ساماندهی سگهای ولگرد؛ مصوبهای بر زمین مانده در کهگیلویه و بویراحمد
یاسوج- در هر کوچه و خیابان های کهگیلویه و بویراحمد صدایشان به گوش میرسد، سگهای ولگردی که در این چندین سال همچنان میتازند و مصوبات ساماندهی که بر روی زمین مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، گروه استانها: چند سالی است که معابر و خیابانهای کهگیلویه و بویراحمد میزبان سگهای ولگردی است که به صورت گلهای در حال پرسه زدن هستند.
پدیدهای که هم از طرفی هم چهره زشتی به شهرها داده و از طرفی دیگر آرامش و امنیت شهروندان و به خصوص نونهالان و دانش آموزان را به خطر انداخته است.
کافی است با یک سرچ ساده ببینید که این سگها چه اتفاقات ناگواری را برای خانوادهها ایجاد کردهاند، نونهالان و یا افرادی که بر اثر سگ گزیدگی دیگر قادر به انجام هیچ حرکتی نیستند.
بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریها برای جمعآوری سگهای ولگرد
از طرفی با نگاه به قوانین موجود در کشور تنها بند قانونی که میتوان گفت به مسئله ساماندهی سگها اشاره دارد، بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریها است که در آن، وظایف شهرداریها در کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب، آن هم بهطور غیرمستقیم، مشخص شده است:
«جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی و اعلام این گونه بیماریها به وزارت بهداری و دامپزشکی و شهرداریهای مجاور هنگام بروز آنها و دور نگاه داشتن بیماران مبتلا به امراض ساریه و معالجه و دفع حیواناتی که مبتلا به امراض ساریه بوده و یا در شهر بلاصاحب و مضر هستند.»
از سوی دیگر، در پی تغییرات فرهنگی و اجتماعی که منجر به جا افتادن فرهنگهای غربی غلط در جامعه شده است، در سالهای اخیر، تبوتاب نگهداری از سگ بین بسیاری از خانوادهها افزایش یافته است، اما، به تناسب این تغییرات اجتماعی، قوانین بهروز نشدهاند، بهطور مثال با وجود اثبات مضرات بسیار زیاد نگهداری از سگها و بیماریهایی که به انسان منتقل میکنند و خطرات آنها برای محیط زیست، هیچ قانونی برای مقابله و ساماندهی مسئله سگگردانی در کشورمان وضع نشده است.
در چند سال اخیر با وجود گزارشهای متعدد رسانهها و مطالبه گری مردمی برای ساماندهی، جمعآوری و یا عقیم سازی سگهای ولگرد اما هنوز این مسئله به خودی خود بر زمین مانده است.
هر چند جلساتی در فرمانداریها به ریاست فرماندار و در استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز به ریاست معاون سیاسی و امنیتی استاندار و معاون عمرانی برگزار شد اما مشاهدات میدانی خبرنگار مهر نشان میدهد تاکنون خروجی این مصوبات که همان ساماندهی و جمعآوری سگهای ولگرد است انجام نشده است.
ترک فعل مشهود در اجرا نکردن ساماندهی سگهای ولگرد
در آبان ۱۴۰۳ بود که جلسهای به ریاست معاون دادستان عمومی و انقلاب یاسوج، مدیران و مسئولان دامپزشکی، نیروی انتظامی، مرکز بهداشت، بخشداری مرکزی بویراحمد، محیط زیست، شهرداری، دهیاران در سالن جلسات دادستانی مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد.
در این جلسه مدیرکل سابق دامپزشکی کهگیلویه و بویراحمد از آمادگی همکاری با شهرداری برای ایمنسازی سگهای ولگرد در صورت تجمیع آنها خبر داده بود.
معاون دادستان عمومی و انقلاب یاسوج هم در این نشست بر همت جمعی و تعاملات بین دستگاهی میتوان این معضل اجتماعی و بهداشتی تاکید کره بود.
حامد رهبر عمل به اجرای قانون جمعآوری سگهای ولگرد توسط دستگاههای زی ربط نوعی ترک فعل عنوان کرد و یادآور شد: در صورتیکه این اقدام محقق نشود با خاطیان برخورد خواهد شد.
حال بعد از گذشت چندین ماه از برگزاری این جلسه با معاون دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد اما سگهای ولگرد هنوز در شهرهای این استان جولان میدهند و گویی ترک فعل مشهود است.
سالانه ۲ هزار گزیدگی در کهگیلویه و بویراحمد رخ میدهد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه سالانه حدود ۲ هزار مورد حیوان گزیدگی در استان رخ میدهد، گفت: این آمار علاوه بر ایجاد مشکلات روانی و اجتماعی، هزینههای اقتصادی قابل توجهی «حدود ۵ تا ۷ میلیون تومان برای هر دوره واکسیناسیون هاری» به همراه دارد.
مسلم شریفی با اشاره به اینکه قانون گذار برای ساماندهی سگهای ولگرد قوانینی را برای چندین اداره و سازمان مشخص کرده است، افزود: شهرداری وظیفه جمعآوری سگهای ولگرد را بر عهده دارد اما نبود اعتبار باعث شده که این مشکلات هنوز پابرجا بماند.
وی با بیان اینکه هزینههای بسیار هنگفتی برای واکسیناسیون و یا درمان سگ گزیدگی سالانه در این استان پرداخت میشود، تاکید کرد: اگر ساماندهی اصولی سگهای ولگرد انجام شود میتوان بخش عمدهای از هزینهها را صرف خدمات رسانی به بیمارستانها و طرح پزشک خانواده کرد.
رهاسازی سگهای ولگرد توسط افراد حامی حیوانات
معاون اجرایی شهرداری یاسوج در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در شهریور ماه سال ۱۴۰۳ قریب به ۳۰۰ قلاده سگ جمعآوری شد، گفت: طی قراردادی با دانشگاه یاسوج مقرر شد این تعداد عقیم سازی و یا در صورت وجود بیماری هاری معدوم شوند.
یعقوب فتاحی فر با بیان اینکه این تعداد سگ بلاصاحب در منطقه دو پشته روم جمعآوری شده بودند، افزود: شبانه تعدادی از افرادی که خود را حامیان حیوانات مینامند آنها را آزاد کرده و دوباره جمعیت کثیری به شهر برگشتند.
وی با بیان اینکه اقدامات مختلفی بعد از این موضوع از طریق مرجع قضائی انجام شد، تاکید کرد: عقیم سازی بخشی از این سگها انجام اما نتوانستیم سگهایی که دارای بیماری هاری هستند را معدوم کنیم.
انعقاد قرارداد با حامیان حیوانات برای جمعآوری سگهای ولگرد
معاون اجرایی شهرداری یاسوج علت این موضوع را احتمال درگیری افراد حامی حیوانات عنوان کرد و گفت: بعد از کش و قوسهای فراوان قراردادی با حامیان حیوانات برای جمعآوری سگهای ولگرد و عقیم سازی منعقد شده است.
وی با بیان اینکه طبق بررسیهای انجام شده هم اکنون ۶۰۰ سگ بلاصاحب در محدوده شهری یاسوج وجود دارد، تصریح کرد: با کوچ عشایر و گذر آنها از محدوده شهرها به تعدادشان افزوده میشود.
حال باید دید افراد حامی حیوانات اقدامات قانونی و لازم برای جمعآوری، عقیم سازی و یا معدوم کردن سگهای دارای بیماری هاری را انجام میدهند یا اینکه داستان تکراری جولان سگهای ولگرد ادامه خواهد داشت…