خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 02 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

در البرز چه بلایی بر سر زباله‌های خشک می‌آید؟ - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 02 اردیبهشت 1404 - 17:53
یک کارشناس ارشد محیط زیست گفت: سئوال اینجاست که در البرز چه بلایی بر سر زباله های خشک می آید؟ این زباله از کیلویی هفت، هشت هزار تومن تا حدود 70 تا 80 هزار تومان به فروش می رسد.
محيط،زيست،مصرف،طرح،پلاستيك،مواد،مديريت،پسماند،البرز،خاك،بازي ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، مجید درگی، کارشناس محیط زیست و مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان البرز امروز در برنامه رادیویی رهیافت صدای البرز ضمن تبریک روز زمین پاک گفت: این روز مهم و ارزشمند بهانه‌ای برای توجه دادن آحاد مردم به موضوع زمین پاک بوده و اساساً نامگذاری چنین روزهایی به این دلیل است که یکسری برنامه‌های نمادین اجرا شوند.
وی افزود: انتخاب این روزها معمولاً دلیلی دارد که شاید در اغلب موارد مغایر با عنوانی است که باید انتخاب شود.
به عنوان مثال علت انتخاب 29 دی ماه به عنوان روز هوای پاک، آلوده‌ترین روزی بود که در آن سال هوای کشور به خود اختصاص داد.
شکل‌گیری لکه بزرگ نفتی در یکی از سواحل یکی از ایالت های آمریکا در سال 1969 بهانه‌ای برای نامگذاری روز زمین پاک شد.
این کارشناس‌ارشد محیط زیست ادامه داد: این اتفاق تلخ موجب مرگ تعداد زیادی از حیات وحش آبزی و کنار آبزی آن منطقه و همین موضوع باعث شد طی نشستی که در همان سال در یونسکو برگزار شد، فعّالان محیط زیست به این مسئله توجه کنند.
در این راستا بر اساس پیشنهاد یک مبلغ دینی علاقه‌مند به این حوزه، روز زمین پاک نامگذاری شد که یک عنوان جهانی است.
مصرف سالانه بیش از 300 میلیون تن پلاستیک در دنیا
درگی بزرگترین عامل مبتلابه زمین در سراسر دنیا و نیز آلاینده‌ترین مورد را موضوع پلاستیک دانست و اذعان کرد: اعداد و ارقام تکان دهنده‌ای در این زمینه وجود دارد و شاید مصرف سالانه پلاستیک در دنیا بیش از 300 میلیون تن باشد که ایران نیز از جمله پرمصرف‌ترین کشورهای مصرف کننده پلاستیک است و در برخی مقالات تا رتبه پنجم را نیز به کشور ما اختصاص داده‌اند.
وی این آمار را عجیب خواند و بیان کرد: هر عاملی که به تعریف ما محیط زیستی‌ها به بافت خاک آسیب می‌زند، به عنوان آلاینده خاک به شمار می‌رود، از جمله مواد شیمیایی که در صدر آن‌ها آلاینده‌های نفتی وجود دارند و نیز مشتقات آن‌ها که آلاینده‌های اصلی خاک هستند.
در این راستا مقام معظم رهبری در روز درختکاری دو سال پیش به این موضوع مهم اشاره کردند.
این کارشناس محیط زیست اضافه کرد: ایشان به این نکته پرداختند که ما در بسیاری از موارد از عوامل زیستی اطرافمان یعنی آب و هوا و خاک و به ویژه مهم‌ترین آن‌ها که خاک است غافل هستیم و این اهمیت به دلیل ویژگی‌هایی است که در شکل‌گیری خاک سالم وجود دارد.
طبیعتاً اگر این موارد مدیریت نشوند موجب آلودگی خاک و به تبع آن آلودگی زمین خواهند شد.
لزوم استفاده چندباره از مواد پلاستیکی
درگی با بیان اینکه موضوع، مصرف نیست بلکه بد مصرف کردن و عدم مدیریت مصرف است، اظهار کرد: اقدامات و مطالعات بسیاری در جهت کاهش اثرات مصرف پلاستیک بر روی زمین انجام و طرح‌ها و ایده‌های مختلفی برای استفاده از انواع پلاستیک‌های تجدیدپذیر مطرح شده است.
بعضاً مواردی تحت عنوان پلاستیک‌های محلول که قابل تجزیه هستند ایجاد شده‌اند.
وی اظهار کرد: این مواد به ظاهر از بین می‌روند، غافل از اینکه به میکروپلاستیک‌هایی تبدیل می‌شوند که نفوذپذیری بسیار بالاتری در خاک و آلودگی شدیدتری دارند.
