خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 09 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مشاور؛ همراه لحظه‌های سخت و شیرین - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | سه شنبه، 09 اردیبهشت 1404 - 10:31
مشاوران با توانمندسازی افراد در مواجهه با بحران ها و ارتقای سطح تاب آوری اجتماعی، نه تنها سلامت روان فردی را تضمین می کنند، بلکه بستری امن و پویا را برای شکوفایی جامعه فراهم می آورند.
مشاوران،مشاوره،زندگي،سلامت،كمك،جامعه،نقش،اجتماعي،زوجين،ارتقا ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، نهم اردیبهشت، روز پاسداشت تلاش‌های ارزشمند مشاوران و روانشناسان در جامعه است؛ کسانی که با دانش، همدلی و تخصص خود، چراغ راه افراد در پیچ‌وخم‌های زندگی فردی و اجتماعی هستند.
در دنیای پر چالش امروز، اهمیت حضور مشاوران بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.
در سطح فردی، مشاوران نقش بی‌بدیلی در ارتقای سلامت روان، افزایش خودآگاهی و بهبود کیفیت زندگی ایفا می‌کنند.
آن‌ها با ایجاد فضایی امن و محرمانه، افراد را در شناخت نقاط قوت و ضعف، مدیریت هیجانات، غلبه بر استرس و اضطراب، و حل مشکلات یاری می‌رسانند.
مشاوره، نه‌تنها در زمان بحران بلکه به‌عنوان یک ابزار پیشگیرانه، می‌تواند به افراد کمک کند تا با چالش‌های زندگی با آمادگی بیشتری روبرو شوند و مسیر رشد و تعالی را هموارتر طی کنند.
اما نقش مشاوران تنها به حوزه فردی محدود نمی‌شود و در سطح اجتماعی نیز به تقویت تاب‌آوری جامعه، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و ارتقای سلامت روانی جمعی کمک می‌کنند.
آن‌ها با ارائه آموزش‌های تخصصی در زمینه‌های مختلف از جمله مهارت‌های زندگی، ارتباط مؤثر، تربیت فرزند و پیشگیری از خشونت، نقش مؤثری در ارتقای سطح آگاهی و توانمندی افراد جامعه ایفا می‌کنند.
حضور این افراد در مدارس، دانشگاه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای مختلف، به ایجاد محیطی سالم‌تر و سازنده‌تر کمک می‌کند.
به‌ویژه در شرایط بحرانی و پس از وقوع حوادث ناگوار، نقش مشاوران به‌عنوان حامیان روانی و تسهیل‌گران بازگشت به زندگی عادی، حیاتی است زیرا آن‌ها با ارائه مداخلات روانشناختی تخصصی، به افراد آسیب‌دیده کمک می‌کنند تا با شوک و تروما مقابله کرده و مسیر بهبودی را طی کنند.
نقش کلیدی روانشناسان در حفظ سلامت روان جامعه
وجیهه محمدی فلاح، مدیرکل بهزیستی استان البرز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از کرج، ضمن تبریک این روز، به تبیین نقش محوری روانشناسان در ارتقای سطح تاب‌آوری اجتماعی، پیشگیری از بروز آسیب‌های اجتماعی و تشریح خدمات متنوع ارائه شده توسط این اداره کل پرداخت و به بحران‌های طبیعی و اجتماعی که جوامع امروزی همواره با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، اشاره می‌کند.
وی می‌افزاید: در چنین بستری، حضور فعال و اثربخش روانشناسان به‌عنوان متخصصان سلامت روان، نه‌تنها یک ضرورت بلکه یک رکن اساسی در حفظ سلامت و انسجام جامعه محسوب می‌شود.
این متخصصان با بهره‌گیری از دانش و مهارت تخصصی خود، نقش بی‌بدیلی در مدیریت و کاهش پیامدهای روانی ناشی از این بحران‌ها بر افراد و جامعه ایفا می‌کنند.
