امام صادق (ع)؛ یادآور صداقت و علم در تاریخ اسلام
بقیع، با سکوت و خلوت خود، آخرین گوهری از سلاله پاکان را در آغوش می کشد. امام صادق (ع) با صداقت و علم خویش، نه تنها حوائج مردم را برآورده می کرد، بلکه با تربیت بیش از چهار هزار شاگرد، در گسترش معارف اسلامی نقش بسزایی داشت .

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل, امروز کوچهپسکوچههای مدینه از سنگینی داغ امشب، تبدارند و بقیع با همهی خلوت و سکوتش، منتظر آخرین گوهری است که در صدف وجودش به یادگار خواهد نشاند.
همان بقیع و همان خاکی که روضهی مجسم تمام روزگاران است، امشب نیز آشنایی غریب را در آغوش خواهد کشید و مزار بیچراغ دیگری را در پهنهی کوچک خود بنا خواهد کرد.
هنگامهی عروج گوهر دیگری از سلالهی پاکان است؛ همان امامی که از تبار عرفان و نور و روشنایی بود، اما مدینه با همه بزرگیاش برای عظمت وجودیاش تنگ میآمد و اهل این شهر غربت را به ردای هاشمی او وصله کرده بودند.
در حالی که با تمام وجودش در برآوردن حوائج این مردم پیشقدم بود، چرا که معتقد بود: «برآوردن نیاز مؤمن، برتر است از هزار حجّی که با مناسکش پذیرفته شود.»
«صداقت» تعبیری از کلام او و «علم و زهد» تفسیری از رفتار وجودیاش است که در تربیت شاگردانش به منصه ظهور رسید و بیش از چهار هزار شاگرد زبده چون «جابربن حیان» و «جابر جعفی» را پرورش داد.
پس با شهادت او باید از هر دو دیده به جای اشک خون گریست، که چنین گوهر نایابی در پرده خاک بقیع آرمیده و ما را به بارگاه و مرقدش راهی نیست جز دلهای غبار گرفته و زنجیر شده در مشت دیوارهای بقیع.
و چه زیبا فرموده است که: «برای هر عملی، پاداشی [معیّن] است، جز اشک ریختن برای ما که پاداش آن، حد و اندازه ندارد.»
محضر مبارک حضرت صادق (ع)، منبع فیض آسمانی و الهی بود و سیره و منش او، موجب سعادت و نیک فرجامی...
هم او که به ما توصیه کرد: «به نمازهای پنجگانه چنگ زنید و پیش از شروع کسب و کار، از خداوند طلب خیر کنید و برکت را در آسانگیری بجویید و به زیور بردباری آراسته شوید و از دروغ دوری کنید و کامل، پیمانه و وزن کنید.»
پس پروردگارا؛ در این ساعات، ما را به تفکری برسان که بدانیم رهرو صادق (ع) بودن، رستگاری را برایمان به ارمغان میآورد و صداقت را به جان کلام ما هدیه خواهد کرد.
سیره امام صادق (ع)؛ الگوی تربیتی برای حل معضلات جوامع اسلامی
مدیرکل تبلیغات اسلامی با تأکید بر سیره اخلاقی و تربیتی آن حضرت، گفت: بهرهگیری از آموزههای ایشان میتواند راهحلی عملی برای رفع چالشهای امروز جوامع اسلامی باشد.
حجت الاسلام قاسم جعفرزاده با تسلیت سالروز شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) در سخنانی عمیق و تأثیرگذار به بررسی ابعاد مختلف سیره زندگانی آن حضرت پرداخت.
وی تأکید کرد که سیره امام صادق (ع) نه تنها یک الگوی تربیتی برای مسلمانان است، بلکه به کارگیری این سیره میتواند راه حلی مناسب و عملی برای رفع بسیاری از معضلات و چالشهای امروز جوامع اسلامی باشد.
جعفرزاده به ویژگیهای اخلاقی و انسانی امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: "حضرت امام صادق (ع) فردی بسیار راستگو و سادهزیست بودند و همواره به انفاق و کمک به نیازمندان اهمیت میدادند." او همچنین به توصیههای امام در خصوص وحدت مسلمانان و مدارا با دیگران پرداخت و تصریح کرد که این ویژگیها باید در زندگی روزمره ما مورد توجه قرار گیرد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان اردبیل، تبلیغ عملی را مهمترین روش تبلیغی ائمه دانست و گفت: "امامان معصوم (ع) خود تجسم عالی ارزشهای انسانی و قرآنی بودند.
مؤثرترین روش آنها در عرصه تبلیغ، عمل به علم و دانش بود." وی به نقل قولی از امام صادق (ع) اشاره کرد که در آن فرمودهاند: "عالم کسی است که رفتار او گفتارش را تصدیق کند و اگر کردار او با سخن وی در تضاد باشد، او عالم نخواهد بود." این بیان به اهمیت همخوانی علم و عمل در زندگی فردی و اجتماعی مسلمانان تأکید دارد.
جعفرزاده به مردمداری و صرفهجویی در اقتصاد به عنوان صفات بارز امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: "در روایات متعددی آمده است که حتی در شرایط بحرانی، امام اجازه نمیداد که برای وی و خانوادهاش امتیازی قائل شوند و همواره در بحرانهای اقتصادی و اجتماعی قناعت و همراهی با مردم را پیشه میکرد." این ویژگیها نشاندهنده درک عمیق امام از شرایط اجتماعی و اقتصادی زمان خود و تلاش ایشان برای همدلی با مردم است.
وی همچنین به گسترش علوم دینی در دوران امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: "حضرت امام صادق (ع) در دوران امامت خویش، توانست وسیعترین دانشگاه اسلامی را پایهگذاری کند." او افزود که حدود 4 هزار نفر از مجلس درس آن حضرت بهرهمند شدند و بسیاری از آنان به مقامات عالی علمی و فقهی نائل شدند.
این امر نشاندهنده تلاشهای امام در ترویج علم و دانش در جامعه اسلامی است.
جعفرزاده در ادامه به تأثیرات آموزههای امام صادق (ع) بر مسلمانان اشاره کرد و گفت: "امام با دستورالعملهای فردی، اخلاقی، اجتماعی و تربیتی خود، به مسلمانان آموخت که چگونه میتوانند مکتب اهل بیت (ع) را به جهانیان معرفی کنند." او این رهنمودها را برگ زرینی در تاریخ شیعه دانست که همچنان میتواند در زندگی امروز مسلمانان راهگشا باشد.
انتهای پیام/