ارائه ۴۸ هزار وسیله شنوایی توسط بهزیستی؛ ۲۶۰۰ کاشت حلزون
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: ۲۱ واحد گفتاردرمانی بهصورت کلینیک در زمینه درمان اختلالات گفتاری و توانبخشی افراد کمشنوا و ناشنوا فعالیت میکنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، سید جواد حسینی، در همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبت گوش و شنوایی با اشاره به اهمیت غربالگری شنوایی گفت: تخمینهای اخیر سازمان بهداشت جهانی، تعداد و شیوع افراد دارای اختلال شنوایی از کار افتاده را در حال رشد نشان میدهد.
این موضوع در مورد کودکان نیز صادق است به گونهای که میزان شیوع آن در هنگام تولد بیش از دو برابر مجموع دیگر اختلالات ارزیابی میشود.
وی تأکید کرد: از سوی دیگر، مؤثرترین راه برای کاهش اثرات مخرب اختلال شنوایی عبارتند از، غربالگری جهانی نوزادان و جلوگیری از کاهش شنوایی دائمی در کودکان.
۱۰ درصد افراد مبتلا به اختلال شنوایی ناتوان کننده کودکان هستند
رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: همچنین بر اساس آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی، ۵.۳ درصد جمعیت جهان یعنی حدود ۴۰۰ میلیون نفر از اختلالات شنوایی ناتوانکننده رنج میبرند که ۱۰ درصد آنها را کودکان تشکیل میدهند.
وی گفت: بنابراین، سالهای از دسترفته بهواسطه زندگی توأم با ناتوانی که ناشی از وزن بالای این معلولیت و عوارض آن است، نشاندهنده بار بسیار بالای معلولیت شنوایی در جهان است.
مداخلات پیشگیرانه خصوصاً در سطح دوم میتواند در کاهش میزان بروز این معلولیت و بار ناشی از آن تا حد زیادی مؤثر باشد.
نقش مهم مداخلات به هنگام
وی تصریح کرد: مطالعات علمی نشان میدهد در صورتی که کودک دارای افت شنوایی از سهماهگی تشخیص داده شود و قبل از ششماهگی از وسیله تقویتکننده صوتی و برنامههای توانبخشی مناسب بهرهمند شود، میتواند به مهارتهای گفتاری و زبانی قابلمقایسه با کودکان طبیعی دست یابد.
حسینی گفت: نقش مداخلات بهنگام یا مداخلات طلایی در این زمینه میتواند اثر بسیار مؤثری داشته باشد.
وی اظهار داشت: سازمان بهزیستی کشور هماکنون نزدیک به یک میلیون و ۶۰۰ هزار افراد دارای معلولیت را تحت پوشش دارد که تعداد، ۲۲۷۵۳۴ آنها را افراد دارای معلولیت شنوایی تشکیل میدهد.
نزدیک به ۱۵ درصد و بیشترین این تعداد یعنی بالای ۹۵ هزار دارای اختلالات شدید و خیلی شدید شنوایی هستند.
حسینی با تشریح اقدامات سازمان بهزیستی در این زمینه گفت: سازمان بهزیستی در قلمروهای گوناگونی به افراد دارای معلولیت شنوایی خدمات ارائه میکند.
رئیس سازمان بهزیستی افزود: قلمرو اول، ارائه خدمات آموزشی و توانبخشی به خانواده و کودکان مبتلا به اختلالات شنوایی در قالب مراکز روزانه در ۱۲۵ مرکز با پوشش ۶ هزار افراد دارای معلولیت ناشنوایی است.
وی ادامه داد: ارائه خدمات توانبخشی حرفهای به افراد با اختلالات شنوایی در قالب مراکز توانبخشی حرفهای بالای ۱۴ سال انجام میشود که کل جمعیت تحت پوشش ۱۴ هزار نفر است که ۸ درصد از آنها ناشنوا هستند.
حسینی گفت: سوم، ارائه خدمات توانبخشی حرفهای در قالب کارگاههای تولیدی حمایتی است که در سال گذشته به ۵۲۰۰ نفر خدمات ارائه شد که ۱۰ درصد آنها دارای معلولیت شنوایی بودند.
همچنین، در حال حاضر سازمان بهزیستی با ۱۶ عنوان شایستگی شغلی با همکاری سازمان فنیوحرفهای برای اختلال ناشنوایی، خدمات آموزشی ارائه میدهد.
ارائه ۴۸ هزار وسیله توانبخشی در طول یک سال
حسینی با اشاره به تهیه و تأمین وسایل کمک توانبخشی بیان کرد: که فقط در طول یک سال (۱۴۰۲)، ۴۷ هزار ۳۳۲ وسیله کمک شنوایی مانند سمعک و باطری سمعک به این افراد تحویل شده است.
