گزارش دیدار پزشکیان و الهام علی اف در باکو
در نشست خبری مشترک پس از مذاکرات، الهام علی اف بر پیوندهای تاریخی و همکاری در کریدور شمال-جنوب تأکید کرد و مسعود پزشکیان با ابراز احساس نزدیکی به مردم آذربایجان، از توافق برای تدوین «برنامه راهبردی» و امید به گسترش همه جانبه روابط خبر داد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور جمهوری اسلامی ایران، امروز (دوشنبه) در سفری رسمی وارد باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان شد.
استقبال رسمی و تأکید بر روابط تاریخی
در فرودگاه بینالمللی حیدر علیاف باکو که پرچمهای دو کشور به اهتزاز درآمده بود، مراسم استقبال رسمی با حضور گارد تشریفات به افتخار رئیسجمهور ایران برگزار شد.
پزشکیان در بدو ورود مورد استقبال یعقوب ایوباف، معاون اول نخستوزیر جمهوری آذربایجان و دیگر مقامات رسمی این کشور قرار گرفت.
سپس مراسم استقبال رسمی با حضور الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، در میدان مقابل کاخ ریاست جمهوری برگزار شد.
پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور و ادای احترام به گارد تشریفات، سران دو کشور عکس رسمی گرفتند و سپس مذاکرات دوجانبه خود را ابتدا در قالبی محدود و سپس با حضور هیئتهای عالیرتبه آغاز کردند.
الهام علیاف در اظهاراتی پیش از آغاز مذاکرات و سپس در نشست خبری مشترک، با تأکید بر پیوندهای عمیق تاریخی میان دو ملت گفت: «مردمان آذربایجان و ایران قرنها در شرایط دوستی و برادری زندگی کردهاند و روابط بین دولتی ما امروز بر همین پایه مستحکم استوار است.»
وی سفر رسمی دکتر پزشکیان به آذربایجان را «نشاندهنده سطح عالی روابط» دو کشور دانست.
رئیسجمهور آذربایجان همچنین با اشاره به حمایت سنتی دو کشور از یکدیگر در سازمانهای بینالمللی مانند سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، سازمان همکاری اقتصادی (ECO) و جنبش عدم تعهد، از تداوم و تقویت این همکاریها در آینده خبر داد.
مسعود پزشکیان نیز پیش از ترک تهران به مقصد باکو، در گفتگو با خبرنگاران تأکید کرد که این سفر «صفحه جدیدی» را در روابط میان دو کشور همسایه و برادر خواهد گشود.
وی افزود: «ما مسائل تجاری، علمی، اقتصادی و مسیرهای ترانزیتی میان ایران، آذربایجان و روسیه را مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد.»
رئیسجمهور ایران با اشاره به حضور هیئت بزرگی از بازرگانان، صنعتگران و دانشگاهیان در این سفر، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات آنها با شرکای آذربایجانی به گسترش هرچه بیشتر پیوندها منجر شود.
وی افزود: «ایران و آذربایجان پیوندهای عمیق تاریخی، فرهنگی و معنوی دارند و امیدوارم این تبادل منجر به توسعه و رشد کشور در همه زمینهها شود و بتوانیم تجربیات مشترک خود را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم.»
امضای بیانیه مشترک و اسناد متعدد همکاری میان ایران و جمهوری آذربایجان
در ابتدای حضور رئیسجمهور ایران در باکو، الهام علیاف و مسعود پزشکیان «بیانیه مشترک روسای جمهور» را امضا کردند.
سپس اسناد همکاری زیر میان مقامات ذیربط دو کشور به امضا رسید و یا تبادل شد:
1.
«برنامه رایزنیهای سیاسی بین وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای سالهای 2025-2027»؛ توسط جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه آذربایجان و سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران
2.
«یادداشت تفاهم همکاری جامع در زمینه حمل و نقل برای سالهای 2025-2026 بین وزارت توسعه دیجیتال و حمل و نقل جمهوری آذربایجان و وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران»؛ توسط رشاد نبیاف، وزیر توسعه دیجیتال و حمل و نقل آذربایجان و فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی ایران و رئیس کمیسیون مشترک دولتی
3.
«یادداشت تفاهم بین وزارت توسعه دیجیتال و حمل و نقل جمهوری آذربایجان و وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران در مورد شناسایی متقابل گواهینامهها بر اساس قاعده I/10 کنوانسیون بینالمللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی دریانوردان 1978»؛ توسط رشاد نبیاف و فرزانه صادق.
4.
«برنامه تبادل فرهنگی بین وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران برای سالهای 2025-2028»؛ توسط عادل کریملی، وزیر فرهنگ آذربایجان و سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران.
5.
