خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 08 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پیشتازی آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در درمان اختلالات مغزی - تسنیم

تسنیم | اجتماعی و حوادث | دوشنبه، 08 اردیبهشت 1404 - 16:30
آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز با بهره گیری از فناوری های پیشرفته و روش های درمانی نوین، گام های بلندی در تشخیص و درمان اختلالات مغزی برداشته و جایگاه خود را به عنوان یکی از مراکز پیشرو در این حوزه تثبیت کرده است.
مغز،آزمايشگاه،درمان،ارائه،ملي،اختلالات،نمونه،رئيس،عصبي،تشخيص ...

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمدعلی عقابیان؛ رئیس آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز امروز در نشست خبری، با اشاره به فعالیت آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز، آن را وابسته به وزارت علوم، وزارت بهداشت و معاونت علمی دانست و تصریح کرد: این آزمایشگاه بیش از 10 سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و از زیرساخت‌های مناسبی هم از نظر تجهیزات و هم نیروی متخصص برخوردار است.
تاکنون تحقیقات گسترده‌ای در حوزه‌های مرتبط با علوم شناختی و مغز انجام شده و در حال حاضر این زیرساخت در مسیر ارائه خدمات به جامعه به کار گرفته شده است.
وی افزود: اگر مغز را به‌عنوان یک ابزار تحلیل کنیم و به داده‌هایی که توسط دستگاه‌ها از مغز دریافت می‌شود توجه کنیم، درمی‌یابیم که تنها از بخش محدودی از ظرفیت آن بهره می‌بریم.
عقابیان ادامه داد: مغز انسان حدود 100 میلیارد سلول عصبی دارد و هر سلول حاوی 10 هزار مولکول زیستی است.
اگر بتوانیم مجموعه‌ای که هر سلول در آن وظایف خاصی بر عهده دارد را بهتر بشناسیم، می‌توانیم درک کنیم که چه میزان موفقیت‌ها و ناکامی‌های ما به عملکرد مغزمان وابسته است؛ چرا که مغز نقشی تعیین‌کننده در تصمیم‌گیری‌ها و روند موفقیت یا شکست ما ایفا می‌کند، بنابراین ضرورت دارد شناخت دقیق‌تری از آن داشته باشیم.
رئیس آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در ادامه با بیان اینکه مغز در هر دقیقه حدود 50 فکر تولید می‌کند بدون آنکه ما آگاه باشیم، گفت: اگر زیرساخت تولید افکار مثبت در مغز قوی باشد، این افکار می‌توانند زندگی افراد را به شکل قابل توجهی متحول کنند.
در واقع اگر فردی موفق هستیم، این موفقیت را مدیون تفکرات سازنده مغزمان هستیم، و شکست‌ها ناشی از تفکرات اشتباه ما است.
وی تصریح کرد: به همین دلیل، یکی از اهداف ما در آزمایشگاه، بهره‌گیری مؤثر از ظرفیت‌های ایجاد شده است و در گام نخست قصد داریم مردم را با این زیرساخت آشنا کنیم تا درک بهتری از نقش مغز در زندگی خود پیدا کنند.
عقابیان با بیان اینکه این آزمایشگاه نقش مهمی در حوزه پزشکی نیز دارد، اظهار کرد: مغز می‌تواند دچار اختلالاتی شود که با استفاده از تجهیزات تخصصی، قابل تشخیص و درمان هستند و به این ترتیب می‌توان به‌طور غیرمستقیم در ارتقای سلامت جامعه مؤثر بود.
وی همچنین یادآور شد: برخی اختلالات مانند وسواس و اعتیاد کمتر با نگاه بیماری و نیازمند درمان دیده می‌شوند، در حالی که این اختلالات نیز بیماری محسوب می‌شوند.
در این زمینه انتظار داریم رسانه‌ها همراهی بیشتری داشته باشند تا با فرهنگ‌سازی مناسب، سطح آگاهی جامعه را افزایش دهیم.
آشنایی جامعه با زیرساخت‌های آزمایشگاه تنها بخشی از ماجراست و در کنار آن باید راهکارهایی برای شناخت بهتر مغز نیز معرفی شود.
رئیس آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با اشاره به روش نوروفیدبک به‌عنوان یکی از شیوه‌های درمان اختلالات مغزی اظهار کرد: دو چالش اصلی در درمان اختلالات مغز، تشخیص دقیق و درمان مناسب است.
متأسفانه به دلیل استفاده از ابزارهای غیر به‌روز، گاهی تشخیص‌ها دیرهنگام یا نادرست صورت می‌گیرد که باعث تکرار روش‌های تشخیصی می‌شود.
وی تاکید کرد: درمان موفق زمانی حاصل می‌شود که تشخیص درست در نخستین بار صورت گیرد.
علاوه بر این، بسیاری از درمان‌ها چندتخصصی هستند و نیاز به شخصی‌سازی دارند.
در آزمایشگاه ما، درمان‌ها به صورت شخصی‌سازی شده برای هر فرد ارائه می‌شود، چرا که امروز اساس درمان، درمان شخصی‌سازی شده است و اگر از علوم به درستی بهره ببریم، می‌توانیم نتایج بهتری به دست آوریم.
چشم‌انداز آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز
عقابیان در ادامه بیان کرد: اهداف این آزمایشگاه شامل توسعه فعالیت‌های تحقیقاتی در حوزه علوم و فناوری‌های اعصاب شناختی از طریق ارائه خدمات تصویربرداری عصبی و تحریکات عصبی، ارائه مشاوره‌های تخصصی در زمینه کسب داده‌ها و پردازش تصاویر چندوجهی مغز، ارائه خدمات دانش‌بنیان و به‌روز مطابق آخرین دستاوردهای پژوهشی، توسعه فناوری‌های نوین نقشه‌برداری مغز و تحریک عصبی، و تبدیل دستاوردهای پیشرفته پژوهشی به خدمات کاربردی و گسترش آن در مراکز تخصصی است.
وی همچنین بیوبانک را یکی از بخش‌های این آزمایشگاه دانست و توضیح داد: هر نمونه در بیوبانک نقشه‌برداری مغز شامل سه بخش اصلی یعنی نمونه، مشخصات فنی و مشخصات بالینی است.
عقابیان افزود: مشخصات فنی و بالینی هر نمونه این امکان را به پژوهشگران می‌دهد که با استفاده از فیلترهای مشخص‌کننده ویژگی‌های فنی و بالینی و روش اخذ نمونه، نمونه مورد نظر خود را از بیوبانک انتخاب و سفارش دهند.
پروژه‌های جاری آزمایشگاه
رئیس آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز با اشاره به پروژه‌های در حال اجرا اظهار کرد: در حال حاضر پروژه‌هایی در حوزه پزشکی با تمرکز بر اختلالاتی نظیر افسردگی، اعتیاد و وسواس در دستور کار داریم که هدف از آن، ارتقای روش‌های تشخیص و درمان این اختلالات است.
وی همچنین از تدوین شیوه‌نامه‌های استاندارد برای استفاده از تجهیزات نقشه‌برداری مغز خبر داد و گفت: تاکنون 10 شیوه‌نامه استاندارد به وزارت بهداشت ارائه شده و این شیوه‌نامه‌ها در فهرست کاربردی این وزارتخانه قرار گرفته‌اند.
رئیس آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز در پایان گفت: پروتکل‌های درمانی مبتنی بر روش‌های نوین برای افراد مبتلا به افسردگی‌های مقاوم به درمان نیز از سوی آزمایشگاه در حال تدوین و ارائه است.
انتهای پیام/