خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 30 فروردین 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

قارچ های سمی؛ خطرات ناشناخته ای که زندگی را به خطر می اندازند

مهر | استان‌ها | شنبه، 30 فروردین 1404 - 16:01
ایلام - بازهم قصه تلخ قارچ های سمی در فصل بهار به رغم هشدارهای کارشناسان حوزه بهداشت و درمان باعث مسمومیت تعدادی از شهروندان ایلامی شده است.
قارچ،سمي،خوراكي،استان،مصرف،ايلام،گياهان،دارويي،طبيعي،مسموميت ...

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: استان ایلام با اقلیم متنوع و موقعیت جغرافیایی مناسب از تنوع بالای پوشش گیاهی برخوردار است، طبیعتی بی نظیر که با جاذبه‌هایش همواره پای دوستداران محیط زیست را به این نواحی باز می‌کند اما در این میان باید مراقب قارچ‌های سمی بود.
طبیعت بهاری این روزها میزبان علاقه مندانی است که از سفره بهاری گیاهان خوراکی بهره مندند اما خطرات ناشی از مصرف قارچ‌های سمی موضوعی است که کارشناسان غذا و دارو نسبت به آن هشدار می‌دهند.
قارچ‌ها به‌ظاهر گیاهانی بی‌خطر هستند، اما برخی از آنها می‌توانند سمی و کشنده باشند، مسمومیت با قارچ ممکن است آسیب جدی به کبد، کلیه و سیستم عصبی وارد کند.
قارچ خوراکی معمولاً رنگ معمولاً یکنواخت (سفید، قهوه‌ای، خاکستری) بوی طبیعی و ملایم، کلاهک صاف و بدون لکه‌های مشکوک، پایه ساده و بدون برجستگی یا حلقه دارند.
قارچ‌های سمی نیز رنگ‌های تند یا خال‌دار (قرمز، زرد، نارنجی)،بوی تند یا ناخوشایند، دارای حلقه یا کیسه در پایین پایه، کلاهک ممکن است خال‌دار یا براق باشد.
به منظور پیشگیری از مسمومیت هرگز قارچی را بدون شناخت دقیق مصرف نکنید، از چیدن قارچ در طبیعت بدون همراهی کارشناس خودداری کنید، فقط قارچ‌های بسته‌بندی‌شده و تأییدشده توسط مراجع معتبر مصرف کنید.
شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی فقط بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل است و فقط توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است.
بنابراین به توصیه‌های برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.
معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص سمی نبودن قارچ در همه موارد نیست.
به همین دلیل مردم باید توجه داشته باشند، هرگز قارچ‌ها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنند.
افزایش مسمومیت با قارچ سمی در استان ایلام
طبق گفته کارشناسان از میان حدود ۵ هزار گونه قارچ، حدود ۱۰۰ گونه آن برای انسان سمی است و با توجه به سمی بودن قارچ‌های خودرو در زیستگاه‌های طبیعی استان شهروندان از خوردن این قارچ‌ها خودداری کنند.
رئیس اورژانس استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با آغاز فصل بهار و بارش‌های اخیر، رویش قارچ‌های وحشی در طبیعت افزایش یافته است.
در این ایام، توجه به خطرات ناشی از مصرف قارچ‌های سمی که به‌راحتی می‌توانند با انواع خوراکی اشتباه گرفته شوند، ضروری است.
حمید صفرپور بیان کرد: از مردم درخواست داریم جهت حفظ سلامتی خود و خانواده از مصرف قارچ‌های خودرویی که در بازار عرضه می‌شود خودداری کنند و در صورت تمایل به مصرف قارچ از قارچ‌های بسته بندی استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه با توجه به فرا رسیدن فصل بهار، رشد قارچ‌های خودرو و استفاده از آنها توسط مردم مسمومیت‌های ناشی از آن افزایش می‌یابد، اضافه کرد: در صورت بروز علائم مشکوک به مسمومیت مانند تهوع، استفراغ، درد شکمی یا اسهال، بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید یا با ۱۱۵ تماس بگیرید.
وی بیان کرد: روز گذشته ۳ نفر با علائم مسمومیت با قارچ‌های سمی به درمانگاه میمه دهلران در استان ایلام مراجعه کردند و پس از انجام اقدامات درمانی، جهت دریافت مراقبت‌های تکمیلی به مرکز استان اعزام گردیدند.
صفرپور افزود: خوشبختانه حال عمومی سه بیمار خوب بوده و در بیمارستان‌های رازی و امام خمینی تحت‌نظر هستند.
از چیدن قارچ‌های خودرو پرهیز کنید
مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در راستای حفاظت و صیانت از عرصه‌های ملی، به منظور جلوگیری از برداشت غیر مجاز گیاهان دارویی راه‌های دسترسی به مناطق جنگلی مسدود شده است.
یاسم خانمحمدیان افزود: بهره‌برداران بومی و غیر بومی، گیاهان دارویی و خوراکی را به شکل بی‌رویه و غیر علمی در فصل بهار جمع‌آوری و ریشه کن می‌کنند، که در چند سال اخیر به وفور مشاهده شده است که افراد سودجو متأسفانه از استان‌های همجوار به مناطق جنگلی کبیرکوه وارد می‌شوند و با برداشت بی‌رویه برخی گیاهان دارویی، این گونه‌ها دارویی در حال انقراض را قربانی زیاده خواهی خود می‌کنند.
وی تصریح کرد: هرگونه برداشت بی‌رویه و غیرقانونی از گیاهان دارویی در عرصه‌های طبیعی، که مصرف خوراکی و دارویی دارند، ممنوع و با متخلفان برابر قانون و مقررات منابع طبیعی برخورد خواهد شد.
آمدن فصل بهار برداشت گیاهان خوراکی از دل طبیعت زیبای استان ایلام آغاز می‌شود.
تره کوهی، کنگر، زرشک، بابونه، گل گاوزبان، ریواس و پیاز کوهی از جمله گیاهان خوراکی است که این روزها علاوه بر مصرف خوراکی به منبع درآمدی برای برخی از مردم تبدیل شده است.
مراتع و عرصه‌های جنگلی استان ایلام رویشگاه بیش از یک هزار گونه گیاه دارویی است که حدود ۳۰۰ گونه آن مصرف خوراکی دارد.
استان ایلام دارای یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه طبیعی است و رویشگاه‌های گیاهان خودروی دارویی یا خوراکی در نقاط مختلف استان پراکنش دارد.