عملیات حج امسال از ۱۵ اردیبهشت ماه آغاز میشود/ کوچکترین زائر ۷ ساله و مسن ترین زائر ۹۷ ساله است
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: عملیات حج امسال از ۱۵ اردیبهشت ماه با پرواز زائران آغاز میشود.

باشگاه خبرنگاران جوان- علیرضا بیات رئیس سازمان حج و زیارت در نشست خبری به تشریح روند عملیات حج تمتع سال ۱۴۰۴ پرداخت.
رئیس سازمان حج و زیارت اظهار کرد: عملیات حج امسال از ۱۵ اردیبهشت ماه با پرواز زائران آغاز میشود و تا ده خرداد ادامه دارد.
بیات با اشاره به اینکه در حج امسال ۵۴ درصد بانوان و ۴۶ درصد زائران آقایان هستند، گفت: در سال جاری ۵۱ درصد زائران زیر ۵۵ سال و باقی زائران بیش از ۵۵ سال هستند.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه ۴ آشپزخانه مرکزی داریم که ۲ آشپزخانه در مکه و ۲ آشپزخانه در مدینه درنظر گرفته شده است، ادامه داد: در مدینه ۵ شب اقامت خواهند داشت و سایر ایام در مکه اسکان پیدا میکنند.
در این عملیات بالغ بر ۷ میلیون پرس غذا باید بدهیم.
بیات با بیان اینکه درگذشته ۱۰ درصد تعداد زائران عوامل بودند که امسال این تعداد به ۵ درصد رسیده است، خاطر نشان کرد: امسال کوچکترین زائر ما ۷ ساله و بزرگترین هم ۹۷ ساله است.
وی با اشاره به استفاده از فرودگاه طائف برای نخستینبار خاطر نشان کرد: بار زوار را ۷۲ ساعت قبل تحویل گرفته و در مقصد تحویل زائران میشود.
در سفر مکه به مدینه همچنین اقدامی درنظر گرفته شده است.
به گفته وی، زائران مایل هستند آب زمزم همراه بیاورند که محدودیت هواپیمایی داشت، اما امسال طی قراردادی برای هر زائر پنج لیتر آب زمزم در نظر گرفته شده است.
وی درباره اینترنت همراه گفت: هتلهای مورد اجاره اینترنت دارد، اما چون حجم استفاده زائران بالاست، از این رو با قرارداد با همراه اول سازمان ماقبل شد اینترنت زائران را تامین کند، طبق مطالعات مصرف اینترنت هر مسافر دو و نیم تا سه گیگ بود در بسته اهدایی پنج گیگ در نظر گرفته شد که حتی پس از پایان بسته امکان گفتوگو خواهند داشت.
بیات با بیان اینکه ۱۹ هتل برای زائران در فاصله چند دقیقهای با حرم در نظر گرفته شده گفت: میتوانستیم هتلهای بهتری در نظر بگیریم، اما به دلیل تناسب قیمت تمام شده مطلوب از این رو ترجیج دادیم زائران نزدیک حرم باشند، الان همین هزینههای دریافتی هم زیاد است که شرمنده زائرانیم، در مکه همه هالها دارای اتوبوس هستند و زائر اراده کند امکان استفاده دارد، آنچه باید تاکید شود در زمان حضور زائران در ایام تشریق است.
رئیس سازمان حج با بیان اینکه زائران کشورمان در ۱۹ هتل مدینه نزدیک حرم اسکان پیدا میکنند، تصریح کرد: ۵۷ هتل هم در مکه برای اسکان زوار داریم که لا توجه به دوری به مسجدالحرام ۲۴ ساعته سرویس حمل و نقل وجود دارد.
وی با اشاره به محدودیت اسکان در منا گفت: همه زوار حدود ۹۰ سانتیمتر ظرفیت برای اسکان در چادرهای منا دارند که البته تأکید داریم زوار خود را با سایر زائران همراه کرده و رعایت یکدیگر را کنند.
البته برای سرمایش با توجه به گرمای بالای ۵۲ درجه قراردادی با شرکت سرمایشی سعودی بستهایم تا این برهه را نیز بهخوبی مدیریت کنیم و زائران نسبت به گذشته رضایت بیشتری داشته باشند.
بیات با بیان اینکه عربستان ۴.۵ متر برای اسکان در هتلها اعلام کرده، اما زائران ما در مساحت حدود ۵ متری هستند، تصریح کرد: تلاش ما این است خدمتگزار خوبی برای زائران باشیم.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به ارز زیارتی حج ۱۴۰۴ خاطر نشان کرد: ۵۰۰ یورو ارز زیارتی جدای از ارز مسافرتی سالانه به زوار خانه خدا تعلق میگیرد که افراد میتوانند قبل از تشرف به حج این ارز را دریافت کنند.
