خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 09 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مفهوم ولایت و ولایت‌مداری و اعتقاد به امام از زبان پناهیان - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 09 اردیبهشت 1404 - 09:30
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان به تشریح و تبیین مفهوم ولایت، ولایت مداری و اعتقاد به امام در صدر اسلام پرداخت.
ولايت،اسلام،صدر،جامعه،علي،اميرالمومنين،السلام،امام،مشكل،اشار ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، حجت‌الاسلام‌والمسلمین علیرضا پناهیان در محفل جشن بزرگداشت شب میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در حرم مطهر ایشان، به مفهوم تربیت پذیری جامعه اشاره و با بیان اینکه مفهوم ولایت، ولایت مداری و اعتقاد به امام در صدر اسلام مفهومی غریب و ناشناخته نبود، اظهار داشت: مردم در صدر اسلام مشکل چندانی با امامت نداشتند، بلکه مشکل این بود که ولایت و امامت هرکسی را می پذیرفتند.
سخنران حرم مطهر بانوی کرامت یادآور شد: هر اندازه اولیای الهی خواستند مردم را از ولایت پذیری زیادی جدا کنند، موفق نشدند؛ مردم فهم و بصیرت لازم را در شناخت امام و ولی نداشتند.
وی افزود: در فضای جامعه صدر اسلام، مردم به فضائل امیرالمومنین و یا اعتقاد به وصایت امیرالمومنین علی علیه السلام شک نداشتند؛ حتی مشکل عدم اهتمام مردم به امر اطاعت از امامت و ولایت نبود، بلکه متاسفانه این مردم حاضر بودند ولایت فرد پستی چون یزید را قبول کنند.
پناهیان با اشاره به اینکه در تاریخ صدر اسلام، مردم خود واقعه غدیر را به خوبی درک کرده، حتی سینه به سینه این موضوع را مطرح ساخته، کم و بیش همه در جریان این امر مهم بودند، یادآور شد: مردم در صدر اسلام هیچگاه منکر اثبات امامت و یا اصل ولایت پذیری نبودند و با نحوه امامت جامعه و مدیریت اجتماع توسط پیامبر و اهل بیت علیهم السلام مشکل داشتند.
وی به علل عدم پذیرش ولایت امیرالمومنین علی علیه السلام در صدر اسلام اشاره نمود و خاطرنشان کرد: برخی بر این باور بودند که پیامبر با شیخوخیت و حرمت پیامبری مدیریت می‌کردند و اگر علی جوان با تمسک به این سیره بخواهد جامعه را مدیریت کند، سنگ بر روی سنگ بند نخواهد شد.
سخنران حرم مطهر بانوی کرامت افزود: مسئله آنها این نبود که آزادی خواه و یا ولایت پذیر باشند، بکله به دنبال آن بودند که کسی بر آنها ولایت کند که زور بگوید؛ به نوعی مردم دنبال فرمانده دیکتاتور و کسی بودند که زورگویی کند.
وی با تأکید بر اینکه مردم در صدر اسلام مشکل ولایت پذیری درست داشتند، اظهار داشت: مردم در آن دوران علی رغم پذیرش فضائل نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و امیرالمومنین علی علیه السلام، به نص کلام رسول خدا که در قرآن کریم نیز بدان اشاره شده، با توجه به روحیه مشورت پذیری پیامبر را اُذُن می نامیدند و همین مشکل را با امیرالمومنین علی علیه السلام نیز داشتند.
آنها نفهمیده بودند که باید ولایت ولی خدا را بپذیریند و بدانند که او با انسان ها کریمانه برخورد می کند نه دیکتاتور مابانه.
پناهیان تصریح کرد: باید توجه داشته باشیم که امام در بسیاری از مواقع صریح صحبت نمی کند و فرد فرد جامعه، خود باید بداند که امام از او چه می خواهد و چه نقشی را باید در اجتماع دنبال نماید؛ چراکه مسلمان واقعی از قدرت عقلی تشخیص و درک تکلیف برخوردار است؛ اگر انسان منتظر بماند که همه دستورات از بالا صادر شود، این اشتباه است.
وی با تاکید بر اینکه شیعه نه تنها از امام اطاعت می کند، بلکه خود در بسیاری از بزنگاه ها تکلیفش را مبتنی بر تشخیصش دنبال می‌کند، یادآور شد: قرآن کریم می فرماید و امرهم شوری بینهم، فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْر؛ یعنی مراجعه به متخصص و گفتگوی جمعی بین مومنین انسان و جامعه را از گمراهی و تباهی در تشخیص وظیفه، نجات می‌دهد.
سخنران حرم مطهر بانوی کرامت با اشاره به اینکه امیرالمومنین علی علیه السلام با تمسک به سیره نبوی، برای تک تک آحاد جامعه نقش قائل بودند، خاطرنشان کرد: پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله به مومنین اعتماد زیادی داشتند و این موضوع یکی از ویژگی های بارز سیره نبوی بود.
وی ولایت‌مداری مبتنی بر ولایت طاغوت را از بدبختی‌های بزرگ بسیاری از مردم جوامع انسانی دانست و با بیان این که این افراد ولایت هرکسی که صاحب قدرت باشد را می پذیرند، ابراز داشت: در صدر اسلام مشکل از اصل ولایت مداری نبود؛ حتی همین الان هم بسیاری از مردم جوامع انسانی در ولایت مداری که خود را عبد قدرت و طاغوت قرار می دهد مشکلی ندارند.
پناهیان در ادامه ضمن اشاره به معنا و مفهوم ذکر مبارک «لا اله الا الله» اظهار کرد: این ندای مبارک نشان دهنده این موضوع است که کسی با اثبات خدا مسلمان نمی شود، بلکه باید نفی ربوبیت هرکسی جز ذات اقدس الهی را قبول داشته باشد.
سخنران حرم مطهر بانوی کرامت تصریح کرد: شیعه نه تنها مطیع و تکلیف مدار، بلکه در کنار این مهم، تشخیص مدار هم است و مبتنی بر تشخیصی که بر پایه مراجعه به متخصص و گفتگوی جمعی بین مومنین حاصل می گردد، عمل می کند.
وی به کلام زیبا و ارزشمند شهید سیدحسن نصرالله اشاره و با بیان این که ولی فقیه کرامت و آقایی تک تک آحاد جامعه را حفظ می‌کند و به دنبال آن است که جامعه به قدرت تشخیص درست در بزنگاه‌ها برسد، اظهار داشت: شیعه مانند حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها است که برای نصرت امامش بدون امر امام، به سوی امام رضا علیه السلام حرکت کرد.
پناهیان در پایان سخنان خود اظهار کرد: چیزی که مردم در صدر اسلام نفهمیدند ولایت امیرالمومنین علی(ع) نبود، بلکه تمرد از ایشان بر همان مبنای تمرد از رسول الله(ص) بود، مردم صدر اسلام دنبال کسی بودند که به اینان زور بگوید نه این که با ایشان مشورت کند.
انتهای پیام/