خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 02 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

خسارت سنگین سالانه پسماند به کشور

مشرق | اجتماعی و حوادث | سه شنبه، 02 اردیبهشت 1404 - 11:40
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طبق آماری که سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است، ۱۰۷ همت خسارت محیط زیستی ناشی از پسماندها است.
پسماند،مديريت،زمين،سازمان،زيست،محيط،اوليه،ماده،قانون،كشور،مب ...

به گزارش مشرق، مهدی خادم‌ثامنی؛ مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست در برنامه تلویزیونی کشیک سلامت به مناسب "روز زمین پاک" اظهار کرد: بحث روز زمین پاک یک فرصت خوب برای ارتقا فرهنگ زیست محیطی است.
این موضوع سال ۱۹۷۰ میلادی در سازمان ملل متحد مطرح و حدود سال ۱۹۹۰ تبدیل به روز جهانی شد.
دور شدن از فرهنگ مصرف‌گرایی و صرفه جویی بیشتر از جمله کارهایی است که در روز زمین پاک انجام می‌شود در احادیث ما نیز اشاره شده است که باید حرمت زمین را نگه داریم.
وی افزود: در سازمان محیط زیست تمرکز ما روی سمینارها و آموزش‌های محیط زیستی در راستای داشتن زمین پاک‌تر است.
در تلاشیم که قوانین مربوط را نیز بروز کنیم.
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تهدید پسماندها برای زمین گفت: طبق قانون ما ۵ گروه پسماند شهری و عادی، صنعتی، کشاورزی، پزشکی و خطرناک داریم.
ما سالانه حود ۲۱ میلیون تن پسماند عادی در کشور داریم که می‌توان آن را مدیریت و تهدید را به فرصت تبدیل کرد.
استفاده از سوخت‌های مشتق و کمپوست در این زمینه در دستور کار است.
خادم‌ثامنی با بیان اینکه پاشنه آشیل مدیریت پسماند تفکیک در مبدا است، گفت: تفکیک در مبدا به بازیافت و اقتصاد چرخشی کمک می‌کند و کشورهای پیشرو به این سمت رفته‌اند.
در این نوع اقتصاد پسماند به ماده اولیه سایر صنایع تبدیل می‌شود و با حداقل تولید پسماند و افزایش راندمان صنایع، تهدید به فرصت تبدیل می‌شود.
وی تصریح کرد: در چند سال اخیر سامانه جامع مدیریت پسماند در سازمان راه اندازی شده که نقل و انتقال تمام پسماندها در این سامانه رصد می‌شود.
ما بین ۶۵ تا ۷۰ درصد پسماند عالی و ۳۰ تا ۳۵ پسماند خشک کم‌ارزش و با ارزش داریم.
پسماند عالی ما می‌تواند به کمپوست تبدیل شود که خاک را تغذیه می‌کند و با توجه به اینکه در کشور حدود ۱۴ میلیون هکتار زمین کشاورزی داریم که معمولاً فقر مواد مغذی دارند می‌تواند کمک بکند.
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: پسماند خشک با ارزش نیز می‌تواند ماده اولیه صنعت شود و پسماند خشک کم ارزش نیز به سوخت مشتق تبدیل شود که حتی صنایعی مانند فولاد و سیمان را تغذیه ‌می‌کند که این موضوع در برنامه هفتم توسعه دیده شده است.
خادم‌ثامنی گفت: پسماند صنعتی که پیش‌تر دفن می‌شد الان ماده اولیه صنعت بازیافت شده‌ است که از طریق سامانه جامع مدیریت پسماند به واحدهای بازیافتی که عملکرد زیست محیطی آنها مورد تایید است، می‌رسد.
وی درخصوص قوانین حوزه پسماند نیز گفت: قانون مدیریت پسماند که در سال ۱۳۸۳ ابلاغ شده قانون مترقی است اما نیاز به اصلاح دارد که به کمک مجلس این اصلاحات انجام شده و امیدواریم در صحن علنی تصویب شود.
یک از ایرادات اصلی این است که در قانون فعلی ضمانت اجرایی کامل دیده نشده است و جرم و جزا به هیچ وجه همخوانی ندارند.
خادم‌ثامنی گفت: طبق آماری که سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در سال ۱۴۰۳ منتشر کرده است، ۱۰۷ همت خسارت محیط زیستی ناشی از پسماندها است که نیاز است در در ماده ۱۶ قانون مدیریت پسماند که مربوط به جرم و جزا است، در نظر گرفته شود.
وی درباره زباله صفر هم گفت: این بحث یک دهه است که در کشورهای پیشرو مطرح شده است و قرار است پسماند به ماده اولیه یا انرژی تبدیل شود.
در کشور ما نیز اقداماتی انجام شده ازجمله آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در سال ۱۴۰۱ ابلاغ شد و اکنون در کمیسیون زیربنایی دولت در دست بررسی و اصلاح است.
سوخت مشتق و کمپوست و ..
نیز در همین راستا مطرح شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در بحث زباله‌سوزها و پسماندسوزها نیز برنامه‌ریزی خوبی در کشور شده است.
اولویت ما مراکز دفن مهندسی است که این مراکز در حال افزایش است تا از تلنبار پسماند جلوگیری شود.
وی در پایان به دپو پسماند در استان‌های شمالی کشور نیز اشاره کرد و گفت: در استان‌های شمالی به دلیل نزدیک بودن جنگل و کوه و دریا برای پیدا کردن زمین محدودیت داریم که این موارد باید دیده شود و تبدیل پسماند به مبدا باید دیده شود.
در این راستا مواردی ازجمله راه‌اندازی زباله‌سوزهای ساری و نوشهر دیده شده است.
تبدیل پسماند به انرژی و مواد اولیه و تفکیک از مبدا نیز باید دیده شود.