فریدون عباسی: تیم مذاکرهکننده باید مورد حمایت ملی قرار گیرد
فریدون عباسی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ضمن اشاره به خوشبینی و بدبینی افراطی به مذاکرات میان آمریکا و ایران، گفت: باید با نشاندادن وحدت ملی تیم مذاکرهکننده را پشتیبانی کنیم.

به گزارش مشرق، «به این گفتوگوها نه بهصورت افراطی خوشبین باشید و نه بدبین» این جمله بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری در اولین دیدار سال نو با مسئولان ارشد سه قوه بود که پس از دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا صورت گرفت.
آغاز سال جدید شمسی با تحولی مهم در صحنه دیپلماسی منطقهای و بینالمللی همراه شد؛ تحولی که ریشه در نامهنگاریهای محرمانه میان ایران و آمریکا دارد.
روز ۲۲ اسفند، نامهای از سوی رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، دونالد ترامپ، از طریق دولت امارات به تهران ارسال شد.
چند روز بعد، در ۷ فروردین، سیدعباس عراقچی خبر داد که ایران نیز از طریق کشور عمان، پاسخ خود را به واشنگتن منتقل کرده است.
نخستین دور از این مذاکرات غیرمستقیم روز شنبه ۲۳ فروردین در مسقط برگزار شد
در قبال مذاکره با آمریکا، سه دیدگاه در ایران شکل گرفت؛ برخی آن را راهحل ضروری شمردند، گروهی دیگر مذاکره را بهصورت بنیادین مردود میدانستند.
طیف سومی نیز با نگاهی واقعگرایانه، آن را ابزاری برای مدیریت تنش و سنجش صداقت آمریکا در پایبندی به تعهداتش دیدند؛ فرصتی مشروط، نه از سر ضعف و نه برای امتیازدهی یکجانبه.
عباسی: باید با نشاندادن وحدت ملی تیم مذاکرهکننده را پشتیبانی کنیم
در همین رابطه، دکتر فریدون عباسی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی و عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین، ضمن اشاره به تجربههای گذشته مذاکرات با غرب اظهار داشت که در سالهای گذشته از مذاکرات با کشورهای اروپایی عضو EU۳ (فرانسه، آلمان و بریتانیا) درسهای مهمی گرفتیم.
وی افزود: این مذاکرات، در دورهای که آمریکا در پشتصحنه قرار داشت، نتایج قابلتوجهی برای ایران به همراه نداشت.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: «حتی زمانی که به خواست جریانات فکری غربگرا در داخل، مذاکرات با آمریکا آغاز شد و توافق برجام شکل گرفت، همان توافق نیز با وجود کاستیها از سوی خودِ آمریکاییها کنار گذاشته شد.»
عباسی با اشاره به ماهیت اختلاف بنیادین میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده گفت: «آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پایگاه استراتژیک خود را در منطقه ازدسترفته میبیند و نمیتواند با حکومتی که بر پایه هویت ملی و استقلال سیاسی بنا شده، کنار بیاید.»
وی ضمن تأکید بر لزوم حفظ انسجام داخلی و تقویت بنیه ملی اظهار کرد: «اکنون که از مراحل مختلفی چون کودتاها، جنگ تحمیلی، تحریمهای گسترده و حتی بحرانهای سیاسی داخلی عبور کردهایم، بیش از هر زمان دیگری نیازمند حفظ وحدت و پاسداشت هویت ملی هستیم.
جمهوری اسلامی امروز بهعنوان یک قدرت نوظهور جهانی شناخته میشود که سالها در قالب جنگ نامتقارن با آمریکا درگیر بوده است.»
این استاد دانشگاه راه موفقیت در مذاکرات را در آمادگی نظامی و تقویت تولید داخلی دانست و گفت: «باید همواره دستمان روی ماشه باشد تا طرف مقابل بداند پاسخ تعرض، قاطع خواهد بود.
از سوی دیگر، با رونق تولید و جذب سرمایه، چه داخلی و چه خارجی، میتوانیم کشور را مقاومتر کرده و اهداف شعار سال را محقق کنیم.»
عباسی با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر پرهیز از خوشبینی و بدبینی افراطی در قبال گفتوگوها، تصریح کرد: «این توصیه ناظر به همه جریانهای سیاسی کشور است.
تیم مذاکرهکننده باید مورد حمایت ملی قرار گیرد، اما درعینحال مراقب باشد که با تکرار گفتمان و اشتباهات جریانهایی که سابقه شکست در مذاکرات را دارند، وارد میدان نشود.
تجربه نشان داده که دیگر نمیتوان به حرفهایی نظیر "حرف کری سند است" اعتماد کرد.
نباید از مقامات آمریکایی قهرمان دیپلماسی ساخت.
باید با نشاندادن وحدت ملی تیم مذاکرهکننده را پشتیبانی کنیم.َ»