هدفگذاری تهران و باکو تحقق مبادلات چند میلیارد دلاری است
رئیس اتاق ایران در همایش تجاری ایران و آذربایجان با اشاره به زمینههای همکاری بین دو کشور، گفت: دستیابی به مبادلات چند میلیارد دلاری بین تهران و باکو را دنبال میکنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان - رئیس اتاق ایران در همایش تجاری ایران و آذربایجان که با حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد، تصریح کرد: با وجود اینکه حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال ۲۰۲۴ حدود ۹۰۰ میلیون دلار بوده، هدفگذاری برای دستیابی به مبادلات چند میلیارد دلاری در سالهای آتی است.
صمد حسنزاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با ابراز امیدواری که در این همایش مهم اقتصادی، شاهد گامهای تازهای در مسیر تحکیم روابط برادرانه و توسعه همکاریهای اقتصادی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان باشیم، گفت:
هیات تجاری اتاق ایران متشکل از نمایندگان بخشهای خصوصی و مدیران ارشد شرکتها و بنگاههای اقتصادی ایران برای رایزنی، همکاری و بررسی زمینههای بالقوه سرمایهگذاری و تولیدات مشترک، آمادگی کامل دارند؛ بنابراین معتقدیم که همکاریهای دو جانبه میتواند منجر به خلق فرصتهای اقتصادی بینظیری شود.
او تاکید کرد: دو کشور با ۷۶۵ کیلومتر مرز مشترک، پیوندهای تاریخی، فرهنگی، دینی و عضویت در ابتکارات منطقهای همچون کریدور بینالمللی شمال–جنوب، از ظرفیتهای گستردهای برای گسترش مبادلات اقتصادی برخوردارند.
با وجود اینکه حجم مبادلات تجاری دو کشور در سالهای گذشته حدود ۹۰۰ میلیون دلار بوده، این رقم با توجه به ظرفیتهای موجود، قابلیت افزایش چشمگیر دارد و هدفگذاری برای دستیابی به مبادلات چند میلیارد دلاری در سالهای آتی است.
حسنزاده در ادامه به حوزههای مناسب برای همکاری بین دو کشور اشاره کرد.
• ترانزیت و حملونقل:
تکمیل پروژه راهآهن رشت–آستارا که به عنوان حلقه مفقوده کریدور شمال–جنوب شناخته میشود، اولویت نخست همکاریهای ترانزیتی دو کشور است.
این پروژه نه تنها زمان حمل کالا میان آسیا و اروپا را کاهش میدهد، بلکه نقش ایران و آذربایجان را در زنجیره تأمین جهانی پررنگتر خواهد کرد.
همچنین، توسعه بنادر آستارا و بندر انزلی و اتصال لجستیکی آنها، از جمله فرصتهای مهم همکاری است.
• انرژی:
با امضای توافقنامههای سوآپ گاز بین ایران، آذربایجان و ترکمنستان، زمینههای همکاری سهجانبه در حوزه تجارت گاز و برق فراهم شده است.
گسترش این همکاریها از طریق سرمایهگذاری مشترک در زیرساختهای انتقال انرژی و پروژههای نیروگاهی در مناطق مرزی، فرصتهای بیسابقهای پیش روی ما قرار میدهد.
• کشاورزی و صنایع غذایی:
دو کشور با در نظر گرفتن نیاز جمهوری آذربایجان به تأمین محصولات کشاورزی، دانش و فناوری ایران در حوزه کشت هوشمند، میتوانند پروژههای مشترک در تولید گلخانهای، آبیاری مدرن و صادرات محصولات فرآوری شده را توسعه دهند.
• بازسازی و توسعه مناطق آزاد شده:
در پی آزادسازی سرزمینهای جمهوری آذربایجان، پروژههای عمرانی گستردهای آغاز شده است.
شرکتهای ایرانی در حوزه راهسازی، سدسازی، برقرسانی، ساخت بیمارستان و مدرسه میتوانند به طور گسترده در این پروژهها مشارکت کنند.
رئیس اتاق ایران با بیان اینکه در حوزه ساختوساز و پروژههای عمرانی و ارائه خدمات فنی مهندسی نیز زمینه همکاری وجود دارد، گفت: تجربه و تخصص ایران در این زمینهها، میتواند در اجرای پروژههای عمرانی و توسعه زیرساختها در آذربایجان بسیار مفید باشد.
به همین منظور، درخواست برگزاری نشست تخصصی با حضور مقامات و فعالان بخش خصوصی دو کشور را داریم تا در مورد این دو حوزه و سایر فرصتهای همکاری به تفصیل بحث و بررسی شود.
او در بخش دیگری از سخنان خود از منابع غنی، نیروی متخصص با دانش روز و بازار بزرگ ایران سخن گفت و تصریح کرد: کشور جمهوری آذربایجان نیز با اقتصاد پویا و حضور جدی در عرصههای تجارت بینالمللی، میتواند در پروژههای مشترک با ایران سرمایهگذاری کند.
سرمایهگذاری مشترک فعالان اقتصادی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی دو کشور موضوعی است که در اتاق ایران و با همکاری اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان آن را دنبال میکنیم.
حسنزاده به حوزه فناوری اطلاعات و دیجیتال اشاره و تصریح کرد: با توجه به سیاستهای هر دو کشور در زمینه اقتصاد دیجیتال، زمینههای همکاری در پروژههای مشترک فناوری اطلاعات، تجارت الکترونیک، امنیت سایبری و توسعه زیرساختهای دیجیتال فراهم است.
از طرفی با توجه به تسهیل صدور روادید برای اتباع دو کشور و نزدیکی فرهنگی، توسعه گردشگری سلامت، زیارتی و اکوتوریسم، حوزه گردشگری میتواند به یکی از محورهای همکاری بدل شود.
همچنین ایجاد تورهای مشترک ایران–آذربایجان برای جذب گردشگران خارجی از بازارهای ثالث قابل بررسی است.
رئیس اتاق ایران از چالشهای پیشرو و راهکارهای برونرفت از آنها سخن گفت و تاکید کرد: تسهیل صدور روادید تجاری و افزایش تعداد دفاتر نمایندگی اقتصادی در دو کشور، رفع موانع بانکی و توسعه نظامهای پرداخت متقابل با استفاده از ارزهای ملی، رفع موانع حملونقل و تسهیل انتقال کالا میان دو کشور و انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد یا تجارت ترجیحی برای کاهش تعرفههای گمرکی از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه باشند.
حسنزاده ادامه داد: اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی و با همکاری اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان آمادگی دارد تا با کمک به شرکتهای دو کشور، برگزاری نمایشگاههای تخصصی و اعزام هیأتهای تجاری، گامهای موثری در عملیاتی کردن توافقات بردارد.
رئیس اتاق ایران اظهار امیدواری کرد: این همایش سرآغاز فصل تازهای از همکاریهای اقتصادی، صنعتی و سرمایهگذاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان باشد؛ به گونهای که در آینده نزدیک شاهد جهشی کمسابقه در روابط تجاری و اقتصادی میان دو ملت باشیم.
منبع: اتاق ایران