وی با اشاره به زیرساختهای فنی سازمان گفت: سازمان بهزیستی در پهنه کشور دارای ۲۶ کلینیک و ۷۰۰ واحد شنوایی شناسی در زمینههای غربالگری شنوایی نوزادان است که در زمینه ارزیابی و تشخیص کمشنوایی، مداخله و توانبخشی بعد از تشخیص و تربیت شنوایی فعالیت میکنند که در سال گذشته، ۲۳ هزار ۲۵۵ نفر از این واحدها خدمات دریافت کردهاند.
رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: تعداد ۲۱ واحد گفتاردرمانی بهصورت کلینیک در زمینه درمان اختلالات گفتاری و توانبخشی افراد کمشنوا و ناشنوا با پوشش ۵۱۸۶ نفر در طول یک سال گذشته فعالیت میکنند.
۲۶۰۰ کاشت حلزون در سال گذشته
حسینی درباره کاشت حلزون گفت: کاشت حلزون موضوع مهم دیگری است که سازمان بهزیستی به آن اهتمام دارد و ۲۶۲۵ نفر در طول سال از آن بهرهمند بودند.
وی افزود: برگزاری سمپوزیوم سالانه، کارگاههای آموزشی فراگیر ویژه مربیان و کارشناسان، ارائه خدمات هنری و هنردرمانی، نمایش و موسیقی درمانی، خدمات مراقبتی، خدمات اشتغال و کمکهزینههای تحصیل از دیگر خدمات سازمان بهزیستی برای افراد دارای اختلال شنوایی است.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه یکی از برنامههای سازمان بهزیستی برنامه جامع غربال، تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران است، گفت: این برنامه از سال ۱۳۷۶ شروع شد، در سال ۱۳۷۸ به شکل پایلوت در شهرستان ورامین اجرا شد و از سال ۱۳۸۰ اولین آزمونهای غربالگری با نتایج خوب به انجام رسید و در سال ۱۳۸۴ کار به صورت فراگیر در تمام استانهای کشور آغاز شد.
وی با تشریح مراحل برنامه گفت: این برنامه دارای سه سطح، غربال پیش از یک ماهگی، تشخیص در سه ماهگی و مداخله در شش ماهگی است.
حسینی تصریح کرد: بنابراین نوزادان در بدو تولد در واحدهای شنوایی که عمدتاً در زایشگاهها هستند، بررسی میشوند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور مطرح کرد: طی اجرای این برنامه، سازمان بهزیستی ۱۶ میلیون نفر را تحت پوشش قرار داده و بیش از ۵۰ هزار نفر دارای اختلال شنوایی شناسایی شدهاند.
پوشش ۹۵ درصدی موالید زنده و کاهش سن تشخیص از سه سال به حدود یک سال از دیگر دستاوردهای این طرح است.
پوشش رایگان ۴۰۰ هزار کودک مناطق محروم
وی افزود: در مناطق محروم و روستایی، حدود ۴۰۰ هزار کودک ۳ تا ۵ سال بهصورت رایگان تحت پوشش قرار گرفتهاند و در سالهای اخیر، دو تا سه هزار کودک دارای افت شنوایی بیش از مقدار متوسط در زیر سن یکسال شناسایی شدهاند که مداخلات برای آنها انجام شده است.
اگر این مداخلات در کمتر از پنج یا ششماهگی انجام گیرد، کارکرد شنوایی این افراد میتواند در حد طبیعی بهبود پیدا کند.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به توانمندسازی نیروی انسانی بیان کرد: تاکنون ۵۳ کارگاه آموزشی برای توانمندسازی کارشناسان مجرب آموزشدیده برگزار شده است.
خدمات غربالگری شنوایی در بیش از ۷۰۰ واحد غربالگری نوزادان و کودکان، ۳۰۰ واحد غربالگری برای کودکان ۳ تا ۵ ساله و ۷۰۰ واحد ثابت و سیار در حال ارائه است.
حسینی با اشاره به بازتاب جهانی این برنامه گفت: نتایج برنامه غربالگری موجب شد که ما در سالهای ۲۰۰۶، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰ در همایشهای جهانی از جمله NHC این برنامه و نتایج آن را ارائه دهیم.
ایران بهعنوان یکی از ۷ همکار جهانی برنامه غربالگری و مراقبت از گوش انتخاب شده است و معمولاً در پروژههای بینالمللی سازمان بهداشت جهانی، ایران حضور بسیار مؤثری دارد.
حسینی در پایان اظهار امیدواری کرد: امیدوارم با همکاری دستگاهها، بهویژه وزارت بهداشت و درمان، و با اجرای کاملتر این برنامه، قادر باشیم یکی از راهکارهای اصلی تحقق ماده ۴ قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی مبنی بر تأمین خدمات پیشگیری از بروز یا تشدید معلولیتها و آسیبهای اجتماعی را به حداکثر برسانیم و بتوانیم در سه سطح پیشگیری، درمان و توانبخشی، بهویژه برای افراد دارای معلولیت شنوایی، خدمات با کیفیت بالاتری ارائه دهیم.