از سیل تا جادههای بیترمیم/ الیگودرز بر مدار خسارت - تسنیم
الیگودرز در نخستین روزهای سال 1404 بار دیگر با سیلاب روبه رو شد و زیرساخت های آسیب دیده و ضعف مدیریت بحران را نمایان ساخت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از الیگودرز، در پی ورود سامانه بارشی در فروردین 1404 به آسمان لرستان بارشهای شدیدی در منطقه الیگودرز بارید که در بخشهای ذلقی و ززوماهرو بسیار پربارشتر بود.
این بارشها که بین 250 تا 300 میلیمتر ثبت شد در سه مرحله رخ داد و شرایط را برای ایجاد سیل فراهم کرد تا خسارات فراوانی به زیرساخت جادهای بخشهای ذلقی و ززوماهرو وارد کند.
حجم عظیمی از جادهها و پلهای دو بخش ززوماهرو و ذلقی در سیل 98 ترمیم نشده بودند و بارندگیهای فروردین امسال آسیب به زیرساختهای این دو بخش را تشدید کرد.
مناطق ززوماهرو و ذلقی که با شهر الیگودرز حدود 140 تا 150 کیلومتر فاصله دارند از مناطق سختگذر محسوب میشود و راه ارتباطی این مناطق معمولاً با بارش بارانهای سیلآسا قطع میشود.
در سال آبی 1398 در الیگودرز 641 میلیمتر بارش باران ثبت شد و سیل همان سال راه ارتباطی 290 روستا را با مرکز این شهرستان قطع کرد.
بخش کشاورزی نیز نیز بیامان از آسیب نبود و راه بین مزارع و مزارع پرورش ماهی تخریب شد.
یک گلخانه 3 هزار متری نیز در سیل 98 بهطور کامل تخریب شد و بین 25 تا 30 سد پرورش ماهی در بستر رودخانه الیگودرز بهطور کامل از بین رفت.
خسارتهای مکرر سیل
برآورد اولیه خسارات واردشده به مجتمعهای پرورش ماهی الیگودرز در سیل 98 1000 تن بود و حدود 2000 رأس دام نیز در سامانه بارشی همان سال تلف شد.
بارشهای سیلآسای الیگودرز در سال 1401 نیز تکرار شد و در پدیده مونسون یک خانواده عشایری پنجنفره در روستای سر دره رودآب بر اثر رانش زمین ناشی از سیل فوت کردند.
فوت این خانواده به بازسازی نقاط آسیبدیده از سیل منجر نشد و بارش فروردین 1404 بار دیگر الیگودرز را آسیبدیده کرد.
سیلاب و بارندگیهای فروردین 130 میلیارد ریال به زیرساختهای عشایری الیگودرز خسارت زد و پل لولهای «سرکول» در مسیر «مرگسر» به «خودسیاه» تخریب شد.
این سیل بیشتر در محورهای عشایری و شبکه آبرسانی کانونهای عشایری احساس شد و 200 رأس دام را تلف کرد.
نابودی زیرساخت جادهای از دیگر خسارتهای فروردین امسال بود و تاکنون هیچ اقدامی برای جبران خسارتها انجام نشدهاست.
الیگودرز در زمینه بروز حوادث طبیعی از سیل تا لغزش، رانش زمین و آتشسوزی منابع طبیعی همواره در صدر شهرستانهای لرستان قرار دارد.
در سالهای اخیر فرونشست زمین هم با سرعت فزایندهای به یکی دیگر از بحرانهای بخشهای ذلقی و ززوماهرو تبدیل شدهاست.
سیل فروردین روزهای تلخی را به تقویم الیگودرز اضافه کرد.
بارشهایی که از آنها با عنوان بارشهای موسمی هند یاد میشود، نقاط مختلف را درگیر سیل کرد و خسارات بسیاری به جا گذاشت.
جادههای خسارتزده و بیترمیم
محمد سرلک، رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای الیگودرز، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: پیامدهای بارش فروردین امسال تخریب و تشدید زیرساختهای جادهای در این شهرستان بود.
وی افزود: پل و جادهها بهویژه در منطقه پیشکوه ذلقی تخریب شد و همچنین بارندگی جاده امامزاده محمدبنحسن حدفاصل سه پلان، پرچل تا امامزاده را تخریب کرد.
رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای الیگودرز ادامه داد: در پی بارشها خسارت و آسیبهایی به محور بزنوید حدفاصل خاک به تیه تا کاکلستان با تخریب 20 درصدی و محور کاکلستان، آبشار آب سفید تا گله مویه با تخریب 40 درصدی وارد شد.
سرلک اظهار داشت: پلهای زیادی از جمله منطقه سه پلان و تعدادی دیگری از پلهای محور بزنوید به امامزاده محمدبنحسن تخریب و همچنین آسیب زیادی به آسفالت جاده به طول 25 کیلومتر وارد شدهاست.
وی تأکید کرد: بارندگیهای اخیر سبب رانش زمین، ایجاد رواناب و سیل بر روی جادههای الیگودرز شدهاست و پل آبشار آب سفید نیز با آسیب زیادی روبهرو شد.
تشدید سیل با اقدامات غیر فنی
رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای الیگودرز بیان کرد: یکی از مواردی که به تخریب جادهها در سیل تسریع بخشید اقدامات غیر فنی و اجرایی دو اداره گاز و مخابرات بود.
سرلک توضیح داد: در سنوات گذشته دو اداره گاز و مخابرات بدون رعایت مباحث فنی و ضوابت اداری نسبت به احداث شبکه گاز و مخابرات اقدام کردهاند و این موارد باعث تشدید آسیب به محور آبشار آب سفید تا بزنوید و جاده مرگسر شدهاست.
وی افزود: در منطقه ززوماهرو بهعلت بالا آمدن رودخانه زز آسیب زیادی به ابنیه فنی این محور وارد شده و بارندگی در حوزه ماهرو نیز سبب تشدید آسیبها به جادههای این منطقه شدهاست.
رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای الیگودرز یادآور شد: بارش در منطقه ماهرو (مرگسر) سبب تخریب 20 کیلومتر از آسفالت و پل چال امامزاده داوود شدهاست.
سرلک با اشاره به خسارات بهوجود آمده اعلام کرد: خسارتهای اولیه سیل فروردین امسال500 میلیارد تومان برآورد شدهاست و اقدامات لازم را برای جبران این خسارت انجام میدهیم.
سیلابهای مکرر در الیگودرز تنها نتیجه بارشهای شدید نیست؛ بلکه ناشی از ضعف در مدیریت بحران، عدم ترمیم زیرساختها و بیتوجهی به آمادگی پیشگیرانه است.
عدم اقدام فوری و مناسب پس از وقوع سیلابها در الیگودرز نهتنها باعث افزایش خسارات میشود، بلکه اعتماد عمومی به مدیریت بحران را نیز کاهش میدهد.
گزارش از علی پایمرد
انتهای پیام/