نجات بهشت شمال از پروژه مخرب پتروشیمی/میانکاله باقی ماند! - تسنیم
دستور رئیس جمهور برای توقف کامل پروژه پتروشیمی در میانکاله، اقدامی مهم برای صیانت از محیط زیست بود، دستوری صریح که بار دیگر نشان داد حفاظت از سرمایه های ملی و منابع طبیعی اولویت دولت است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، با ورود قاطع رئیسجمهور به ماجرای پروژه پتروشیمی میانکاله، پرونده پرحاشیه ساختوساز در این منطقه بکر محیطزیستی، بسته شد.
این تصمیم در واکنش به گزارش رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و انتشار تصاویر تازهای از تحرکات عمرانی در منطقه حسینآباد بهشهر اتخاذ شد که نگرانیهای گستردهای را در میان مردم محلی و فعالان محیط زیست برانگیخته بود.
رئیسجمهور در جلسه هیات دولت، پس از شنیدن گزارش شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، درباره تلاش مجدد برای تاسیس مجتمع پتروشیمی در منطقه میانکاله، دستور توقف فوری هرگونه عملیات را صادر کرد.
وی همچنین بر لزوم برخورد جدی با متخلفان و محاکمه عاملان این اقدام تاکید کرد.رئیسجمهور در این راستا سه دستور مهم داد که عبارت است از توقف پروژه ساخت پتروشیمی در میانکاله، بررسی و پیگیری حقوقی پروژه تا روز یکشنبه از سوی معاون حقوقی و برخورد محاکمه افراد که برخلاف سیاستهای کلان کشور مجوز این پروژه را صادر کردهاند.
میانکاله؛ بهشتی که نجات یافت
شبهجزیره میانکاله در نوار ساحلی دریای خزر واقع شده و یکی از زیباترین و بکرترین مناطق حفاظتشده ایران است.
این منطقه با داشتن زیستگاههای متنوع، محل تخمگذاری و زیست سالانه بیش از 200 گونه پرنده مهاجر و بومی نظیر فلامینگوی بالقرمز، دراج، قرقاول خزری و عقاب دریایی دمسفید است.
وجود جنگلهای انار وحشی، بوتههای تمشک و 207 گونه گیاهی از جمله 17 گونه درختی، میانکاله را به یکی از کمنظیرترین ذخیرهگاههای زیستکره تبدیل کرده که از سال 1354 نیز در فهرست کنوانسیون رامسر ثبت و به عنوان پناهگاه حیات وحش شناخته شده است.
پروژهای با سابقه طولانی و پرحاشیه
داستان پروژه پتروشیمی میانکاله به سال 1386 بازمیگردد؛ زمانی که طرحی با هدف ایجاد زیرساختهای صنعتی و اشتغالزایی مطرح شد.
با وجود کلنگزنی پروژه و فنسکشی بخشهایی از اراضی، این طرح در اسفند 1401 با موجی از مخالفت جدی کنشگران محیطزیست و نبود مجوزهای قانونی روبهرو بود.
کلنگ این مجموعه در واقع اسفند 1400 بدون دریافت مجوز ارزیابی زیستمحیطی زده شده بود.
پس از حدود 20 ماه مخالفت، وزارت نفت در آبان 1402 موافقتنامه احداث پتروشیمی را باطل کرد.
با این حال، انتشار دوباره تصاویری از حضور ماشینآلات در منطقه، زنگ خطر را به صدا درآورد.
موضوعی که به سرعت در دستور کار دولت قرار گرفت و به اقدام قاطع رئیسجمهور منجر شد.
پایانی بر یک نگرانی عمومی
اکنون با دستور توقف عملیات از سوی بالاترین مقام اجرایی کشور و تاکید بر پیگرد قانونی متخلفان، امیدواری برای حفاظت کامل از میانکاله بیش از پیش قوت گرفته است.
این تصمیم، نه تنها پاسخی به مطالبه عمومی مردم و کنشگران محیطزیست، بلکه گامی مهم در راستای سیاستهای کلان حفاظت از منابع طبیعی کشور به شمار میآید.
واکنشها به توقف ساخت و ساز در میانکاله
پس از اعلام این خبر از سوی فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به اعلام جزئیات بیشتر از این رویداد پرداخت.
شینا انصاری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دولت گفت: امروز در جلسه هیات دولت، بعد از گزارشی که سازمان حفاظت محیطزیست درخصوص موضوع پتروشیمی میانکاله در دولت ارائه کرد، آقای رئیسجمهور با استاندار مازنداران تماس تلفنی مبنی بر توقف ساخت و ساز در اراضی میانکاله برقرار کرد و معاونت حقوقی هم دستورات ویژه را صادر کرد.
وی افزود: با توجه به تاکید رئیسجمهور پزشکیان، مجوز احداث پتروشیمی میانکاله در این اراضی که به لحاظ زیستمحیطی حساس هستند، لغو میشود.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: با توجه به مستندات و مخالفتهایی که دستگاههای مختلف داشتند احداث پتروشیمی در این منطقه ملغی میشود.
همچنین در این راستا، رئیس شورای اطلاعرسانی دولت از دستور رئیسجمهور پزشکیان برای توقف عملیات ساخت و ساز پتروشیمی در میانکاله و آثار زیانبار محیطزیستی آن خبر داد.
