خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 09 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تقویت شورا‌ها به معنای گسترش دموکراسی مشارکتی است

باشگاه خبرنگاران | اجتماعی و حوادث | سه شنبه، 09 اردیبهشت 1404 - 14:58
عضو حقوقدان شورای نگهبان نوشت: شورا‌ها به عنوان نهالی نوپا در میان ارکان مختلف نظام اداری و سیاسی کشور، با چالش‌هایی مواجه هستند.
نهاد،حقوقي،اركان،قانون،مديريت،حقوق،شهري،روز،عنوان،محلي،نظارت ...

باشگاه خبرنگاران جوان- خیرالله پروین، عضو حقوقدان شورای نگهبان و استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در مورد روز شورا‌ها در یادداشتی که در اختیار باشگاه خبرنگاران جوان گذاشت نوشت: روز نهم اردیبهشت، روز تاسیس شورا‌های اسلامی شهر و روستا با صدور فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) معمار کبیر انقلاب، فرصتی مغتنم است تا بار دیگر اهمیت نهاد شورا را به عنوان یکی از ارکان مردمی بودن و مشارکت عمومی در نظام حقوقی کشورمان را یادآوری کنیم.
بر اساس اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شورا‌ها به عنوان یکی از مظاهر اراده مردم، نقشی کلیدی در تصمیم‌گیری‌های محلی و توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارند.
اصل هفتم قانون اساسی تصریح می‌کند که "شورا‌ها از ارکان تصمیم‌گیری و اداره امور کشورند"، و این جایگاه رفیع نشان از اهمیت بی‌بدیل این نهاد دارد و تبلوری از نقش و جایگاه مردم در نظام دارد.
از منظر حقوقی، شورا‌ها نمایندگان مستقیم مردم در سطح محلی هستند؛ نهادی برخاسته از اراده عمومی که با تکیه بر اصل شفافیت، پاسخگویی و نظارت همگانی، به تنظیم امور شهری و روستایی می‌پردازد.
تقویت شوراها، به معنای گسترش دموکراسی مشارکتی و حاکمیت قانون است.
وظایفی که قانون برای شورا‌ها پیش‌بینی کرده، از مدیریت امور محلی تا نظارت بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی در محدوده اختیاراتشان، نیازمند آگاهی حقوقی، رعایت عدالت و التزام عملی به سوگند خدمتگزاری مردم است.
بدیهی است شورا‌ها به عنوان نهالی نوپاتر در میان ارکان مختلف نظام اداری و سیاسی کشور، با چالش‌هایی نیز مواجه هستند، به طور مثال تاخیر در تاسیس نهاد شورا‌ها در قیاس با سایر ارکان، باعث شد برخی اختیارات و وظایف این نهاد مردمی به سایر دستگاه‌ها محول شود، در یکی دو دهه اخیر تلاش‌های زیادی برای حل این چالش اندیشیده شده و به صورت مشخص قانون مدیریت یکپارچه یا واحد شهری به عنوان راهی برای برون رفت از این چالش پیشنهاد شده، اما تا کنون در پیچ و هم دستگاه اداری کشور ناقص مانده است، به نظر می‌رسد مدیریت یکپارچه شهری و بازگشت وظایف ذاتی و اولیه شورا‌ها و مدیریت شهری علاوه بر کاستن از بار سنگین مسئولیت در سایر ارکان، اثرگذاری و نقش مردم را نیز در بسیاری از تصمیم گیری‌ها پررنگ‌تر خواهد کرد.
از سویی باور دارم که ارتقای دانش حقوقی اعضای شورا، تدوین آیین‌نامه‌های کارآمد، و گسترش فرهنگ نظارت عمومی، سه رکن اساسی برای تقویت این نهاد ارزشمند است، ضرورت دارد با توجه به گسترش دایره دانش آموختگان رشته حقوق و وکلا، در ادوار آینده شاهد حضور داوطلبانی از جنس حقوق و وکالت در این نهاد تقنینی و نظارتی باشیم، نکته‌ای که اگر محقق شود بسیاری از چالش‌های حقوقی این نهاد را نیز حل و فصل خواهد کرد
در این روز، ضمن تبریک به تمامی اعضای شورا‌های اسلامی شهر و روستا، یادآور می‌شوم که پاسداری از حقوق مردم، مسئولیتی خطیر است که نیازمند تعهد، تخصص، پایبندی به اصول حقوقی و اخلاقی و باور عمیق به مبانی اسلام و انقلاب و رهنمود‌های مقام معظم رهبری (دامه برکاته) می‌باشد.