مرکز انتقال خون «دیر» در خاموشی؛ تجهیزات اهدایی خیران خاک میخورند
بوشهر- مرکز انتقال خون «دیر» با هزینه خیران تجهیز شد و محلی توسط یکی از نیکوکاران در اختیار سازمان انتقال خون قرار گرفت اما تجهیزات در حال فرسودگی است.

خبرگزاری مهر، گروه استانها- هادی دوراهکی: مرکز ثابت انتقال خون شهید خلیل فخرایی شهرستان دیر که در هفته دولت سال ۱۴۰۰ با مشارکت سازمان انتقال خون استان بوشهر، فرمانداری، شبکه بهداشت و درمان و خیرین سلامت راهاندازی شد، پس از چند ماه فعالیت تعطیل شد؛ در حالیکه تجهیزات گرانقیمت آن اکنون بلااستفاده باقی مانده و در معرض فرسودگی است.
این مسئله نگرانیهای جدی را درباره هدررفت منابع خیرین و کاهش انگیزه آنان برای ادامه مشارکت در حوزه سلامت به وجود آورده است.
این مرکز که با تلاشهای گسترده مردمی، مشارکت خیرین و همراهی مسئولان وقت ایجاد شد ساختمانی به مساحت هزار و ۲۰۰ متر مربع با زیربنای ۲۰۰ متر مربع در اختیار داشت و با تجهیزاتی به ارزش بیش از ۲ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۰ آغاز به کار کرد.
قرار بود مرکز دو روز در هفته فعال باشد و با استقبال مردمی، روزهای فعالیت افزایش یابد.
تجهیزات در حال فرسودگی است
مدیر اجرایی مجمع خیرین سلامت شهرستان دیر در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این مرکز با هزینه خیرین تجهیز شد و محلی توسط یکی از نیکوکاران در اختیار سازمان انتقال خون قرار گرفت.
اما اکنون که تعطیل شده، تجهیزات در حال فرسودگی است و هیچکس پاسخ روشنی نمیدهد.
جواد عباسی اظهار داشت: اگر در زمان افتتاح مشکلاتی بود چرا اجازه فعالیت دادند؟
اکنون خیرین احساس میکنند اعتمادشان بازیچه شده است.
عباسی افزود: پس از جابجایی مرکز به شبکه بهداشت نیز اقدام جدی برای راهاندازی مجدد آن انجام نشده، در حالی که این مطالبه مردم است.
مدیر اجرایی مجمع خیرین سلامت شهرستان دیر گفت: با چنین رفتارهایی نهتنها سرمایه خیرین از بین میرود، بلکه رغبت آنها برای مشارکت در پروژههای سلامت آینده نیز کاهش مییابد.
مشکلات ساختاری و عملیاتی باعث توقف شد
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر در واکنش به این انتقادات، گفت: ما بهعنوان تنها مرجع تأمین خون مورد نیاز استان، وظیفه داریم مراکز اهدای خون را در مناطق مختلف توسعه دهیم.
توافقاتی حاصل شده که در صورت تأمین نیرو و تجهیزات توسط شبکه بهداشت، مرکز دیر به صورت هفتگی فعالیت خود را از سر گیرد علیرضا باستین با بیان اینکه در سه سال اخیر مراکز جدیدی در دیلم، پالایشگاه ششم پارس جنوبی و خارگ راهاندازی کردهایم اظهار داشت: شهرستان دیر نیز از جمله مناطقی بود که بر اساس درخواست مردم و مسئولان، مرکز آن افتتاح شد.
وی با بیان اینکه برخی مشکلات ساختاری و عملیاتی باعث توقف فعالیت مرکز دیر شد تصریح کرد: این مرکز از ابتدا با مشکلاتی نظیر کمبود نیروی انسانی، عدم تجهیز کامل به برخی دستگاههای مورد نیاز و چالش در ارسال به موقع خون به مرکز استان مواجه بود.
مدیر کل انتقال خون استان بوشهر گفت: با رایزنیهای انجام شده با رئیس مرکز بهداشت دیر، توافقاتی حاصل شده که در صورت تأمین نیرو و تجهیزات توسط شبکه بهداشت، مرکز دیر به صورت هفتگی فعالیت خود را از سر گیرد.
باستین تأکید کرد: برنامه ما این است که فعالیت مرکز ابتدا به شکل هفتگی و محدود آغاز شود تا میزان استقبال مردم ارزیابی شود.
اگر این استقبال مناسب باشد، امکان گسترش روزهای فعالیت مرکز وجود دارد.
مدیر کل انتقال خون استان بوشهر گفت: از همه مردم، مسئولان و خیرین شهرستان دیر بابت روحیه مشارکتجویانهشان در توسعه فرهنگ اهدای خون تقدیر میکنم.
احیای مرکز انتقال خون
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر نیز با حمایت از راهاندازی مجدد این مرکز در گفتگو با مهر گفت: احیای مرکز انتقال خون، یک مطالبه جدی مردم شهرستان دیر است.
عباس آدمیت نسب افزود: ما در شبکه بهداشت بهصورت جدی پیگیر این موضوع هستیم و حضور همیشگی خیرین سلامت در کنار ما نقطه قوت بزرگی برای شهرستان است.
اکنون تمام زیرساختها مهیا است و تنها مشکل موجود، تأمین نیروی پزشک و نیروهای لازم برای فعالیت مستمر مرکز است آدمیت نسب اظهار کرد: با توجه به اینکه مرکز قبلاً با هزینه خیرین تجهیز شده، اکنون تمام زیرساختها مهیا است و تنها مشکل موجود، تأمین نیروی پزشک و نیروهای لازم برای فعالیت مستمر مرکز است.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر با بیان این موضوع که از سازمان انتقال خون انتظار داریم برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز پای کار بیاید اظهار داشت: در صورت تأمین نیرو، ما در شبکه بهداشت آمادگی کامل داریم تا مکان، نگهداری و تجهیزات مرکز را مدیریت کنیم و هیچ مانعی از سمت ما وجود ندارد.
با وجود شرایط موجود، به نظر میرسد راهاندازی مجدد این مرکز نیازمند تصمیمگیری فوری و همکاری تمامقد میان نهادهای استانی و شهرستانی است تا هم سرمایه خیرین حفظ شود و هم دغدغههای مردمی درباره سلامت و خدمات درمانی پاسخ داده شود.
مجمع خیران سلامت و مردم شهرستان دیر، از فرماندار شهرستان درخواست دارند که با ورود مستقیم و تشکیل کارگروه ویژه برای پیگیری این مطالبه عمومی، زمینه احیای مرکز انتقال خون شهید خلیل فخرایی را فراهم کند.