مدیرکل بهزیستی استان البرز اذعان می‌کند: از ارائه مداخلات روانشناختی اولیه در ساعات بحرانی گرفته تا همراهی با افراد در مسیر سازگاری با شرایط پس از بحران و التیام یافتن از آسیب‌های روحی، همگی از وظایف خطیر روانشناسان هستند که لازم است عموم مردم از این موارد مطلع باشند و در مواقع لزوم از آن‌ها بهره گیرند و به کاهش آسیب‌های ناشی از ضربه‌های روحی و روانی کمک کنند.
محمدی فلاح با اشاره به شعار امسال روز روانشناس با عنوان «از بحران تا رشد؛ نقش روانشناسی در تقویت تاب‌آوری» توضیح می‌دهد: انتخاب این شعار به‌درستی بر این نکته اساسی تأکید دارد که حوزه روانشناسی تنها به زمان بحران، محدود نمی‌شود، بلکه نقش محوری در مسیر رشد و بالندگی جامعه ایفا می‌کند.
وی اضافه می‌کند: روانشناسان و مشاوران با ارائه خدمات تخصصی مشاوره‌ای و آموزشی، به توانمندسازی افراد در ابعاد مختلف زندگی کمک می‌کنند.
این توانمندسازی شامل ارتقای مهارت‌های مقابله‌ای مؤثر، افزایش سطح خودآگاهی، تقویت احساس ارزشمندی و بهبود کیفیت روابط بین فردی است.
خط تلفنی 1480 آماده ارائه مشاوره رایگان
مدیرکل بهزیستی استان البرز بیان می‌کند: هنگامی‌که افراد از سلامت روان مطلوب‌تری برخوردار بوده و مهارت‌های زندگی کارآمدی را کسب کرده باشند، جامعه نیز در مواجهه با چالش‌های گوناگون، سطح بالاتری از تاب‌آوری اجتماعی را از خود نشان می‌دهد و به‌تبع آن، از بروز بسیاری از آسیب‌های اجتماعی پیشگیری می‌شود.
محمدی فلاح با تأکید بر اینکه روانشناسان با تمرکز بر ارتقای سلامت روان فردی، درنهایت به بهبود و ارتقای سلامت روان کل جامعه کمک شایانی می‌کنند، خاطرنشان می‌کند: اداره کل بهزیستی استان البرز همواره در تلاش بوده تا دسترسی آسان و فراگیر شهروندان به خدمات تخصصی روانشناسی و مشاوره را فراهم آورد.
وی از فعالیت یک مرکز مشاوره حضوری دولتی و 30 مرکز مشاوره حضوری غیردولتی تحت نظارت این سازمان در سطح استان البرز خبر می‌دهد و اظهار می‌کند: علاوه بر این، خط تلفنی 1480 نیز به‌صورت کاملاً رایگان و در تمامی ساعات شبانه‌روز، آماده ارائه خدمات مشاوره‌ای تلفنی به عموم مردم است.
مدیرکل بهزیستی استان البرز از اجرای طرح‌های حمایتی ویژه‌ای نیز در راستای حمایت از بنیان خانواده در استان خبر می‌دهد و اعلام می‌کند: در حوزه ارتقای سطح آگاهی‌های روانی - اجتماعی جامعه نیز اقدامات گسترده‌ای صورت گرفته که از جمله آن‌ها می‌توان به ارائه آموزش‌های پیش از ازدواج به 2 هزار و 478 نفر اشاره کرد.
اضطراب در دوران کودکی می‌تواند به شکل‌های مختلفی بروز کند و بر جنبه‌های گوناگون زندگی کودک از جمله عملکرد تحصیلی، روابط اجتماعی و سلامت کلی او تأثیر بگذارد.
مشاوران با تخصص و رویکردهای ویژه‌ای که دارند، نقش مهمی در شناسایی، درک و کاهش اضطراب در کودکان ایفا می‌کنند.
غربالگری اضطراب بیش از 2 هزار کودک 5 تا 6 ساله
آن‌ها با ایجاد فضایی امن و قابل اعتماد، به کودکان کمک می‌کنند تا احساسات خود را بیان کرده و منابع اضطراب خود را بشناسند.
مشاوران از طریق تکنیک‌های بازی‌درمانی، قصه‌گویی، هنردرمانی و گفت‌وگوهای متناسب با سن کودک، به آن‌ها می‌آموزند چگونه با احساسات اضطرابی خود روبرو شوند و راهبردهای مقابله‌ای سالم را یاد بگیرند.
