هجوم آفات به جنگلهای زاگرس؛ از برگخواری تا نابودی - تسنیم
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: طی نزدیک به دو دهه اخیر، آفات و بیماری ها به یکی از بزرگ ترین تهدیدها برای جنگل های زاگرس تبدیل شده اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، مجید توکلی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان و متخصص سیستماتیک حشرات امروز در پنل تخصصی تغییر اقلیم و پدیده های نوظهور که در راستای همایش بین المللی مدیریت پایدار جنگل های زاگرس در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: حوزه رویشی زاگرس یکی از ذخیرهگاههای بزرگ جهانی است.
وی با اشاره به اینکه این منطقه در زمره جنگلهای مناطق خشک و نیمهخشک طبقهبندی شده است، عنوان کرد: در حوزه رویشی زاگرس، حدود 183 گونه درختی و درختچهای و بیش از 2 هزار و 300 گونه گیاهی شناسایی شدهاند.
این عرصه تنوع زیستی ارزشمندی دارد و بخشهایی از 12 استان کشور در این حوزه قرار گرفتهاند.
این جنگلها خدمات اکوسیستمیکی بسیاری را ارائه میدهند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: طی نزدیک به دو دهه اخیر، آفات و بیماریها به یکی از بزرگترین تهدیدها برای جنگلهای زاگرس تبدیل شدهاند.
گزارشهای متعدد سالانه نشان میدهد که این جنگلها اکنون بسیار شکننده شدهاند و بهشدت در معرض زوال و خطر نابودی قرار دارند.
شیوع و طغیان آفات و بیماریها در منطقه رویشی زاگرس یک چالش بزرگ است.
توکلی مطرح کرد: تنها کاری که میتوانیم در مواجهه با این بحران انجام دهیم، پایش است.
در صورتیکه یک سیستم پایش اصولی و مستمر برای شناسایی و ارزیابی مشکلات داشته باشیم، میتوانیم به سرعت مراسم طغیان را شناسایی و آسیبها را ارزیابی و سپس با داشتن این اطلاعات، برنامههای خاص و راهحلهای هدفمند برای جلوگیری از گسترش آسیبها و تقویت توانمندیهای جنگلها طراحی و اجرا کنیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با بیان اینکه ما در حدود 45 ایستگاه جنگلی و هشت ایستگاه مرتعی، نسبت به پایش آفات و بیماریها اقدام کردیم، تصریح کرد: در این راستا در منطقه رویشی زاگرس 280 مورد حشره و آفت خسارتزا را یافتیم که حدود 66 مورد آنها بعنوان آفات درجه یک نام میبریم.
این آفات پتانسیل طغیان و مسئلهسازی را دارا هستند.
وی چوبخوارها، برگخوارها، بذرخوارها، آفات شیرهخوار و ...
را آفات درجه یک در عرصههای جنگلی و مرتعی دانست و افزود: امروز نگاه ما به برگخواران بهعنوان یک بحران کشوری است.
در عرصه رویشی زاگرس بیش از 300 هکتار از جنگلها درگیر برگخواران هستند؛ آنها همه ساله طغیان میکنند و دامنه فعالیتشان در حال گسترش است و کانونهای طغیان ما هر سال بیشتر از سالهای قبل میشوند.
توکلی بیان کرد: بسیاری از آفات جنگلی ما تکنسلی هستند؛ یعنی در یک بازه زمانی مشخص، معمولاً در فصل رشد، طغیان و خسارت وارد کرده و سپس جمعیت آنها فروکش میکند و تا سال بعد به حالت نهفته میروند اما در مقابل، تعداد محدودی از آفات وجود دارند که از ابتدای فصل رویشی تا پایان پاییز، در عرصههای جنگلی حضور مداوم دارند و بهصورت پیوسته و دائم به درختان آسیب میزنند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به اینکه در مجموع برگخواران پیامدهای منفی بسیاری برای درختان دارند، اظهار کرد: مهمترین آفتی که اکنون جنگلهای زاگرس با آن دست به گریبان هستند، آفات جوانهخوار است.
این آفات تمامی مراحل زندگی خود را روی درخت طی میکنند اما برخی درختان از خود مقاومت نشان میدهند.
(دفاع شیمیایی مستقیم و غیرمستقیم)
وی عنوان کرد: تغییرات اقلیمی و خشکسالیها، چرخه طبیعی زندگی آفات را در زاگرس بههم ریخته و موجب شده طغیان آنها نهتنها متوقف نشود، بلکه هر ساله در همان کانونهای آلوده تکرار شود.
این موضوع اکنون به یک معضل جدی تبدیل شده است.
در بسیاری از موارد، تا زمانی که حدود 30 تا 40 درصد برگهای درختان خورده میشوند، سعی میکنیم آن را طبیعی یا قابل تحمل بدانیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: اما زمانی که شدت خسارت افزایش مییابد و برگخواری به مرز صددرصد میرسد، مجبور هستیم از آن بهعنوان یک آفت نام ببریم، چراکه چنین سطحی از خسارت عملاً زوال درختان را تسریع میکند.
انتهای پیام/