چین: آمریکا حتی از کشور بحرانزدهای چون هائیتی نیز نمیگذرد - تسنیم
معاون نمایندگی دائم چین در سازمان ملل، در نشست علنی شورای امنیت این سازمان، ضمن انتقاد شدید از سیاست های تعرفه ای آمریکا، از اعمال این تعرفه ها بر کشور های فقیری چون هائیتی ابراز تأسف کرد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، نشست علنی شورای امنیت درباره بحران هائیتی برگزار شد.گِنگ شوانگ، معاون نمایندگی دائم چین در سازمان ملل، ضمن حضور در این نشست، اعلام کرد: آمریکا با اعمال 10 درصد تعرفه موسوم به «تعرفه پایه» بر کالاهای هائیتی، نشان داده است که یکجانبهگرایی، حمایتگرایی و زورگویی اقتصادی آن حتی کشوری را که در آستانه فروپاشی است و مردمش در رنج شدید بهسر میبرند، نیز هدف قرار داده است.
گِنگ شوانگ اظهار داشت: هائیتی، بهرغم آنکه نخستین کشور آمریکای لاتین بود که استقلال خود را اعلام کرد، اما بهدلیل اشغال نظامی طولانیمدت، دخالتهای خارجی و بهرهکشی اقتصادی، سرنوشتی پرفراز و نشیب داشته است؛ در این میان، آمریکا همواره اصلیترین عامل خارجی تأثیرگذار بر امنیت، ثبات و توسعه هائیتی بوده است.
وی تأکید کرد که آمریکا برای بیش از یک قرن از طریق اعزام نیروهای نظامی به هائیتی، حمایت از حکومتهای دستنشانده، تغییر قانون اساسی و دخالتهای عمیق سیاسی، در پشتصحنه تحولات سیاسی هائیتی نقش محوری ایفا کرده است.
یک سال پیش نیز، ساختار کنونی گذار سیاسی هائیتی با دخالت مستقیم آمریکا شکل گرفت؛ اما با تغییر دولت در واشنگتن، آمریکا این ساختار را به حال خود رها کرد و اجازه داد کشور دچار درگیریهای داخلی و آشوب شود.
گِنگ افزود: آمریکا همچنین منبع اصلی ورود سلاح به هائیتی بوده است.
با اینکه با تحریم تسلیحاتی سراسری شورای امنیت علیه هائیتی موافقت کرده، اما در عمل هیچگاه آن را بهدرستی اجرا نکرده و راه ورود غیرقانونی سلاح از ایالت فلوریدای آمریکا به هائیتی همچنان باز است.
بنایر گزارشات، در اکتبر 2023، آمریکا ضمن تشکیل گروه پشتیبانی امنیتی چندملیتی برای کمک به هائیتی، وعده تأمین مالی به این گروه را دادهبود؛ اما طی بیش از یک سال، کمکهای آمریکا بسیار محدود بوده و حتی در برههای برای کاهش هزینهها، پیشنهاد تبدیل این گروه به یک گروه حافظ صلح سازمان ملل را مطرح کرد.
گنگ شوآنگ با شاره به این موضوع تصریح کرد: آمریکا با این اقدامات، سازمان ملل و دیگر اعضا را مانند «دستگاه خودپرداز» مورد استفاده قرار داد.
وی تصریح کرد: آمریکا همواره عامل اصلی اخلال در روند توسعه هائیتی بوده است.
در زمانی که هائیتی بیش از هر زمان به کمک نیاز داشت، آمریکا با شعار «اول آمریکا» کمکهای خارجی خود را بهشدت کاهش داده و به اخراج مهاجران هائیتی ادامه داده است.
نماینده چین در ادامه با اشاره به سیاستهای تعرفهای واشنگتن، ادامه داد: عجیبتر از همه اینکه، آمریکا اخیراً در تصمیمی مغایر با وجدان جهانی، در حالی که تعرفههایی را بهطور گسترده علیه شرکای تجاری خود اعمال میکند، حتی برای کشوری مانند هائیتی – که طبق فهرست سازمان ملل یکی از کمتوسعهیافتهترین کشورها است – نیز 10 درصد تعرفه وضع کرده است.
وی ضمن ابراز تأسف از رفتار خصمانه واشنگتن با مشورهایی چون هائیتی، تصریح کرد: این اقدامات یکجانبه، حمایتگرایانه و زورگویانه علیه کشوری چنین ضعیف، بیاندازه خشن، غیرمنطقی و تأسفبرانگیز است.
سرنوشت و آینده هائیتی نباید قربانی منافع راهبردی آمریکا شود.
«نزدیکی به آمریکا» نباید به نفرین هائیتی تبدیل شود.
گِنگ شوانگ در پایان با ابراز همدردی عمیق با رنج مردم هائیتی، تأکید کرد که چین مایل است با جامعه بینالمللی به حمایت از این کشور در تقویت ظرفیتها و سازوکارهای داخلی ادامه دهد تا هائیتی بتواند هرچه زودتر مسیر استقلال، توانمندی و توسعه پایدار را در پیش گیرد.
انتهای پیام/