محمدی فلاح عنوان می‌کند: در حوزه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی نیز، اقدامات قابل‌توجهی صورت گرفته و در سال گذشته، 2 هزار و 840 کودک 5 تا 6 ساله در طرح غربالگری اضطراب شرکت کردند.
566 نفر از متقاضیان طلاق نیز مورد غربالگری روانی - اجتماعی قرار گرفتند و پس از انجام ارزیابی‌های لازم، هر زوج حداقل سه جلسه مشاوره دریافت کردند.
یکی از والدینی که همراه با فرزند خود به مراکز مربوطه مراجعه کرده است در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از کرج می‌گوید: فرزندم از همان دوران کودکی، حدود دو سالگی ناخن‌های خود را می‌جوید و همین موضوع تا زمان ورود وی به مدرسه ادامه داشت اما معلمش پیشنهاد داد که حتماً او را نزد یک مشاور ببریم و از او کمک بگیریم تا مشکل رفع شود.
وی ادامه می‌دهد: از زمانی که فرزندم را نزد مشاور می‌برم و راهکارهای کاهش اضطراب را که پیشنهاد داده اجرا کرده‌ام، تفاوت را احساس می‌کنم، حتی شب‌ادراری‌های فرزندم هم تقریباً رفع شده است.
در حال حاضر برای مقابله با ترس، درمان را ادامه می‌دهم و امیدواریم این موضوع هم برطرف شود، او به‌شدت از تنهایی می‌ترسد.
طلاق به‌عنوان یک پدیده چندوجهی، نه‌تنها بر زندگی زوجین بلکه بر ساختار خانواده و جامعه نیز آثار مخربی بر جای می‌گذارد.
مشاوران خانواده با دانش و تخصص خود در زمینه روابط زوجین، نقش بسزایی در پیشگیری از وقوع طلاق ایفا می‌کنند.
آن‌ها با ارائه خدمات مشاوره‌ای قبل و حین ازدواج، به زوجین کمک می‌کنند تا شناخت عمیق‌تری از یکدیگر پیدا کنند.
نقش مؤثر مشاوره در کاهش نرخ طلاق و تحکیم بنیان خانواده
مشاوران همچنین کمک می‌کنند زوجین انتظارات واقع‌بینانه‌ای از زندگی مشترک داشته باشند و مهارت‌های ارتباطی مؤثر را بیاموزند.
در جلسات پیش از ازدواج، مشاوران به بررسی زمینه‌های احتمالی اختلاف، ارزش‌های اساسی، اهداف زندگی و نحوه حل تعارضات می‌پردازند تا زوجین با آمادگی بیشتری وارد زندگی مشترک شوند و از بروز مشکلات آتی پیشگیری کنند.
مدیرکل بهزیستی البرز با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته برای کاهش نرخ طلاق در استان نیز اظهار می‌کند: در راستای ایجاد صلح و سازش بین زوجین متقاضی طلاق، 2 هزار و 339 جلسه مشاوره در سال گذشته برگزار و منجر به سازش حدود 40 درصد از این زوجین شده است.
محمدی فلاح اضافه می‌کند: در طول زندگی مشترک نیز، مشاوران می‌توانند در مواجهه با چالش‌ها و اختلافات به زوجین کمک کنند.
آن‌ها با ایجاد فضایی امن و بی‌طرفانه، به زن و شوهر این امکان را می‌دهند تا احساسات، نیازها و نگرانی‌های خود را به شیوه‌ای سازنده بیان کنند و به درک متقابل برسند.
وی با بیان اینکه مشاوران با آموزش مهارت‌های حل مسئله، مدیریت خشم، همدلی و گوش دادن فعال، به زوجین کمک می‌کنند تا الگوهای ارتباطی ناسالم را تغییر دهند و راه‌حل‌های مسالمت‌آمیزی برای اختلافات خود پیدا کنند، اذعان می‌کند: در مواردی که رابطه دچار بحران شده، مشاوره می‌تواند به زوجین کمک کند تا ریشه‌های مشکلات را شناسایی و برای ترمیم رابطه تلاش کنند.