الیاس حضرتی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دولت اظهار کرد: از دید من که قبل از اینکه عضو هیئت دولت باشم، روزنامهنگار هستم و مسائل و مباحث را دنبال میکنم و شاید دهها مقاله و گزارش و یادداشت در روزنامه اعتماد درباره موضوعات محیط زیستی کار کردیم، اقدام امروز رئیسجمهور پزشکیان مبنی بر توقف عملیات ساخت و ساز در میانکاله فوقالعاده بود.
وی افزود: یک تصویر دیگری از چهره زیبای آقای پزشکیان نمایان شد که بهنظر من تمامی اهالی محیطزیست باید این تصویر ارائه شده را قدر بدانند.
رئیس شورای اطلاعرسانی دولت درباره جزئیات این موضوع ادامه داد: در جلسه هیئت دولت گزارشی را خانم شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در خصوص آخرین وضعیت ساخت و ساز پتروشیمی در میانکاله ارائه داد که دوباره فعال شده و آثار زیانباری برای محیطزیست آن منطقه در پی دارد، آن زمین در سازمان جهانی ثبت شده است.
بعد از آن آقای پزشکیان بلافاصله به استاندار مازندران دستور داد که همین الان توقف عملیات را صادر کند و استاندار مازندران نیز همان موقع دستور رئیس جمهور را اجرا کرد و به معاونت حقوقی دستور داده شد که تا یکشنبه مسائل حقوقی و مصوباتی که دولت از قبل دارد را در جهت لغو آن اقدام کند و به هیئت دولت برای حل قضیه ارجاع داده شود.
وی تاکید کرد: رئیسجمهور پزشکیان تاکید کرد کسانی که این مجوزها را صادر کردهاند و باعث این خسارت شدهاند باید محاکمه و پیگیری قضایی شوند که این موضوع در نوع خود بینظیر است و حتما باید جامعه محیطزیستی این موضوع را قدر بدانند.
محمدجعفر قائم پناه، معاون اجرایی رئیسجمهور هم در این باره در شبکه ایکس نوشت: «امروز در جلسه دولت، رئیس جمهور پزشکیان پس از گزارش خانم انصاری، به دلیل اهمیت حیاتی محیط زیست میانکاله، تلفنی به استاندار مازندران دستور توقف کامل پروژه پتروشیمی را صادر کرد.
میراث طبیعی ایران، امانتی گرانبها برای آیندگان و سرمایهای ملی برای امروز ماست.»
یونسی رستمی استاندار مازندران نیز اعلام کرد که در پی تصمیمات اتخاذشده در جلسه مورخ 1404/2/3 هیئت دولت، به استحضار عموم مردم شریف استان مازندران میرساند با توجه به ابطال جواز تأسیس واحد موسوم به پتروشیمی میانکاله از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز عدم اخذ مجوزهای زیستمحیطی لازم از سازمان حفاظت محیط زیست کشور، تمام فعالیتهای این پروژه از تاریخ مذکور غیرقانونی تلقی شده و متوقف شده است.
وی افزود: اینجانب به عنوان نماینده عالی دولت در استان، تأکید میکنم از این پس هرگونه اقدام، فعالیت یا عملیات اجرایی در قالب پروژه پتروشیمی میانکاله فاقد وجاهت قانونی بوده و در صورت مشاهده، برابر ضوابط و قوانین جاری کشور با آن برخورد قاطع و قانونی بهعمل خواهد آمد.
رستمی یادآور شد: استانداری مازندران بر ضرورت رعایت اصول توسعه پایدار، حفظ حقوق عمومی و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست استان تأکید داشته و ضمن پایبندی به مصوبات قانونی، هرگونه سرمایهگذاری در حوزه صنعت را منوط به رعایت دقیق ضوابط فنی و محیط زیستی و قانونی میداند.
محمد گلزاری، دبیر شورای اطلاعرسانی دولت هم در همین ارتباط، در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: «دستور امروز رئیسجمهور پزشکیان مبنی بر توقف فوری پروژه پتروشیمی میانکاله و شناسایی و برخورد با متخلفان این پروژه، در راستای اعتماد دولت به گزارشها و اخبار منتشرشده از سوی رسانهها و فعالان رسانهای و محیطزیستی داخل کشور و حساسیت سازمان حفاظت محیط زیست رقم خورد.قدردان تمام کسانی هستیم که برای ایران و برای نجات محیط زیست ایران، پای کار هستند.
در پایان، باید گفت که تصمیم قاطع و تاریخی رئیسجمهور برای توقف کامل پروژه پتروشیمی در میانکاله، نشانگر عزم جدی دولت در حفاظت از سرمایههای ملی و منابع طبیعی کشور است.
این اقدام، نه تنها پاسخی شایسته به نگرانیهای مردمی و فعالان محیطزیست است، بلکه نماد تعهد دولت به حفظ میراث طبیعی و تنوع زیستی ایران است.
منطقه میانکاله یکی از با ارزشترین ذخیرهگاه زیستمحیطی کشور، اکنون فرصت یافته تا بار دیگر به عنوان یک بهشت طبیعی و پناهگاه حیات وحش باقی بماند.
این رویداد، نتیجه همکاری هوشمندانه مردم، فعالان محیطزیست و تصمیمات شجاعانه مسئولان است که نشان میدهد حفاظت از محیطزیست اولویت اصلی سیاستهای کلان کشور است.
امید میرود این رویکرد قاطع ادامه یابد و شاهد حفظ و احیای بیشتر این گنجینههای طبیعی باشیم، چرا که آیندهای پایدار تنها در سایه احترام به طبیعت محقق میشود.
انتهای پیام/