هرچه ما میزان مصرف پلاستیک را کاهش دهیم، به حفظ محیط زیست کمک کرده‌ایم و بهترین نوع کاهش مصرف پلاستیک نیز استفاده چند باره از این مواد بوده که طبق مطالعات اثرگذاری آن‌ها اثبات شده است.
این کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه ریزپلاستیک‌ها به دغدغه بزرگی در کل دنیا تبدیل شده‌اند که کشور ما نیز مبتلا به آن است، عنوان کرد: برنامه‌های بسیاری در سراسر دنیا برای مدیریت مصرف پلاستیک اجرا شده که بسیاری از آن ها نیز موفق بوده‌اند.
در برخی از استان‌های کشور ما از جمله اصفهان نیز اقدامات ارزشمندی صورت گرفته است.
حدود 20 درصد زباله‌های شهری مواد جامد قابل بازیافت هستند
درگی بیان کرد: مواد مضر برای طبیعت مانند پلاستیک و انواع زباله‌های جامد، ارزش بازیافت دارند و به نوعی پول محسوب می‌شوند، بنابراین دارای ارزش هستند و می‌توان از آنها در فرآیند بازیافت استفاده کرد.
بر اساس مطالعات صورت گرفته، حدود 20 درصد زباله‌های شهری متشکل از مواد جامد قابل بازیافت هستند که مهم‌ترین آنها پلاستیک‌هاست.
وی ادامه داد: در کنار این‌ها قوطی‌های فلزی، شیشه، کاغذ و ...
نیز وجود دارند که مواد قابل بازیافت زباله‌ها هستند.
با در نظر گرفتن تولید روزانه یک هزار و 500 تن زباله در استان البرز که متناسب با فصول مختلف و نوع مصرف افزایش یا کاهش می‌یابد، حدود 300 تن از این زباله‌ها پسماند خشک قابل بازیافت هستند که بخش قابل توجهی از آن‌ها مواد پلاستیکی است.
این کارشناس‌ارشد محیط زیست اظهار کرد: در هیچ جای دنیا این کالای ارزشمند را به راحتی رها نمی‌کنند زیرا پول و ثروتی برای شهرداری‌ها به شمار می‌رود که به واسطه آن می‌توان خدمات ارزشمندی را به مردم ارائه کرد امّا سوال اینجاست که در البرز چه بلایی بر سر زباله‌های خشک می‌آید؟
این زباله از کیلویی هفت، هشت هزار تومن تا حدود 70 تا 80 هزار تومان به فروش می‌رسد.
بلاتکلیفی طرح جامع مدیریت پسماند طی سال‌ها
درگی با بیان اینکه اگر این زباله‌های خشک در فرآیند بازیافت قرار گیرند، این پول قابل استحصال و بازگشت به شهرداری است، مطرح کرد: وقتی قصد انجام کار بزرگی مانند ساماندهی پسماند کلانشهری مانند کرج را داریم باید قانون و طرح جامع مدیریت پسماند داشته باشیم.
پیش از حضور بنده در اداره‌کل حفاظت محیط زیست البرز، حدود یک دهه از تهیه طرح جامع می‌گذشت.
وی افزود: سال‌ها بود که طرح جامع مدیریت پسماند شهر کرج در کارگروه مدیریت پسماند استان البرز مطرح می‌شد و عده‌ای به دلایل واهی و بهانه‌های مختلف مانع از تصویب آن می‌شدند، زیرا این طرح تکلیف همه را به نوعی مشخص می‌کند.
پس از حدود هفت یا هشت سال بعد از این اتفاق ما موفق شدیم این طرح را در کارگروه مدیریت پسماند استان البرز به تصویب برسانیم.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: در این طرح مسیر راه مشخص شده و اکنون شورای اسلامی شهر و شهرداری کرج و سازمان مدیریت پسماند می‌دانند باید چه اقدامی انجام دهند.
این طرح یک امر قانونی است و به شهرداری ابلاغ شده و از این پس باید بر اساس آن اقدامات لازم را انجام دهد.
اداره‌کل حفاظت محیط زیست البرز نیز باید ناظر بر اجرای طرح باشد.
درگی خاطرنشان کرد: با توجه به تصویب طرح مذکور و مواردی که مطرح شد، اگر هر دستگاه کار خود را به خوبی انجام دهد، طبیعتاً در یک فرآیند سه تا پنج ساله مشکلات مربوطه مرتفع خواهند شد، مهم این است که هماهنگی و هم افزایی لازم میان نهادها وجود داشته باشد و هر یک از آنها نقش خود را جدی بگیرند تا بتوانیم در آینده شاهد اتفاقات مثبتی در این زمینه باشیم.
انتهای پیام/