«یادداشت تفاهم همکاری رسانهای بین آژانس توسعه رسانهای جمهوری آذربایجان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران»؛ توسط شاهین مصطفییف، معاون نخستوزیر آذربایجان و رئیس کمیسیون مشترک دولتی و فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی ایران و رئیس کمیسیون مشترک دولتی.
امضای این اسناد متعدد، نشاندهنده عزم دو کشور برای گسترش و تعمیق همکاریها در زمینههای مختلف در دوره جدید روابط است.
کریدور شمال-جنوب و همکاریهای سهجانبه در محور گفتگوها
الهام علیاف در نشست خبری مشترک تأکید کرد که در مذاکرات دوجانبه، پروژههای همکاری سهجانبه نیز مورد بحث قرار گرفته که در میان آنها، کریدور حملونقل «شمال-جنوب» جایگاه ویژهای دارد.
وی با بیان اینکه این پروژه منافع زیادی برای همه کشورهای مشارکتکننده خواهد داشت، افزود: «آذربایجان تمام پروژههای زیربنایی لازم برای فعالسازی این کریدور در خاک خود را اجرا کرده و با توجه به افزایش حجم بار، در حال گسترش ظرفیتهای خود است.»
پزشکیان: اشتراکات فراوان، احساس در خانه بودن و عزم توسعه روابط
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، نیز با ابراز خرسندی از حضور در باکو گفت: «ما در این منطقه از نظر فرهنگی، اعتقادات دینی، دیدگاهها، سیاستها و برنامهها اشتراکات فراوانی داریم و به این اشتراکات افتخار میکنیم.»
وی با تأکید بر حس نزدیکی میان دو ملت اظهار داشت: «من خودم را اینجا غریبه احساس نمیکنم، خودم را مثل تبریز و اردبیل احساس میکنم.
انگار در یکی از شهرهایی هستم که در آن بزرگ شدهام.
به همین دلیل، از اینکه اینجا هستم بسیار خوشحالم.»
رئیسجمهور ایران بر عزم تهران برای توسعه روابط تأکید کرد: «ما تلاش خواهیم کرد که روابط خود را به شکلی قوی ادامه دهیم.
انشاءالله روابط ما در زمینههای اقتصادی، سیاسی، نظامی و دیگر عرصهها توسعه خواهد یافت.»
توافق برای تدوین برنامه راهبردی و توسعه همکاریها
پزشکیان همچنین از یک توافق مهم در جریان مذاکرات خبر داد: «امروز در خصوص تهیه برنامه راهبردی بین آذربایجان و ایران تصمیمگیری شد.
تهیه این برنامه در یک چارچوب زمانی مشخص به وزرای مربوطه محول شده است.»
وی افزود: «تلاش خواهیم کرد که در همه زمینهها، صنعت، علم، فرهنگ، اقتصاد، تجارت و امنیت، همکاری داشته باشیم.»
رئیسجمهور ایران به پتانسیل توسعه بیشتر کریدورهای شمال-جنوب و شرق-غرب اشاره کرد و گفت: «ما میتوانیم در چارچوب کریدورها، مسیرهای ارتباطی خود را به یکدیگر متصل کنیم و تغییرات مشخصی در روابط مالی و تجاری ایجاد نماییم.»
وی همچنین بر امکان «تولید مشترک» توسط تولیدکنندگان دو کشور و «سرمایهگذاری و اقدام مشترک» کارآفرینان تأکید کرد.
پزشکیان: به زودی دوباره به آذربایجان سفر خواهم کرد
رئیسجمهور ایران در پایان سخنان خود ضمن اشاره به وقوع انفجاری در ایران که وی را ناگزیر به کوتاه کردن سفر خود کرده است، گفت: «در آیندهای بسیار نزدیک دوباره به آذربایجان سفر خواهم کرد و تلاش میکنم در سفر آینده چند روزی بمانم.»
کریدور شمال-جنوب و راهآهن رشت-آستارا
کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال-جنوب با هدف کاهش زمان حمل بار میان هند، ایران، روسیه و شمال اروپا در سال 2000 پایهگذاری شد و کشورهای متعددی از جمله آذربایجان به آن پیوستهاند.
بخش مهمی از این کریدور، اتصال شبکه ریلی ایران و آذربایجان از طریق خط آهن رشت-آستارا است که ساخت آن بر اساس توافق سال 2023 میان ایران و روسیه با سرمایهگذاری طرف روسی در جریان است و پیشبینی میشود ظرف 4 سال تکمیل شود.
این خط آهن شبکه ریلی ایران را به قفقاز، روسیه و اروپای شمالی متصل خواهد کرد.
آمار تجارت دوجانبه
بر اساس آمار گمرک ایران، حجم تجارت غیرنفتی ایران و آذربایجان در سال گذشته با رشد 6 درصدی نسبت به سال قبل، به 712 میلیون دلار رسیده است.
انتهای پیام/