گیلان بندرعباس را در آغوش نغمه گرفت / اندوه عاشیق
هنرمندان موسیقی نواحی از اجرایِ غمگنانه ها در رویداد ملی موسیقی نواحی می گویند؛ از نغمه هایی که برای همدردی با مردمان بندر خوانده و نواخته شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در دومین شب از رویداد ملی موسیقی نواحی ایران، گروههای مختلف با تغییر رپرتوارهایشان به سمت اجرای سوگنامهها و غمنامهها رفتند.
آنها وقتی خبرِ حادثه انفجار در بندر شهید رجایی به گوششان رسید، دومین شب جشنواره را با تغییر محتوا، به سمت همدردی با مردمانِ جنوب بردند.
در ادامه گفتوگوهایی با برخی از گروههای حاضر در شب دوم رویداد ملی موسیقی نواحی را میخوانید:
در شب دوم این رویداد، گروه موسیقی دیلمان به سرپرستی محمود فرضینژاد با اجرایی متفاوت و سرشار از احساس بر صحنه حاضر شد.
این گروه به دلیل رخ دادنِ حادثه انفجار در بندرشهید رجایی، رپرتوار خود را تغییر داده بود و ترجیح داد با آواز «دیلمان» به اجرای برنامه بپردازد.
محمود فرضینژاد خطاب به مردمان هرمزگان میگوید: «از بلندای البرز و منطقه گیلان تسلیت میگویم و با قطعاتی از جلگه گیلان، این احساس همدردی را به شما تقدیم میکنم.»
فرضینژاد در ادامه درباره انتخاب قطعات این شب تاکید کرد: «با توجه به حادثه ناگوار در اسکله شهید رجایی، ما این بار شادیانهها را به سوگیانه تبدیل کردیم.
قطعاتی از مناطق کوهستانی و جلگهای گیلان را اجرا کردیم؛ قطعاتی که در زمانهای اندوه و فقدان عزیزی در شالیزارها و مزارع خوانده میشوند.
از جمله این قطعات میتوان به آواز دیلمان و آواز غربتی اشاره کرد.»
سرپرست گروه دیلمان همچنین به اهمیت موسیقی نواحی پرداخت و تأکید کرد: «برگزاری جشنواره موسیقی نواحی باید در اولویت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گیرد.
موسیقی نواحی، پایه و اساس موسیقی ایرانی است و بازتابدهنده زبان، ادبیات، آداب و سنتهای هر منطقه است؛ عناصری که از هویت ایرانی سرچشمه میگیرند.
این نواها، که از دل نسلها به ما رسیدهاند، میتوانند احساسات ناب ما را، بهویژه در لحظات غم و اندوه، بازتاب دهند.»
گروه دیلمان در این شب، نه تنها تجلی موسیقی گیلان را به جشنواره آورد، بلکه پیامی سرشار از همدلی و فرهنگ را نیز به گوش حاضران رساند و خاطرهای ماندگار در دل دومین شب جشنواره رقم زد.
اندوه عاشیق
عاشیق ارشد جمالی، هنرمند نامآشنای موسیقی عاشیقی از روستای کرووس، شهرستان قروه درگزین استان همدان نیز با نوای غمگین ساز و آواز خود به این سوگ ملی ادای احترام کرد.
عاشیق ارشد جلالی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم درباره برگزاری جشنوارههای موسیقی نواحی در معرفی موسیقی عاشیقی به نسل جوان گفت: این جشنوارهها نقش بسیار مهمی در آشنایی جوانان با فرهنگ و هنر بومی دارند.
وقتی جشنوارهها در استانهای مختلف برگزار میشوند، موسیقی و روایتهای محلی آن مناطق به گوش دیگر اقوام ایرانی هم میرسد و این، شور و علاقه جوانان به موسیقی محلی را دوچندان میکند.
سوگ به روایت موسیقی کردی
رابر کردستانی در شب دوم رویداد ملی موسیقی نواحی ایران، با گروه موسیقی "آرنگ" روی صحنه رفت.
این گروه که از آذربایجان غربی در رویداد ملی موسیقی نواحی ایران شرکت کرده بود، رپرتوار خود را همگام با حادثه انفجار در بندر شهید رجایی به سمتِ سوگواره تغییر داد.
رابر کردستانی میگوید: موسیقی کردی ازموسیقیهای اصیل و ریشه دار ایران است و حتی درخاورمیانه هم شناخته شده است.
موسیقی که اغلب مردم با ژانر ریتمیک و پرجنب و جوش آن را میشناسند.البته در کردستان مقامهای مختلف موسیقی نواخته میشود که یک فرم آن شادیانه است و بخشی دیگر، موسیقی سوگ است که دراجرای گروه آرنگ به علت تغییر شرایط، برنامه موسیقی سوگ را به صحنه بردیم.
این خواننده تاکید میکند: مقامی از گرمیان کردستان با عنوان "قطار و خاکر" هست که قدمتی بالغ بر هزار سال دارد.
این موسیقی در کردستان و در ایام سوگواری توسط مقام خوانان خوانده و اجرا میشود و جزء حزینترین مقامهای سوگ دراین منطقه است.
علاوه بر این موسیقی چمری هم به موسیقی سوگ میپردازد و از موسیقیهای اصیل کردی است و در بیشتر مناطق کردستان اجرا میشود.
به باور من این نشان از غنی بودن موسیقی کردی است که میتواند براساس احوالاتِ آدمی، حس و حالِ مناسب را به مخاطب القا کند.
این خواننده بیان داشت: باتوجه به جغرافیای بزرگ کردستان، این موسیقیها متفاوت است و هر منطقه فرمهای خاص موسیقایی خود را دارد.
درواقع هم به لحاظ آوا و هم ریتم و هم گویش این تفاوتها محسوس است.
رابرکردستانی میگوید: درحال حاضر موسیقی کردی یکی از پویاترین موسیقی ایران است و تقریبا با موسیقی جنوب ایران عزیزمان همتراز هستیم.
به این دلیل که موسیقی در جنوب ایران بسیار مورد توجه بوده و حتی درایام سوگواری از ساز استفاده میکنند.
هفدهمین رویداد ملی موسیقی نواحی ایران قرار بود از 5 تا 8 اردیبهشت 1404 در استان هرمزگان برگزار شود؛ اما این رویداد در روز دوم و همزمان با وقوع حادثه انفجار در بندر شهید رجاییِ بندرعباس، فضای محتوایی خود را به سمتِ سوگوارهها تغییر داد.
این رویداد پس از اعلام عزای عمومی در استان هرمزگان به کار خود پایان داد.
انتهای پیام/