عاطفه 29 ساله که به تازگی با همسرش ازدواج کرده و با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کند، به خبرنگار تسنیم از کرج مطرح می‌کند: خانواده من اعتقادی به مشاور و نقش او نداشتند و هر چه اصرار کردم قبل از ازدواج از این افراد متخصص کمک بگیرم مخالفت کردند.
وی می‌افزاید: اکنون یک سال از زندگی مشترک ما می‌گذرد اما اختلافات و تضادهای ما روزبه‌روز بیشتر می‌شود و خانواده‌ها را کلافه کرده تا جایی که دیگران پیشنهاد دادند که حتماً باید به مشاور مراجعه کنیم.
امروز که سومین جلسه مشاوره را تمام کردیم به‌خوبی تفاوت را درک می‌کنم اما پشیمانم که چرا زودتر خودم به این مهم اقدام نکردم.
سردار سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا از فعالیت حدود یک هزار و 114 دایره مشاوره و مددکاری در یک هزار و 114 کلانتری در سطح کشور خبر می‌دهد و می‌گوید: گاها پدران و مادران شاغل و فرزندان رهاشده اشکالاتی را به وجود می‌آورند که موجب ایجاد منازعات بین زوجین و والدین و فرزندان شده اما معمولا پس از یکی دو جلسه مشاوره، این مشکلات مرتفع می‌شود.
وی بیان می‌کند: ما به همکاران خود در مراکز و دوایر مشاوره اعلام کرده‌ایم که به افراد مراجعه‌کننده فرصت صحبت کردن بدهند، همه باید این امر را تمرین کنیم که بیش از اینکه بخواهیم حرف بزنیم، شنونده باشیم.
در صورت شنونده فعال بودن بیشتر مشکلات رفع شده و با تخلیه هیجانی و ایجاد گفتمان، تقریبا 50 تا 60 درصد مشکلات حل می‌شود و دیگر نیازی به ورود و مداخله بیشتر همکاران ما نیست.
مشاوران، ناخدایان سلامت جامعه
سخنگوی فراجا با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم این مراکز مشاوره رونق پیدا کنند و بتوانیم مشاوره‌های فعال را به مجامع آموزشی، مدارس، ادارات و کانون خانواده ببریم، اظهار می کند: همه ما به مشاوره و مشورت نیاز داریم و این موضوع تاکید دین مبین اسلام نیز هست.
هنگام مواجهه با مشکلات در صورت لزوم باید با اهل فن مشورت کنیم که ادبیات مشاوره روانشناسانه و روانشناختی و ادبیات دینی را بلد هستند.
مشاوران، به‌مثابه سکان‌داران کشتی زندگی فردی و ناخدایان سلامت جامعه، در تمامی جوانب حیات نقش‌آفرینی می‌کنند.
از هدایت کودکان در مسیر رشد و کاهش اضطراب‌هایشان، تا یاری‌رسانی به زوجین در تحکیم بنیان خانواده و پیشگیری از طلاق، حضورشان همچون چراغی فروزان، راهگشای تاریکی‌ها و ابهام‌هاست.
آن‌ها با توانمندسازی افراد در مواجهه با بحران‌ها و ارتقای سطح تاب‌آوری اجتماعی، نه‌تنها سلامت روان فردی را تضمین می‌کنند، بلکه بستری امن و پویا برای شکوفایی جامعه فراهم می‌آورند.
در حقیقت، مشاوران، معماران سلامت روان و ضامن استحکام روابط انسانی در تمامی عرصه‌های زندگی هستند.
روز مشاور، فرصتی مغتنم است تا از تلاش‌های بی‌وقفه این قشر فرهیخته قدردانی و بر اهمیت نقش آن‌ها در ساختن جامعه‌ای سالم‌تر، شاداب‌تر و تاب‌آورتر تأکید کنیم.
بیایید با قدر دانستن خدمات مشاوران و مراجعه به‌موقع به مراکز مشاوره، گامی مهم در راستای ارتقای سلامت روان خود و جامعه برداریم، چراکه سلامت روان، زیربنای توسعه و پیشرفت هر جامعه‌ است.
گزارش: صدیقه صباغیان
انتهای پیام/