بیات با بیان اینکه در تلاش هستیم که میانگین تأخیرها به یک ساعت هم نرسد، تصریح کرد: بروز نقص فنی یا ناهماهنگی در فرودگاه ممکن است رخ دهد که اثر آن را روی برنامه پرواز خواهد داشت.
آن را توجیه نمیکنیم، اما امیدواریم این تأخیر رخ ندهد و حتی در صورت نبود تأخیر، مشوقهایی هم درنظر بگیریم.
وی گفت: فرودگاه طائف برای زائر در نظر گرفته شده، اما مجبوریم از هواپیمای کوچک استفاده کنیم یک هفته رفت و یک هفته برگشت امکان استفاده داریم.
بیات اعلام کرد: طبق توافق با بانک مرکزی به هر زائر ۵۰۰ یورو ارز تخصیص مییابد، زائران با مراجعه میتوانند یورو دریافت کنند، در مورد عتبات خوشبختانه توافقاتی داشتیم که به زائران عتبات ارز زیارتی تقدیم کنیم که اکنون زیر ساختها در حال فراهم شدن است.
وی درباره برنامههای فرهنگی آن را وظیفه بعثه دانست و آن را طبق برنامههای هتل مطرح کرد.
تدبیر و اعمال سلیقه روحانی کاروان هم در آن دخیل است.
رییس سازمان حج گفت: سال گذشته ۲۰۵ هزار زائر به عمره مشرف شدند، برای عمره آینده پیش بینی میشود تا دو برابر این رقم را افزایش دهیم، خود را متعهد میدانیم بیشترین اعزام را داشته باشیم، ما بسته ده روزه عمره داشتیم با قیمتهای نزدیک به هم، در تلاشیم اگر شرایط اجازه دهد ما بستههای با مدت اقامت متفاوت را پیش بینی میکنیم، برای ماه رمضان بیشتر از سال گذشته خواهد بود، ضمن اینکه به قیمت هنلها هم توجه میکنیم.
وی تعداد زائران و خدمه را ۸۵ هزار و ۸۵۰ نفر دانست و گفت: کوچکترین زائر ۷ سال و مسنترین آنها ۹۷ ساله خواهد بود.
ما پنج درصد افراد اعزامی وظیفه شان خادمی است.
رییس سازمان حج درباره تاکید رهبر انقلاب بر زیارت ارزان گفت: در این قالب یک شب اقامتی را دیدهایم، چهارشنبه تا جمعه با قیمت چهار میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
تدابیر ما این است که سقف قیمت شرکتهای مجری را ما تعیین میکنیم، یا ما دائما در حال چالشیم که قیمت شرکتهای هواپیمایی بالا نرود.
بیات درباره حضور زائران زوجی گفت: امسال این ظرفیت را دو برابر کردیم یعنی ۲ هزار و ۶۰۰ نفر در قالب کاروان زوجی خواهند رفت.
هزینه سفر زوجی جز گرانترین هاست.
اما در مجموع فکر میکنیم برای سال ۱۴۰۵ قبل از اجاره مسکن بنا داریم از افراد سوال کنیم با چه قیمتی خواهان حضورید.
وی اضافه کرد: صدا و سیما گروههای خبری را تعیین میکند، ما چالشی با عربستان داریم و صدا و سیما برای تفاهمنامه با کشور عربستان اعلام آمادگی کردند، اما هنوز امضا نشده، ما امسال هم لیست اهالی رسانه را به عربستان اعلام کردیم تا مشکلات پارسال پیش نیاید، اما بسیاری رسانهها هزینه اعزام خبرنگار را میپردازد.
در مورد عمره دستمان بازتر است و میتوانیم برای خبرگزاریها لیست و سهمیه تهیه کنیم.
بیات ادامه داد: کاروانهای اهل سنت مقید هستند هر نوبت نماز جماعتهای مسجدالحرام را حضور داشته باشند از این رو مکانهایی در نظر گرفته شده که امکان تردد سهل باشد.
امسال نزدیکترین و نوسازترین هتل در اختیار اهل سنت قرار گرفت.
وی درباره چادرهای منا تا جمرات گفت: ایدهای داریم که چادرها را نزدیک جمرات ببریم که زائر دچار مشکل نشود؟
نکته این است آلودگی نزدیک جمرات بیشتر است پس امسال در برنامه داریم حین عملیات بررسی کنیم، نقطهای که ایران حضور دارد به نام ما زده شده، اما استفاده از قطار منا هم در دستور کار است.
بیات گفت: مسیر پیاده جمرات قسمتی دور برگردان به دلیل سیاست ترافیکی عربستان دارند از این رو با فرمانده میدانی ما در منا بازدید شده تا از مسیر جدید استفاده کنیم، ما از کوچکترین منافذی که رضایتمندی زائر را فراهم کند نمیگذریم.