منطقه آزاد انزلی؛ پیشگام تعاملات اقتصادی با روسیه و اوراسیا
منطقه آزاد انزلی با بهره گیری از ظرفیت های لجستیکی و حمل ونقل، نقش کلیدی در توسعه روابط ایران با کشورهای حوزه دریای خزر ایفا می کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرانزلی، در دنیای امروز، توسعه همکاریهای بینالمللی و بهرهبرداری از ظرفیتهای مناطق آزاد، بهعنوان یکی از ابزارهای کلیدی برای رشد اقتصادی و تجاری کشورها شناخته میشود.
در این راستا، سازمانهای مناطق آزاد ایران با هدف تقویت روابط تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه، بهویژه در حوزه اوراسیا، گامهای مهمی برداشتهاند.
در یکی از آخرین اقدامات، هیئتی از مدیران ارشد مناطق آزاد ایران با حضور مدیران مناطق آزاد انزلی، کیش و اینچهبرون و به ریاست رضا مسرور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در استان داغستان روسیه و بندر ماخاچ کالا حضور و با مسئولان این استان دیدار و گفت وگو کردند.
این برنامه کاری یکروزه در ادامه تلاشهای سازمان منطقه آزاد انزلی و دبیرخانه شورایعالی برای بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای اقتصادی نخستین منطقه آزاد شمال کشور و سایر مناطق آزاد ایران در حوزه اوراسیا برگزار شد.
در این دیدار، سازوکارهای گسترش همکاریها در بستر کریدور شمال-جنوب و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، با محوریت بنادر انزلی و کاسپین و فرودگاه بینالمللی سردار جنگل رشت مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین، بازدید از بندر ماخاچکالا و زیرساختهای حملونقل جمهوری داغستان روسیه، زمینه را برای شناسایی فرصتهای جدید همکاری و تعامل فراهم کرد.
منطقه آزاد انزلی، بهعنوان نخستین منطقه آزاد شمال کشور، نقش مهمی در توسعه روابط اقتصادی ایران با کشورهای حوزه دریای خزر و اوراسیا ایفا میکند و با توجه به موقعیت جغرافیایی استراتژیک و دسترسی به بنادر مهم، این منطقه میتواند به هاب تجاری و لجستیکی ایران در کریدور شمال-جنوب تبدیل شود.
اقدامات اخیر، از جمله اتصال مجتمع بندری کاسپین به خطوط ریلی سراسری، افزایش محدوده منطقه آزاد انزلی، و راهاندازی نخستین ایرلاین گیلانی و اولین خط حملونقل هوایی برای انتقال کالا به کشورهای حوزه اوراسیا، گامهای بزرگی در تحقق این هدف بودهاند.
با وجود پیشرفتهای قابل توجه در توسعه زیرساختها و تقویت روابط تجاری، چالشهایی همچون موانع گمرکی، نیاز به بهبود نظام لجستیکی و حملونقل، و رقابت منطقهای در حوزه دریای خزر همچنان وجود دارند.
از سوی دیگر، فرصتهای بینظیری برای افزایش همکاریها در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا و بهرهبرداری از ظرفیتهای بنادر ایران و روسیه در این مسیر وجود دارد.
آینده این همکاریها، با تمرکز بر توسعه زیرساختهای مشترک، کاهش موانع تجاری، و تقویت دیپلماسی اقتصادی، میتواند به نقطه عطفی در روابط 2 کشور تبدیل شود.
دیدار مدیران ارشد مناطق آزاد ایران از داغستان و بندر ماخاچکالا، گامی مؤثر در مسیر تقویت روابط اقتصادی ایران و روسیه و بهرهبرداری از ظرفیتهای مناطق آزاد کشور بود.
با ادامه این تلاشها و رفع چالشهای پیشرو، مناطق آزاد ایران میتوانند نقشی محوری در توسعه روابط تجاری و اقتصادی منطقهای ایفا کنند.
با وجود ظرفیتهای گسترده برای همکاریهای منطقهای، چالشهایی نظیر لزوم هماهنگیهای چندجانبه، بهروزرسانی زیرساختها، و تسهیل رویههای گمرکی و بانکی، از جمله موانعی هستند که نیازمند توجه ویژه در برنامهریزیهای آتی است.
با این حال، استمرار دیپلماسی اقتصادی فعال، استفاده هوشمندانه از فرصتهای جغرافیایی و تعامل سازنده با کشورهای منطقه میتواند آینده روشنی را برای نقشآفرینی مناطق آزاد ایران در تجارت بینالملل رقم بزند.
انتهای پیام/