچه خاکی روستا باشد.
حسینپور با بیان اینکه زیرساخت روستایی سقالکسار ضعیف است، گفت: فقدان خودروی آتشنشانی، آسفالت محور و همچنین آسفالت داخل روستا نیازمند توجه ویژه مسئولان است.
سد سقالکسار به روستاییان واگذار شود
«سیدرضا رضایی» دهیار روستای سقالکسار هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: واگذاری سد خاکی به مردم محلی و دهیاری منطقه سالهاست که از سوی منابع طبیعی بی نتیجه مانده است.
دهیار روستای سقالکسار با اشاره به چالشهای بیشمار در ایام تعطیلات و حضور گردشگران در این روستا بیان کرد: سقالکسار در حالی میزبان هزاران گردشگر و مسافر است که هیچ گونه زیرساختی برای آن تعریف نشده و همین موضوع موجب رنجش اهالی میشود.
وی با اشاره به اینکه سقالکسار با مشکل آب شرب دست و پنجه نرم میکند، افزود: سقالکسار روستای گردشگری گیلان آب شرب ندارد و از آب چاه استفاده میکنند.
سقالکسار روستایی بدون آب!
دهیار سقالکسار با بیان اینکه آب شرب شهری از بیخ گوش سقالکسار رفته است، گفت: با اینکه تصفیه خانه آب شرب رشت در نزدیکی و مجاورت سقالکسار قرار دارد اما این روستا همچنان با آب چاه سر میکند.
رضایی با اشاره به بلاتکلیفی وضعیت سد خاکی روستا، از منابع طبیعی گیلان خواست این پهنه آبی را به صورت کامل در فرایند قانونی در اختیار دهیاری این منطقه قرار دهد، تا ضمن حفظ زیستبوم منطقه چرخ اقتصاد روستا هم بچرخد.
وی با بیان اینکه فرهنگ تفکیک زباله از مبدا در روستا نهادینه شده است، افزود: طبیعتگردان و گردشگران به هنگام ورود در روستای پاک و بدون زباله سقالکسار، پسماندشان را در طبیعت رها نکنند.
دهیار سقالکسار با اشاره به اینکه ایجاد بازارچه فروش محصولات بومی در کنار سد خاکی ضرورت دارد، گفت: برای ایجاد این بازارچه جهت اشتغالزایی و کسب درآمد روستاییان منطقه اقدام شد اما با مخالفت جدی منابع طبیعی مواجه شد و فعلاً بلاتکلیف رها شده است.
رضایی با بیان اینکه حل مشکل آب شرب مطالبه جدی اهالی این روستا است، اضافه کرد: قرارگاه سازندگی سپاه آمادگی اجرای پروژه آبرسانی به روستای سقالکسار را دارد اما آبفا و آب منطقهای گیلان هنوز موافقت نکرده است.
ظرفیتی مغفول مانده در بلاتکلیفی
سقالکسار با طبیعتی کمنظیر و داشتن سد خاکی زیبا و چشمنواز به عنوان روستای گردشگری در جنوبیترین نقطه رشت، در حالی پذیرای هزاران گردشگران و مسافر از نقاط مختلف کشور است که به دلیل محدودیتهای ایجابی بین دستگاهی، هیچ زیرساخت مناسبی برای میزبانی از مسافران و گردشگران در خود نمی بیند و همین مسئله گاهاً موجب نارضایتی برخی افراد شده است.
واگذاری استخر و سد طبیعی و خاکی سقالکسار به دهیاری و بومیان منطقه، میتواند این پهنه آبی و ظرفیت مغفول مانده را به کانون اقتصادی و اشتغالزایی برای روستاییان تبدیل کند.